Cloxy

CloxyОптимизация на Онлайн Магазини

Оптимизация на онлайн магазини

Оптимизацията на онлайн магазини е по-сложна от стандартната такава. Причините са няколко и ще се опитаме да ги изброим в текущата страница. Ще започнем с това, че електронните магазини са сложни структури. Повечето от тях буквално обхващат всички аспекти от оптимизацията.

OnSite оптимизацията на магазина

Най-голям ефект при онлайн магазините постига OnSite оптимизацията. Тъй като често става въпрос за големи сайтове, при тях е от изключително значение структурата. Само със структурни промени може да се постигне наистина много, затова започваме с нея.

Първо се проучват абсолютно всички ключови думи и фрази, свързани с нишата на магазина. Тоест всички търсения, по които попадат потребители или по които има потенциал да попадат. След това цялата URL структура на сайта се променя така, че да може да обслужва максимален брой търсения. Тоест структурата на категориите, подкатегориите и продуктите.

Тук е важно да подчертаем, че не съществува универсална оптимизирана система при онлайн магазините. Причината е, че всеки различен проект има различни цели и потребности. При някои проекти фокусът са продуктите и най-важно е тяхното класиране. При други фокусът са категориите/подкатегориите и вътрешната структура се променя така, че към тях да тече повече тежест.

В други случаи фокусът е предимно началната страница (оптимизация по бранд). Затова няма такова нещо като най-добре оптимизирана система за електронни магазини. Всеки магазин има уникални SEO потребности и трябва да бъде изграден спрямо тях. Препоръчваме да се използва custom система или такава, която позволява голяма гъвкавост.

OnPage оптимизация на магазина

След като се оправи структурата на магазина, се преминава към OnPage оптимизация. Тоест започваме работа на ниво страница.

Първата стъпка е всички страници да се пренапишат на HTML5. Целта е да може да се използват новите семантични елементи, с които да се опишат отделните компоненти на всяка една страница. Оправят се заглавията за търсачките (title tags), за потребителите (h1), мета описанията, robots директивите за обхождане и други елементи по страниците.

След като страниците са на HTML5, следва имплементацията на микроданните (Microdata) по Schema.org . Най-важно е да се опишат продуктите, контактната информация, новините (ако има) и изобщо всичко спрямо съответния проект. Целта е класиране с богати снипети (Rich Snippets) в търсачките, което привлича внимание и ви отличава от конкуренцията.

И накрая, но не и по значение, е съдържанието на страниците. То също е предизвикателство, защото трудно се пише качествено, смислено и уникално съдържание за всеки продукт в магазин с хиляди такива. Особено когато става въпрос за продукти със строга техническа спецификация, която не може да се променя, а се повтаря навсякъде в Интернет. Затова и тук се изготвя стратегия отново спрямо Вашия случай.

OffPage оптимизация на магазина

Под OffPage оптимизация се имат предвид всички външни фактори, които могат да спомогнат класирането на сайта. Най-често се подразбира изграждането на връзки (Link Building) към магазина. Ще започнем с тях, въпреки че има и много други външни фактори, на които трябва да се обърне внимание.

Връзките са същинско предизвикателство при електронните магазини, защото този тип сайтове не трупат такива по естествено. Много рядко някой ще сложи връзка към магазин, особено към категорийна страница. Най-често се получават връзки от форуми към продуктови страници, които в никакъв случай не са достатъчни.

Тъй като при магазините се цели класиране на множество вътрешни страници (продукти и/или категории), са необходими големи количества връзки. Това е трудно и скъпо начинание, но друг начин няма. Реално всяка една страница се явява целева и трябва да се оптимизира като отделен сайт.

Освен връзки, магазинът трябва да натрупа нужния авторитет (TrustRank) пред търсачките. Тук от значение са не количеството, а качеството на връзките, които получава. Също и брандирането. Сайтът трябва да има ясно определен бранд и да получава бранд сигнали по него. Това са търсения по бранд, споменаване на бранда в авторитетни източници и други.

Да не забравяме и социалните сигнали към магазина и вътрешните му страници. Правилната интеграция с популярните социални мрежи е от съществено значение. Звучи лесно, но тук също има много работа и специфики. Целта е всички профили да са свързани правилно и това да се вижда от Google.

Препоръчваме системата OpenCart

Предпочитаме да работим със системата OpenCart. Причината е, че технически погледнато е много добре програмирана (MVC структура). Това дава голяма гъвкавост при оптимизацията ѝ, лесно се правят промени и нови функционалности. Благодарение на структурата ѝ, тя най-много се доближава до custom системите. В същото време дава универсална и позната основа.

OpenCart SEO
Оптимизация на OpenCart магазини (видео)

Имаме разработени SEO модули за OpenCart, обхващащи всички аспекти от оптимизацията. Но тъй като всеки проект е различен и има различни цели, всеки модул се дописва и настройва спрямо конкретния магазин.

Повечето етапи от OnPage оптимизацията се правят на ръка, защото се работи с дизайн темата и няма как да се автоматизират чрез разширения. За повече информация гледайте видеото в дясно.


Независимо на каква система е вашият магазин, ние можем да предложим оптимизация за него. Ако е на най-известната - OpenCart, ще стане по-лесно, защото имаме голям опит с нея. Ако е друга система или custom проект, ще го оптимизираме чрез SEO одит с препоръки и след това със SEO поддръжка.

Свържете се с нас →