Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциЗвездички в снипета чрез Microdata

Звездички в снипета чрез Microdata

В текущата публикация ще ви покажа накратко как да си сложите звездички към резултата в Google, използвайки Microdata спецификацията на HTML5. Това ще направи резултатите Ви много по-забележими и дори да не сте на първо място, Вашият сайт ще се набива на очи.

Звездички Microdata

Преди няколко месеца открих, че могат да се прикрепят звездички към абсолютно всеки резултат в Google. Започнахме да го правим за клиентските сайтове. Преди около 2 седмици и други се усетиха как става номерът и започнаха да го прилагат, така че пускаме информацията публично.

Идеята е проста - всяка една страница в Интернет по подразбиране е наследник на Microdata класа WebPage. Този клас от своя страна е наследник на CreativeWork, който има поле aggregateRating. Именно чрез това поле се прави магията. То очаква обект от тип AggregateRating.

Кодът в завършен вид изглежда така:

<span itemscope itemtype="http://schema.org/WebPage">
  <span itemprop="aggregateRating" itemscope itemtype="http://schema.org/AggregateRating">
    <meta itemprop="ratingValue" content="5" />
    <meta itemprop="ratingCount" content="5" />
  </span>
</span>

В случая го правя чрез скрити стойности, но може и да са видими, ако реално имате система за оценяване. ratingValue определя оценката от 1 до 5, а ratingCount от колко гласувания зависи тази оценка. И двете полета са задължителни, за да се появят звездичките.

Надявам се отново да сме полезни. Успех!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.14 / 5 (7 гласа)

7 коментара

Maternity Belly Band

Име: Maternity Belly Band

Дата: 27.03.2012 10:06:29

Оценка: 5 / 5

Този начин скоро ще бъде забанен от гоогле в България така както и на запад не работи защото реално е манипулация - ти нямаш никакво гласуване и отзиви на сайта, още повече пък истински и с възможност за гласуване само веднъж от всеки ip адрес. Също така никой потребител не вярва на оценки пълно 5 от 5 звезди и си личи че ти сам си слагаш оценката, така че сложи примерно 4.83 от 5 ако искаш поне да ти вярват и да работи няколко време. Гоогле са вманиачени така че вероятно скоро ще сложат бутон и в GWT за репорт на лъжливи микрофрмати. П.С. Моя сайт е добър пример за същото нещо в ниша със средна конкуренция в UK, от него можеш да разбереш че говоря от опит а не наизуст.

kristiyan katsarov

Име: kristiyan katsarov

Дата: 27.03.2012 18:06:44

Оценка: 4 / 5

Полезно, за wordpress има готов плъгин и се нарича gd star rating :) 

Kiril Antonov

Име: Kiril Antonov

Дата: 30.03.2012 11:46:00

Оценка: 4 / 5

Първо искам да благодаря за хубавата статия! Искам да споделя следния казус: наскоро (преди около 2 седмици) инсталирах плъгин за показване на рич снипет. Вчера забелязах, че звездичките на няколко страници са изчезнали от серп. Забелязах също, че броя на тези страници се увеличава. Работата е там, че сайтът е туристически пътеводител и аз не предлагам никакъв продукт или услуга. Ползвам микроформат. Бих искал да чуя мнението ви по въпроса, тъй като това наистина много ме обърка. Благодаря ви предварително!

Martin Petev

Име: Martin Petev

Дата: 15.06.2012 15:13:16

Оценка: 4 / 5


"Ползвам микроформат." по думите ти разбирам че ползваш еквивалентния по-стар вариант на microdata. Може би това е причината за изчезването на снипетите. Пробвай да ги пренапишеш по метода microdata на schema org. Може и да има ефект. Предупреждавам те че споделям информация която не съм тествал все още. Или намери добавка за Уърдпрес която работи само с Microdata. Намери и още едно експертно мнение.
Специални благодарности на г-н Тошков, че първи разпространи новината в блога си.

Адо

Име: Адо

Дата: 31.10.2012 01:37:22

Оценка: 4 / 5

Може ли упътвания за blogger. Като напиша същия код ми изкарва грешка.

Stefan Milanov

Име: Stefan Milanov

Дата: 22.07.2013 08:14:57

Оценка: 4 / 5

Искам да попитам дали snippeta ще се визуализира правилно в СЕРП-а ако е добавен в head-частта на страницата? :)

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 22.07.2013 11:03:20

Оценка: 4 / 5

Да, стига да е изграден изцяло чрез мета тагове.

Добавяне на коментар