Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциSEO одит на сайт

SEO одит на сайт

Формати:

Какво представлява и съдържа един SEO одит? Какви са етапите, които се разглеждат при SEO анализа на един сайт? On-Site, On-Page, Off-Page... В каква последователност трябва да се изпълняват препоръките, за да върви оптимизацията гладко? В следващото видео споделяме опитът на Cloxy при изготвяне на SEO одити.

Важно: Услугата SEO одит вече се предлага само като част от абонаментната ни поддръжка и не се предлага отделно.

Транскрипция

Здравейте! Аз съм Васил Тошков от Cloxy, а във това видео днес ще покажа как изглежда един SEO одит или по-точно каква е структурата на един SEO одит от одитите, които изготвяме в нашата компания. Напоследък изготвяме доста SEO одити и често клиентите ни питат точно какво ще получат, най-общо каква е структурата на документа и какво съдържа един SEO одит. Ще се опитам чрез това видео да отговоря на този въпрос.

SEO одитите при нас са нещо, което както казах правим доста често и правим доста отдавна, така че имаме много добра база, тоест изградили сме един план, който ние следваме и е изключително полезен да се работи именно по този план, именно в тази последователност, която сега ще отбележа. Така че това нещо го имайте в предвид и аз съм сигурен, че ще бъде полезно на всички, които искат поне най-базово да анализират и преценят SEO състоянието на сайта си.

Първото нещо, с което започваме при работата, с който и да е сайт - това е структурата му. В смисъл, структурата на сайта за нас е най-важното нещо, най-фундаменталното нещо, нещо, което ако не се предвиди още със създаването на сайта или когато той е още млад, след това има страшно много проблеми с всяка една промяна, която се наложи да прави, структурна промяна. Така че структурата на сайта, адресите на сайта, всички тези неща ги изясняваме, анализираме, ако трябва правим съвети за промени.

Понякога те са частични промени, примерно ако е стар сайта. Много зависи от проекта каква стратегия ще се предприеме, но това нещо разглеждаме. В структурата влиза и дублираното съдържание. Най-големият проблем, който остана при SEO според мен е дублираното съдържание, тъй като всеки сайт го има почти, в смисъл 99.999 процента от сайтовете, а дублираното съдържание, както знаете за SEO винаги има някакви негативи, канибализации, всякакви такива неща.

Така че, трудно е, но се стараем да търсим дублирано съдържание и да го елиминираме, чрез най-правилния вариант - било то чрез canonical, чрез пренасочване, чрез noindex, много зависи от случая, но няма да задълбаваме сега.

Нещо, което е изключително подценявано - това са релациите на връзките. Аз винаги съм казвал, че релациите на връзките са пътните знаци в един сайт, чрез които релации търсачките, а и не само (в смисъл има различни други типове системи, които се ориентират на тяхна база, дори и някои по-съвременни браузъри).

Така че релациите са нещо много подценявано, но в същото време нещо много хубаво, в смисъл, чрез релации може да опишеш (canonical примерно е релация, казва ти кой е каноничния адрес на дадена страница). Previous, next, всякакви, това са много силни контролни релации. Повярвайте ми, има над 20 вида различни релации, които анализираме и се опитваме да имплементираме в клиентския сайт.

Ако имаме добре изградена структура, тогава можем да изградим и xml карта на сайта. XML картите на сайт са стандарт. На адрес sitemaps.org може да се види целия протокол. Това е единствения вариант да се ping-ва за търсачките - Google, Bing и Yandex така нататъка, абсолютно всички сериозни търсачки приемат ping чрез xml карта на сайта, така че, ако имаме добра структура на сайта, може да изградим xml карта на сайта само с канонични адреси и ако тя е актуална или динамична да пингваме чрез тази карта на сайта.

Тоест, когато публикуваме нов продукт в магазин примерно или нова публикация в блог, буквално за секунди тя да влиза в Гугъл и да започва да се класира и в Bing, и във всички търсачки, не само Гугъл.

Това е on-site частта, както съм го написал, тоест на ниво сайт най-глобално разглеждаме структурата. След което разглеждаме on-page структурата, тоест на ниво страница, малко конкретизираме, тоест, структурата на всяка една страница как да е, естествено става въпрос за HTML 5, но ще започна малко по-отдалеч, първото нещо е заглавието, естествено, title тагът си е нещо важно в SEO и винаги ще бъде.

Разглеждаме заглавията и евентуално мета описанията на някои по-важни страници. Но за това нещо е говорено, така че няма да се задълбавам много. Съдържание - съдържанието е може би най-важното нещо на една страница, не може би, то е най-важното, така че анализираме съдържанието и правим стратегия спрямо текущото съдържание, тоест, достатъчно ли е то, уникално ли е, привлича ли връзки.

Спрямо различните типове сайтове, съдържанието се различава много. Съдържание може да е описание на продукт в магазин, може да е едно видео, както е сега, може да е просто една снимка, галерии... Много типове съдържание има и те трябва да бъдат представяни на търсачките по най-добрия начин и да е полезно и за потребителите. Така че, няма да задълбавам. Това си е една огромна тема, може би една от най-големите точки от всички тук. Но съдържанието, просто да си кажем, е важно и трябва да му се обърне внимание как ще се прави стратегия за него.

HTML5 семантика - любимото ми на мен, направих няколко видеа, може да ги гледате. Естествено, страниците се стараем да имат семантична HTML5 структура с новите семантични елементи, семантични релации от HTML5, тоест всичко, което може, съвременно от HTML5 използваме, тъй като се знае, търсачките обичат и по-лесно работят и по-лесно разбират всичко, което е описано с HTML5, което е нормално. Липсва много стар и излишен код.

Microdata и Rich Snippet е нещо изключително сложно, смея да твърдя (за мен не), но на повечето хора им се вижда сложно - да се опише съдържанието или различните типове съдържание в страниците с microdata, с цел да имат богати резултати, да го кажа на български. Анализираме клиентския сайт какви типове съдържание има, примерно контактна страница, ако е някакъв бизнес е много важно да има контактна страница, на нея да се опише адресът, телефонът, e-mail адреса.

Вече искат дори и работно време Гугъл. Така че всичко, което Гугъл иска му го даваме. И естествено, основното съдържание на сайта, ако е електронен магазин - продуктите, ако е блог, примерно някакъв новинарски - съответните публикации и новини. Изготвяме и анализираме какво може да се опише в един сайт и казваме на клиента кои речници да използва и да описва цялата тази информация, кое поле точно как да опише.

И при on-page частта съм сложил скорост, тъй като за мен скоростта е нещо изключително важно. Според мен е важен фактор и ще става все по-важен, тъй като тенденцията е сайтовете да стават все по-бавни, а не по-бързи, което е абсурдно, но се случва. Така че, в бъдеще според мен ще имат големи предимства тези, които са бързи сайтове.

Така че, анализираме кое бави в клиентския сайт и даваме съвети за оптимизация на скоростта - отново една огромна тема. Всяка една от тези точки има много под-точки, в смисъл, стигаме чак то 4-то ниво, така че, просто давам най-основния гръбнак, най-основната структура. Нали, всяка от тях, спрямо типа на сайта, който разглеждаме има много, много под-точки.

Така, това е on-page и on-site частта. След като анализираме самия сайт и се уверим, че всичко е на ниво и е наред, почваме да разглеждаме външните фактори. При всякакви други списъци за SEO одити, тука първото нещо ще е връзки, аз не съм споменал връзки, тъй като според мен връзките стават все по-слаби сигнали и ние не разглеждаме връзките (малко по-късно ще кажа пак, в смисъл, ще се върна на тази тема след малко).

Най-важното при off-page факторите, според нас е брандирането пред Гугъл. Тоест, дали сайта има ясно изразен бранд, ясно определен бранд, тоест как се изписва и по този начин да се изписва в сайта, по този начин да се споменава навсякъде в Интернет. За мен бъдещите връзки са именно това, тоест, споменаванията на бранда в целия Интернет.

Нали, когато една марка е известна, тя бива споменавана в новинарски източници, други сайтове и всякакви такива. Така че, това, което разглеждаме е именно дали правилно е брандиран сайтът, ако не е, с клиента уточняваме как точно е бранда, ако са две думи - заедно ли са, отделно ли са, коя е малка буква, коя голяма... Това си е една друга, също много голяма тема, но нещо изключително важно, а и в бъдеще ще става все по-важно, според мен вече е критично.

Няма как при off-page факторите и когато говорим за SEO и одит да не разгледаме и Google+. Социалната мрежа, дори и да не е наложена напълно, тя все пак е част от еко-системата на Гугъл и те си дърпат информация от нея, така че бизнесът трябва да присъства в Google+, да има страница, да е вързана чрез съответните релации, авторство, ако има някакви автори, които пишат сайта и те да са вързани - цялостна стратегия за Google+ - как да се споделят публикациите, отделно една голяма подтема с много точки, разбира се, зависи от сайта, който разглеждаме.

И обещах да се върна на връзките. Връзки ние разглеждаме предимно с цел да определим дали е имало някаква предишна оптимизация, която може да е фатална, тоест, когато дойде някой клиент при нас, първото нещо, което го питаме какво е правено до момента по сайта, тъй като сайта може да няма връзки, но това не е фатално, даже по-добре да започнем на чисто. Ако има хубави връзки, нали, дадени са ни, ок, радваме се.

Но най-страшното е, ако има лоши връзки, тъй като ако има лоши връзки, трябва да мислим какво да ги правим. Трябва да ги отказваме, това е един доста трудоемък процес. Рискуваме текущите позиции, тъй като премахвайки една връзка, тя дори да е лоша, дори да е очевидно лоша и да знаем, че един ден ще е негативна, при премахването и в момента тя може да повлияе негативно на позицията на сайта в краткосрочен план. Така че, това си е изключително рисково и трябва да се има предвид. И естествено, разглеждаме всякакви специфични препоръки спрямо типа на сайта.

Да, това е основната структура и в нея може би могат да влязат абсолютно всички сайтове, но подточките се пишат спрямо съответния тип сайт. Примерно, ако е локален бизнес някакъв, там се работи по съвсем различен начин. Там най-важното е локалният листинг, микродатата за локалния листинг и всякакви такива споменавания и цитати. Ако е електронен магазин, там се работи предимно над продуктите. Може да се работи над категориите. Съвсем различно се работи, но пак гръбнакът, основното си е едно и също.

И тук съм си написал една точка - конкуренцията. Много колеги започват SEO одитите си с проучвания на конкуренцията. Това нещо ние не го правим. В смисъл, нашата философия е, че ако искаш да си по-добър от конкурента си, трябва да правиш различни и по-добри неща, по-нови и по-иновативни, така че, ние не проучваме конкуренцията и не мисля, че има някакъв смисъл конкуренцията да се проучва. Така или иначе, дори и да видим, че конкуренцията си е взела от някъде някаква връзка, едва ли ние ще можем да си я вземем, давам го просто като пример. А дори да си я вземем, това означава, че всеки може да си я вземе, следователно тази връзка е опасна по един или друг начин.

Мисля, че това е. В смисъл, с доста години е изградено, и с много труд. А когато се действа в този ред, точно както съм ги написал се работи много по-лесно, тъй като, примерно ако имаме една добра структура на сайта, след това всяка една страница много лесно се базира и пасва на тази структура. Тоест, всяко едно разбъркване на тези дейности води до това, че трябва да се връщаме да оправяме някакви други неща от някаква друга точка. А по този начин, свършена ли е една точка - всичко е наред от там нататък.

Мисля, че това е, надявам се всичко това да ви е било полезно и до следващия път. Чао засега!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.55 / 5 (11 гласа)

11 коментара

SeoKungFu

Име: SeoKungFu

Дата: 01.05.2014 07:36:34

Оценка: 5 / 5

И все пак, освен тези базовите неща е хубаво да се персонализира спрямо спецификата на проекта.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 01.05.2014 07:48:35

Оценка: 5 / 5

На няколко пъти го казвам, че това е само основата и спрямо проекта се анализират още много други неща.

SeoKungFu

Име: SeoKungFu

Дата: 01.05.2014 08:17:36

Оценка: 4 / 5

Аз винаги коментирам frist и после чета и гледам, видях само шаблона и затова :D
:D :D :D

Evgeni Bohachek

Име: Evgeni Bohachek

Дата: 01.05.2014 09:56:59

Оценка: 4 / 5

Леко питане: имаме сайт с 30 продукта искаме да ъпдейтнем към нова версия . Трябва ли да пишем нови описания за новата версия , като мислим да оставим и линк към старата версия ?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 01.05.2014 09:59:37

Оценка: 5 / 5

Трудно ми е така от две изречения да разбера точно какъв е казусът. Можеш ли по-подробно да ни го напишеш на пощата?

seo Георги Стефанов

Име: seo Георги Стефанов

Дата: 01.05.2014 10:43:31

Оценка: 4 / 5

Добро видео! Само с последното не съм съгласен за проучване на конкуренцията. В Ganbox сравняваме клиентския сайт с до 5 конкурента с цел да видим по кои ключови думи се класират и по кои фрази може "да се атакува", за да получим идеи от къде може да вземем силен качествен линк (това почти винаги работи).

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 01.05.2014 11:19:56

Оценка: 5 / 5

Интересна стратегия. Аз от твоето интервю научих доста подобни полезни похвати.

Иначе споделям ние какво правим :) Фокусираме се предимно на On-Site частта при одитите. Ако клиентът иска нещо повече като стратегия за позициониране, вече говорим за абонамент.

Просто ние по различен начин разделяме и наричаме отделните етапи.

seo Георги Стефанов

Име: seo Георги Стефанов

Дата: 01.05.2014 12:48:32

Оценка: 4 / 5

Да, наистина един одит включва толкова много различни дейности, че е невъзможно две различни фирми да правят одита по един начин, дори ако ползват една и съща "рецепта". On-site частта е най-важна и все още често се подценява от клиентите.

Georgi Mollov

Име: Georgi Mollov

Дата: 02.05.2014 08:03:51

Оценка: 5 / 5

Браво - има нужда от такива видеа - надявам се да стигне до повече хора защото е доста неприятна задача всеки път да се говори какво е сео одит и т.н.

Светлозар Добрев

Име: Светлозар Добрев

Дата: 30.10.2015 13:18:30

Оценка: 4 / 5

Перфектно! :)
Ама, много неща се казват на всеослушание :)))

mamaitati

Име: mamaitati

Дата: 25.08.2016 16:35:58

Оценка: 5 / 5

Не видях описано в статия за www и без него. Вашия сайт е с www
Мнения, митове и препоръки :)

Добавяне на коментар