Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциWebP формат за изображения - има ли полза от него?

WebP формат за изображения - има ли полза от него?

Формати:

Във видеото разглеждам историята на най-използваните уеб формати за изображения. Започвам с JPEG, минавам през WebP и завършвам с най-новия кодек AVIF. Особено внимание обръщам на WebP кодека от Google, който набира популярност в момента. Има ли действително подобрение на качеството, в сравнение с JPEG? Има ли смисъл да преминаваме към него и да поддържаме едновременно два формата? Или можем просто да подобрим компресията на JPEG с по-добри енкодери? Отговарям на тези и други често задавани въпроси. Следват връзки към статия, сравняваща WebP с JPEG, както и инструмент за директно сравнение на различните формати:

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 5 / 5 (2 гласа)

2 коментара

dodov

Име: dodov

Дата: 13.03.2023 11:36:00

Оценка: 5 / 5

Предполагам, че не важи същото при видео форматите, а именно MP4/WebM? Най-малкото самото видео, в което обясняваш за WebP, го има на сайта и като MP4, и като WebM.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 28.03.2023 11:02:00

Оценка: 5 / 5

Видеото ми е в WebM формат, но той е само контейнер. Вътре се използва VP9 кодек, а не VP8, на който е базиран WebP форматът. А разликата между VP8 и VP9 е огромна. Аз VP8 не използвам от години, защото не си заслужава като качество.

WebM като контейнер поддържа и AV1 кодек в себе си. Реално WebM е Matroska контейнер, просто Google са си го кръстили по свой начин.

Добавяне на коментар