Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциСкорост на зареждане на сайт – преоптимизация

Скорост на зареждане на сайт – преоптимизация

Формати:

В текущото видео разглеждаме някои стъпки при оптимизацията на скоростта на сайт, които съветваме да се избягват. Това са стъпки, които са лесни и обещават бърз сайт, но не винаги са подходящи и правилни. В повечето случаи дори забавят скоростта на зареждане. Вижте защо не може да се вярва 100% на инструментите?

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.44 / 5 (9 гласа)

9 коментара

pisio

Име: pisio

Дата: 29.01.2015 10:25:58

Оценка: 4 / 5

"Шпации" - това ми напрви деня, минаха ходини от когато за последно чух някой така да го нарича.

Peter Nikolow

Име: Peter Nikolow

Дата: 29.01.2015 12:00:06

Оценка: 5 / 5

CSS-a не се слага във футъра, ами във хедъра. Навярно грешка на езика.

А блокиращия CSS си е доста голям проблем, но има начини за неговото решение. Това което обаче се препоръчва, не е напълно коректно, защото обикновенно се подават пълните CSS файлове. Идеята е стиловете да бъдат изчистени и така да бъдат подадени за да се избегне блокинга.

Кеширането така както го подаваш е единия вариант. Другия е динамично със .htaccess или nginx да се презапишат статичните файлове и първо те да се достъпят. Ако ги няма тогава да се извика CMS-а който да генерира статичния файл за последваща обработка. Това е много по-добрия вариант защото позволява да се съчетаят най-добрите страни на статичния и на динамичния хостинг. Разбира се дявола е във малките детайли и е напълно възможно и тук да се оплеска ситуацията.

CDN-а си прав. Много често гледам блогове със 100на посещения дневно и набит CDN за да "пази от атаки и да подобрява скоростта" което си е епично. Ако обаче имаш клиенти от много страни тогава нещата минават на друго ниво. Примерно моя сайт се зарежда за над 30 секунди във Китай... защото едни шрифтове се бавят, а те се намират на Google.

Истината е, че истинската оптимизация се прави от хора и отнема време. Тя не може да се направи със 2-3 чекбокса във "плъгин за ускорение" без да си изцапаме ръцете със мръсна работа.
Уви това все още убягва на голяма част от разработчиците/дизайнерите и оптимизаторите...

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 29.01.2015 12:37:24

Оценка: 4 / 5

Google наистина до скоро съветваха да си слагаш CSS-а във футъра:

https://web.archive.org/web/20140120100142/https://developers.google.com/speed/docs/insights/OptimizeCSSDelivery

Сега гледам са го махнали, но са измислили по-абсурдни неща :)

Стамен Стаменов

Име: Стамен Стаменов

Дата: 29.01.2015 17:19:16

Оценка: 5 / 5

Говори ми говори ми - неееееееее по - добре пиши статии по тая тема :) обожавам да те чета.

Peter Nikolow

Име: Peter Nikolow

Дата: 29.01.2015 19:44:00

Оценка: 4 / 5

ооо - да сега виждам промяната. Но може би ще трябва да направя видео за да покажа разликата...

Всъщност първата версия (изтритата) е далеч по-семпла и лека за имплементиране. Настоящата версия може да е леко проблемна ако браузъра има изключен JavaScript.

SeoKungFu

Име: SeoKungFu

Дата: 30.01.2015 09:19:46

Оценка: 5 / 5

На internet exploder детекция се бие window.close(); без обЕснения :D

Акварел Оод

Име: Акварел Оод

Дата: 30.06.2016 07:32:32

Оценка: 4 / 5

Здравейте,
Може ли повече информация относно блокиращ JS и неговото отлагане посредством defer, async или onload? И по конкретно за OpenCart, защото в крайна сметка статистиката показва, че е по-добре ако може да е по-бърз сайта Ви, то нека да бъде, а ако има дребни грешки при изграждането на една система, били те от човешка гледна точка или от системна по default, то те трябва да се отстранят.
Питането е специално спрямо така нашумелия проблем, който излиза след анализа на Google pagespeed insights - "Defer parsing of JavaScript".

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 30.06.2016 07:42:12

Оценка: 5 / 5

defer е като да сложиш JavaScript кода на края на страницата. Спорно е до колко това би помогнало на зареждането. Няма да бъдат блокирани други елементи заради JavaScript-а, но общото време на зареждане до OnLoad няма да се промени.

Правилният подход е да се направят всички скриптове асинхронни и да се викат чрез async атрибут. Така те ще се зареждат паралелно с останалото съдържание, без да му пречат и без да блокират нищо. Но трябва самите скриптове да се преработят, за да могат да работят асинхронно.

Акварел Оод

Име: Акварел Оод

Дата: 30.06.2016 10:51:05

Оценка: 4 / 5

Благодаря за бързия отговор!
Keep up the good work както се казва :) .

Добавяне на коментар