Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциSEO на OpenCart онлайн магазини

SEO на OpenCart онлайн магазини

Формати:

В това видео разглеждаме кои са нещата, които трябва да се направят в OpenCart, за да бъде оптимизирана системата за търсачките. Как да постигнем "SEO Friendly" URL адреси? Как да се борим с дублираното съдържание в OpenCart? Интеграция на HTML5 семантика и Microdata за продукт. Оптимизация на скоростта на онлайн магазина и други. Вижте и услугата ни за оптимизация на онлайн магазини.

Транскрипция

Здравейте, аз съм Васил Тошков от Cloxy, а темата днес е оптимизация на OpenCart електронни магазини. Първо защо OpenCart - лично според нас OpenCart е най-лесната за работа система и за програмистите, и за потребителите. Също така е най-лесна за оптимизация за търсачките.

По-подразбиране OpenCart изобщо не оптимизирана за търсачките. Има адреси дълги с параметри, въобще откъм SEO е почти 0. Но благодарение на много добрата си MVC структура, сравнително добър код има. В смисъл от всички системи, които аз съм виждал тя е най-добре програмирана като код.

Тя позволява много лесно да се модифицира, разширява и много лесно да се оптимизира за търсачките. Според мен това е системата, която най-добре може да се оптимизира за търсачките. Целта на текущото видео е да кажа основните неща, които могат да се направят в OpenCart, за да е оптимизирана тя.

Първото нещо е структурата. Естествено, най-важното нещо е структурата на един сайт, структурата на адресите. На това нещо се базира всичко. Какво може да се направи откъм структура. Първото е да се пусне, OpenCart има модул за SEO Friendly адреси, естествено това нещо може да се пусне. Но той в никакъв случай не ни решава всички проблеми.

Има така наречените common адреси, аз така ги наричам, примерно началната страница, контакти и други информационни страници, които не могат да бъдат пренаписани чрез този модул и трябва затова нещо да се пренапишат, за да са с хубави адреси тези страници.

Другото нещо, което трябва да се реши как ще са адресите на категориите и на продуктите в магазина. Ще смеся първа и втора точка. Canonical-ът в OpenCart по подразбиране сочи към... т.е в OpenCart може всеки един продукт или категория да се отвори по два пътя. Първият път е да включва в себе си целия път, тоест и родителските категории. Вторият вариант примерно за продукт е да се отваря само продуктът нали домейнът.com/името-на-продуктът без категориите между тях. И двата пътя са възможни в OpenCart. Въпросът е да се реши спрямо магазинът, който ще се прави кой от двата ще се избере.

По подразбиране canonical сочи към най-краткият път т.е напримерно ако имаме продукт независимо в колко категории, то ще сочи към продуктът в началната страница - плоска структура. Моят съвет е да се стараем да използваме винаги пълни пътища т.е canonical-ът трябва да се спре и да се пренапише изцяло, когато става въпрос за категории и продукти.

Това нещо може да се направи, обаче при едно условие, че всеки един продукт попада само в една категория, което в повечето случаи е възможно и ако не е възможно най-вероятно сега има и такива случаи, но най-вероятно имаме проблеми с това как си структурираме магазина като цяло, дори и за потребителите.

Така че пълни адреси трябва да се пренапишат и за продукти, т.е трябва да се пренапишат примерно даден продукт, категориите или пътят от категориите в адреса си и за съответните категории, ако някоя категория има родителска - тя да се вижда в URL адреса.

Така и самият breadcrumb, пътища или както искаме да го наричем "трохички" на български е пълен, въобще ползите са много. Потребителят знае къде се е озовал, не говорим само за търсачки. Така че пренаписваме canonical-ът.

Другото нещо, което липсва в OpenCart това са prev/next релациите на връзките. В смисъл много релации липсват, то почти няма никакви релации освен един canonical, който е спорно дали е правилен или не. Така че prev/next трябва да си вкараме на ниво категория, примерно поне. Тоест всяка една категория, ако има повече от продуктите, които са изписани на първа страница да са свързани втора, трета и т.н страници с previous и next релации. Имаме отделно видео за това (Страниране, разбираемо за търсачките). И естествено много други релации - за лиценз, relation me. Много неща могат да се интегрират и за тази точка.

Третото нещо е да се деиндексират всички излишни страници. Има много такива страници - страници за сравнение, търсенията в търсачката, shopping cart, за акаунт, има много неща, които могат да се махнат от резултатите, за да не се размиват, да имат по-голяма тежест всички важни категории, продукти и т.н страници, а не да индексираме излишни страници.

XML карта на сайта. Системата има по подразбиране такъв модул, може да се пусне, но това нещо, което трябва да се направи е да се преработи. Да се вкарат адресите с пълните пътища, за които вече говорих в първите 2 точки. Тъй като по подразбиране там са всички видове адреси и пълни и кратки, нали абсолютно всички видове на пътищата. Има дублиране на адресите, което няма логика да го правим.

И естествено Ping по тази карта на сайтът. Няма интегрирано в OpenCart - система за пингвания. Когато пуснем нов продукт трябва да се update-ва картата, това нещо се случва и имаме видео и за това (Ползи от XML картата на сайта) да се пингва по един или друг начин самата търсачка Google. За да може, когато пуснем един продукт моментално, за секунди той да влиза в резултатите на търсачката.

Заглавията са много дълга тема, но малко време ще им отделя. Има много голяма разлика между OpenCart 1 и OpenCart 2, който сега излезе. В OpenCart заглавията на продуктите са имената на продуктите, докато в OpenCart 2 си има отделно поле за това, по подразбиране продуктът няма заглавие, там си има много проблеми, които се надявам, че ще бъдат решени.

Спрямо версията трябва да се измисли стратегия, най-малкото да се вкара брандът на съответния магазин, това нещо го няма. Моят съвет е в заглавието да се вкарат и наобратно пътят през всички категории, през които се минава, за да се стигне до този продукт. Сега няма да давам пример, но идеята е заглавията да вървят обратно на адресите. Ако имаме домейн/категория/име-на-продукт заглавието ни да е продукт | категорията | брандът на електронният магазин.

HTML5 и Microdata. Във втора версия има някаква базова HTML5 семантика, но не е довършена напълно, микроданни няма. В първа версия няма нито едно от тези двете неща, така че трябва да си пренапишем шаблона на HTML5, да отговаря на всички стандарти за HTML5, има страшно много неща, които могат да се опишат като тагове. Като цяло много добре са програмирани шаблоните, така че много лесно се прави, просто се сменят имената на таговете.

И естествено микроданни, поне микроданни за продукт трябва да си вкараме. На всеки един продукт да опишем името, снимката, ревюта, оценки и такива неща. Отново много добре са направени шаблоните, много лесно се интегрира микродатата, но трябва за всеки един магазин да се редактира ръчно шаблона. Няма как това нещо да стане автоматично и да се опише това нещо.

И последно скорост. Първа версия има много сериозни проблеми със скоростта. Във втора версия повечето от тях са решени, но също има много останали проблеми. По подразбиране OpenCart е много бавен, защото примерно базата от данни няма никакви индекси. Няма нищо лошо в това, въпросът е че разработчиците са го оставили спрямо типът на магазина, който правим, спрямо това дали ще се фокусираме върху категории, продукти.

За оптимизацията много зависи типът на магазина, който развиваме. Няма универсално решение за всички магазини. И затова са го оставили, ние да си сложим индекси спрямо това, къде ще се натоварва най-много базата. И това нещо трябва да се направи. Има проблеми в първа версия с броенето на категории и всякакви такива неща, които ако не се спрат просто като минем 500-1000 продукта и целия магазин се затлачва.

И накрая като пример всичкото това нещо къде сме го изпълнили до момента в най-добър вид. Един магазин, в който имаме участие и който разработваме. Това е Axeny.com, в който сме се постарали всички тези неща да бъдат изпълнени. Там е един чист OpenCart. В моментът е първа версия, изчакваме втора версия, тъй като е прекалено нова, да се стабилизира. И тези неща сме ги разработили, имаме копие на магазина и на втора версия, просто като се стабилизира ще пуснем магазинът и на втора версия. Зависи кога гледате това видео, може вече да го гледате и на втора версия.

Това са нещата. Разбира се това е най-базово описани неща. Има някои неща, доста елементарни като със и без www, трябва да се пренасочи. Но не се съсредоточавам върху такива дреболии в момента. Много е мощна системата. Аз лично я препоръчвам за електронни магазини. По подразбиране не е оптимизирана, но това и е хубавото. Тя поставя една рамка, която всеки може да разширява както си иска и именно това е силата на OpenCart. Това е за днес, до следващият път, чао.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.4 / 5 (15 гласа)

15 коментара

seo Георги Стефанов

Име: seo Георги Стефанов

Дата: 23.10.2014 06:18:59

Оценка: 4 / 5

Добра бърза дисекция на OpenCart. Кратко и ясно, браво!

Yasen Deyanov

Име: Yasen Deyanov

Дата: 23.10.2014 10:54:07

Оценка: 4 / 5

Здравей, Васил,

Къде мога да видя повече информация относно, как да коригирам и подобря HTML5 таговете в OpenCart?

Сърдечни благодарности,
Ясен

Vladimir Nguyen

Име: Vladimir Nguyen

Дата: 24.10.2014 11:49:26

Оценка: 4 / 5

Благодаря, тъкмо правя одит на един opencart сайт! Много полезно видео! Магазинът, който сте оптимизирали, се зарежда супер бързо.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 24.10.2014 14:17:02

Оценка: 4 / 5

HTML5 семантиката е универсална за всеки сайт, независимо от типа му и на страниците. В това видео съм описал основите: http://www.cloxy.com/blog/html5-semantics/ . Шаблоните в OpenCart са лесни за редактиране, заради MVC.

Vladimir Nguyen

Име: Vladimir Nguyen

Дата: 25.10.2014 07:52:05

Оценка: 4 / 5

Васко,
при opencart магазин с налични над 1300 вида продукти как би процедирал при одита на сайта от гледна точка на класирането в Гугъл? Има ли инструмент, който би могъл да открие класирането по всичките продукти понеже аз ползвам една програма, но при нея при повече от 50 търсения Гугъл я блокира.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 27.10.2014 13:22:05

Оценка: 4 / 5

Нещо, което забравих да кажа - SEO разширенията за OpenCart не стават (подобно на WordPress и всички други системи). Разгледали сме всички популярни и всички до един правят фатални грешки. Примерно най-популярното разширение в областта слага canonical към първата страница при страниране.

Yasen Deyanov

Име: Yasen Deyanov

Дата: 31.10.2014 11:14:00

Оценка: 5 / 5

Благодаря за препратката. Има ли някъде малко по-подробна информация по темата, където мога да прочета от самото начало, къде, какво и как се коригира, за да се получи желания резултат?

Yasen Deyanov

Име: Yasen Deyanov

Дата: 19.11.2014 13:24:57

Оценка: 4 / 5

Как да се справим със случая?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 19.11.2014 13:42:31

Оценка: 4 / 5

Всичко се програмира на ръка спрямо типа и структурата на магазина.

Макси Мода

Име: Макси Мода

Дата: 11.05.2015 09:14:24

Оценка: 5 / 5

Как да добавя MicroData към Opencart 1.5.6.4?

SeoKungFu

Име: SeoKungFu

Дата: 14.06.2015 07:42:25

Оценка: 5 / 5

Пуснах линка оттук на един thread на който питаха за OpenCart SEO, дано да им е полезен.
I cannot be even arsed to watch, tho :D

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 14.06.2015 07:45:04

Оценка: 5 / 5

Мерси много!

Nikolay Kuvandzhiev

Име: Nikolay Kuvandzhiev

Дата: 11.05.2016 11:34:05

Оценка: 5 / 5

Здравейте,
искам да попитам Вие какво препоръчвате: да бъде инсталиран допълнителен SEO модул(и ако да, кой?) или да бъде оставено така както си е направена платформата...става въпрос за онлайн магазин с не повече от 10-15 продукта.
Благодаря!

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 11.05.2016 11:53:49

Оценка: 5 / 5

Няма еднозначен отговор. Зависи за какво ще е магазинът. Дали фокусът ще е върху продуктите или категориите. Изобщо всеки магазин е индивидуален.

Акварел Оод

Име: Акварел Оод

Дата: 28.06.2016 07:11:23

Оценка: 4 / 5

Здравейте,
Можете ли да насочите към малко повече информация относно Defer parcing of JavaScript, което е част от 7-ма точка (ускоряване на скоростта на магазина - зареждане).

Добавяне на коментар