Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциВидео маркетинг - интервю с Любомира Любенова

Видео маркетинг - интервю с Любомира Любенова

Формати:

Интервю с Любомира Любенова от рекламна агенция Media Start на тема видео маркетингът в България. Ще научите какви видеа трябва да създават вашите брандове, за да бъдат кампаниите успешни. Къде и по какъв начин трябва да качвате видеата си, предимства и недостатъци на YouTube. Още в следващото видео интервю.

Транскрипция

Васил Тошков: Здравейте! Аз съм Васил Тошков! Намираме се на второ ниво на SEO курсовете отново. Този път с мен е Любомира Любенова от рекламна агенция Media Start, на която ще имам възможност да задам няколко въпроса и да поговорим за видео маркетинг и по точно видео маркетингът в България. Здрасти и благодаря ти първо, че се отзова!

Любомира Любенова: Здравей! И аз много благодаря за атмосферата и за поканата.

Васил Тошков: Първият ми въпрос към теб е на какво ниво е видео маркетингът според теб в България? До къде е стигнал в развитието си?

Любомира Любенова: Едва ли можем да говорим за развитие. Мисля, че в момента все още бизнесите в България нямат концепцията и идеята да използват видеа стратегически, целенасочено и периодично. Защото именно това е видео маркетингът. Т.е той е видео + маркетинг. Видеото, като концепция, като идея, като цели, като таргет, който целим и отделно маркетинговата част е свързана с разпространението, планиране, продажби и всичко това. Сега не искам да генерализирам и да казвам, че абсолютно никой в България не прави видеа, защото не е така. Видео маркетинг в чистия му вид някак си все още не можем точно да намерим сред Българските брандове.

Васил Тошков: По точно хората правят по едно видео и си мислят, че с това нещо са приключили и то ще им върши работа за вовеки веков.

Любомира Любенова: Да, те си правят някаква фирмена презентация за 5 години и това е. И след 5 години се сещат, че видеото ни остаря, трябва да направим ново нещо. Обаче всъщност фирмените презентации това са единия вид видеа, които може да се включват в цялата комуникация, чрез видео. Фирмените презентации обикновено, поне тези, на които съм попадала (български), са доста "напудрени", доста натруфени, с едни помпозни изрази, с идеята, че ние сме най-добрите, елате при нас и с едни изкуствени лица, които стоят там и говорят някакви заучени фрази. Идеята не е това. Идеята на видео маркетингът е всъщност да имаме различни типове видеа, включени в комуникациите си онлайн, които дори някои да са по-евтини продукции, други да са топ експертни продукции, но да бъдат периодични и да се види човешкото лице на бранда зад всяко видео.

Васил Тошков: Това е и следващият ми въпрос. Какви видеа обичат да гледат хората и какви видеа трябва да правят фирмите? Каква трябва да е целта им?

Любомира Любенова: Това е обширно, обаче най-важното е да правят такива видеа, които биха въздействали на емоцията на техните потенциални и настоящи клиенти. Тук идва съвсем реалният въпрос - кои са те, какво харесват, какво им е ежедневието, какво би ги заинтригувало, какво би ги накарало да споделят това видео с тяхната общност от приятели? Това са емоционално въздействащи видеа, пресъздадени чрез добре заснети кадри. Музиката и всичко вътре да е една цялост, която е като една "емоционална бомба". Примерно, ако аз съм майка с деца и видя едно видео, което кореспондира на моето ежедневие, аз да бързам да го споделя с моите приятели и да кажа "Вижте колко хубаво нещо! Това ме разчуства. Това ме развълнува." Ето такива видеа трябват като номер 1.

Васил Тошков: Тоест да има някаква определена поставена цел и да показват реалното лице на бранда, а не да се преувеличава.

Любомира Любенова: Да, и човешкото лице. Малко ще продължа интервютата са също една от най-гледаните форми на видеа.

Васил Тошков: Да, със сигурност.

Любомира Любенова: Ти си го усетил това.

Васил Тошков: Всеки бранд ли според теб може да генерира видео? Примерно една хамалска фирма може ли да си направи видео?

Любомира Любенова: Да, от хамалска фирма може да станат много забавни видеа.

Васил Тошков: Това може би не е много добър пример, сещам се дори нашите хамали имат едни видеа с едни надуваеми дюшеци зимата в снега.

Любомира Любенова: Може и трябва.

Васил Тошков: А това, според теб, добре ли говори за бранда им или не? Тъй като не е много сериозно. За някои фирми говори негативно. Примерно аз съм виждал как споделят на конкуренцията си как местят един хладилник, но не много внимателно или поне не изглежда професионално преместването. Макар че тук доста се отклонихме от темата.

Любомира Любенова: Относно това дали всяка компания трябва да си има видеа?

Васил Тошков: Дали всяка компания може да генерира видеа или не е подходящо?

Любомира Любенова: Категорично, може и трябва.

Васил Тошков: Тоест нямат оправдание да не го правят.

Любомира Любенова: Не, няма никой оправдание и сега ще кажа защо. Защото първият сблъсък е "ама, то видеото е много скъпо, ние трябва да съберем пари първо за да си разнесем първо брошурите, примерно, а пък после за видео и чак след 2 години ще успеем".

Васил Тошков: Това е следващия ми въпрос. Трябва ли или не да е скъпо видеото?

Любомира Любенова: Може да е скъпо, може и да не е скъпо. Ако целите на компанията са да си покаже лицето, то може да се заснемат съвсем кратки видеа, които не са толкова скъпи, като продукция, но на тези видеа да се виждат хора, да се виждат ценности, да се виждат неща, които се правят. Между другото искам да кажа, че някои продукции изглеждат скъпи, защото те са заснети супер професионално, но те не са скъпи.

Васил Тошков: Да. Аз съм виждал, че хора правят професионални видеа и на края казват, че звука им е сниман с iPhone, картината е с iPhone, дори осветлението е със светкавица, която е най-проста.

Любомира Любенова: Въпросът е кой стой зад iPhone-а.

Васил Тошков: Да, хора, които наистина разбират как се прави.

Васил Тошков: Дали не крие някакъв риск, ако видеото е прекалено евтино да навреди на бранда.

Любомира Любенова: Има, зависи от бранда и целите.

Васил Тошков: Аз съм разбрал едно нещо - звукът е най-важен. Хората, именно по звука преценят на секундата, не толкова по картината, дали видеото е професионално или не и дали да си отделят времето да го гледат.

Любомира Любенова: Ако бранда е голям и има добър продукт, наистина държи на качество, защото всеки бранд претендира, че държи на качеството. Нали така? Всеки казва "Ние сме качествените."

Васил Тошков: Не съм сигурен. Има магазини за един лев, в които таргетът не е качеството, а е цена.

Любомира Любенова: Да, точно така. Зависи кой е бранда. Ако аз съм бранд, който държи на качеството си, аз ще искам да вложа, за да направя една качествена видео продукция, но аз имам и друго лице. Аз имам човешко лице, което е емоция, което е споделяне на впечатления, което е дори провокация. Ако това е моето лице и аз стоя зад този бранд, няма нищо лошо да направим от евтините типове видеа, просто за buzz, тоест включваме iPhone-а, записваме за 1 минута няколко провокиращи въпроси към хората, които биха се интересували от нашите продукти, услуги. Даже можем да ги попитаме във видео. Ако ви предложим това, това, това, вие какво ще изберете.

Васил Тошков: Да, виждал съм някои наши клиенти да правят на техните си клиенти, примерно електронен магазин, който направи видео с любимия му продукт и който е купил от нас, ще получи отстъпка или продукта още веднъж.

Любомира Любенова: Това е другата страна.

Васил Тошков: Не са професионални, но пък наистина шумът е страшен.

Любомира Любенова: Представяме си една супер модерна и лъскава кола. Всичко, което трябва излиза от бранда, като комуникация, то трябва да отговаря на качеството на бранда. Обаче другата част, всичко, което се генерира от потребителите, то може да не е толкова претенциозно.

Васил Тошков: За сметка на това е изключително.

Любомира Любенова: Именно. То е естествено, емоционално.

Васил Тошков: Примерно много от нашите клиенти ги съветвам. 90% от клиентите ни в SEO са електронни магазини. В България електронната търговия много се налага. И ги съветвам да намерят своите 20% от продуктите, които правят 80% от печалбите и да направят видеа на тях. В този ред на мисли, ще се опитам това нещо логически издържано ли е и може ли да се правят видеа, за нещо друго освен продукти и услуги? И за двата типа продажби ли могат да се правят видеа?

Любомира Любенова: Да. И за двата типа, и за продукти и за услуги. Има различни видове видеа. Ако е представяне на продукти, това си е точно това, което ти искаш да предложиш на твоите клиенти, да го направят, да представят продукта си във видео. И е изключително добра стратегия първо да се започне с най-продаваните топ продукти, а не с най-слабите.

Васил Тошков: Да, даже ние започваме първо с топ 10, после топ 50, 100 и т.н. до 200 и от там нататък се обработват.

Любомира Любенова: Понякога клиентите са склонни да мислят, това което най-малко върви, в него трябва да вложим много пари, за да го промотираме. Това е грешно.

Васил Тошков: Според мен това е много грешно.

Любомира Любенова: Грешно е, да. И за видео маркетинга също е грешен начин на мислене.

Васил Тошков: Кои са най-важните елементи на едно видео според теб? Като структуриране, какво не трябва да забравяме да включим в него? Като го популяризираме какво трябва да включваме? Кои са важните неща, които не трябва да пропускаме, когато правим видео съдържание, каквото и да е то?

Любомира Любенова: Едно от най-важните, ти го каза в началото, това е звукът. Хората понякога трябва да ни чуят, защото истина е. Ние поне сме чували, когато хора са ни казвали "Аз докато си работя из къщи, си пускам вашия плейлист с образователните видеа и си ги слушам."

Васил Тошков: Това е плюсът на видеото. Хората не са длъжни постоянно да гледат в монитора. Понякога си гледат нещо друго и си слушат. От друга страна качествен звук се постига много трудно, по-трудно е от качествена картина. В България техника няма. Много трудно се купува. Хората са си изградили, че само като чуят звука и им става ясно за какво става въпрос.

Любомира Любенова: Така е, но ето и ние, примерно имаме записвани видеа в парка, защото ни е хрумнала някаква идея и вместо да седнем три часа да пишем статия и след това да я отлагаме и да минат 2-3 седмици и статията да изстине като емоция в нас, аз лично предпочитам да щракна едно видео за 2 минути и да попитам хората, да ги провокирам, да им кажа. Нищо, че звука в този случай не ми е добър, но аз не представям бранд, представям просто някаква идея, buzz. Освен звука, картината и начина, по който е структурирано самото видео. Брандът трябва да присъства. Това е ясно на всички. Но накрая задължително трябва да има някакъв призив за действие. "Харесайте сайта ни!", "Посетете YouTube канала ни!". Човекът може да не е чул нищо от това, което си казал, но да е запомнил и да хареса твоя канал в YouTube. Това е много работеща стратегия, чисто маркетингово.

Васил Тошков: Като каза YouTube, започвам със въпросите за него, тъй като на мен ми е болна тема. Дали да си качваме видеата в YouTube или не, какво е твоето мнение?

Любомира Любенова: Ами аз колкото съм се съветвала с твои колеги, заради оптимизацията си, са добре да са в YouTube и от YouTube вградени в сайта.

Васил Тошков: Да, защото Google го вижда и дава + на самото видео в YouTube.

Любомира Любенова: Където присъства Google...

Васил Тошков: От друга страна, се класира навсякъде YouTube, а не нашия сайт. Не може да си изброи каналите. Те лесно се менижират. Пак не можем да си наложим целия бранд толкова добре. Нямаме пълен контрол. Проблем ли са подобните видеа отдясно, ако там се появи видео на конкуренцията в YouTube.

Любомира Любенова: Проблем са, ако аз съм един голям бранд и се появи някое видео, което е на някакъв нищожен бранд, който има същите ключови думи, като моя. Става related видео.

Васил Тошков: Разпознава ги по етикетите.

Любомира Любенова: Да, по етикетите. Но, ако аз съм един малък бранд и се появя в на големия бранд общността, за мен пък е добре. Зависи от гледната точка. Аз не го разглеждам като проблем.

Васил Тошков: Предимството е за малките брандове.

Любомира Любенова: Абсолютно. Предимство е и за хората, които се интересуват от темата, защото ние тагваме по тема. Аз, ако съм потребител, и видя, че този и този бранд, независимо кой е голям и кой малък, говорил по темата, за мен това ще е улеснение като потребител.

Васил Тошков: Аз се уча. Във видео маркетинга съм 1 месец. Това, което гледам като съвети във видеа е, примерно в YouTube, че правят фалшив край, в който се правят етикети с други подобни видеа. Слагат се еднакви етикети на абсолютно всички видеа. Контролират потребителя, опитват се да го изкарат към техния сайт, пак с връзка отдолу и с призив към действие. Някои специалисти съветват, че трябва да се целим да контролираме абсолютно всичко в YouTube, отдясно какво предлага, на екранчето какво предлага, отдолу какво предлага, навсякъде всичко да е под наш контрол.

Любомира Любенова: Тази гледна точка е логична. Но аз по-скоро съм за топ качественото съдържание, което потребителите сами ще предпочетат да следят и да се абонират за нашия канал. Да, хубаво е да имаме контрол над всичко. Това е ясно. Обаче, за мен съдържанието е ключово. Ако моето съдържание "не струва", of,r да ги поканя да харесат още 6 мои видеа. Те няма да го направят. Колкото и да ги каним, ако съдържанието "не струва"...

Васил Тошков: Да. И аз се абонирам за канали, чак след като съм изгледал поне 5 видеа от съответния канал.

Любомира Любенова: Разбира се. И аз така правя. Поздравявам те за твоите стъпки във видео маркетинга. Ти правиш много добри образователни видеа. Така се прави.

Васил Тошков: Надявам се да не излиза нищо по-сериозно, като трудности.

Любомира Любенова: То ще става по-добре.

Васил Тошков: Да, сега вече имаме достатъчно техника, така че се надявам да става все по-добре.

Васил Тошков: Някои други недостатъци на YouTube, тъй като аз не съм му фен. Аз предпочитам всичко да се хоства вътре в нашия сайт. Качвам видеата в YouTube, но със закъснение. Много гледания има от там, въпреки че по никакъв начин не ги промотирам. Най-малкото ги качвам в YouTube, защото YouTube каналът ми е вързан с Google+, а фирмената страница е вързана със сайта и всичко това е в един цикъл. Google няма как да не го вижда. Това е фактор, така че не може да не ги качваме в YouTube. Въпросът е да вземем само позитивите от него и колкото се може по-малко от негативите.

Любомира Любенова: То има ли такава опция? Да вземем само позитивите?

Васил Тошков: Мисля, че се успява. Ако не популяризираш прекалено много видеото. Примерно в YouTube, аз ги качвам с отделно заглавие, за да може, когато някой търси основното ми заглавие, да се класира моят фирмен сайт. С YouTube "хващам" отделни видове търсения. Примерно някой, ако пише на кирилица, нещо, което е на латиница. Примерно за microdata в YouTube съм написал микро данни. Хората така го наричат това нещо. Някои недостатъци на YouTube, преди да минем към предимствата му, според мен. Първо - в България се зарежда много бавно. Скоростта, с която се гледа едно видео в YouTube е 360p, а в България ще го излъча на 720, което е HD формат. Това е така, тъй като сървърите на българските хостинги са в България и ако си го хостваме ние на сайта, докато в YouTube си го зарежда от Америка и връзката е много бавна. Особено за някои доставчици, скоростта е допълнително лимитирана от чужбина. Това е проблем според мен.

Любомира Любенова: Ами да, според мен също е проблем, защото видеото може да ти е HD и хората изобщо да не се сещат да настроят. Мисля, че едно от решенията на този проблем би било да кажем долу в описанието, т.е. един call to action. Хората да си включат HD.

Васил Тошков: Да, ръчно да си го включат.

Любомира Любенова: Да.

Васил Тошков: Другото, което на мен не ми харесва в YouTube е качеството. То е по-лошо, прекалено много компресират, за да спестяват място. Ако ние си го хостваме на нашия сайт + според мен, че можем да контролираме, примерно, ако записваме нещо в природата, което се движи бързо, примерно онзи ден снимах някакви катерици, естествено ги снимам на по-висок frame rate, но пък с по-ниско качество на картината. Докато, ако снимам нещо, като това видео, примерно frame rate няма нужда да е висок, тъй като не правим някакви високо скоростни движения, но пък качеството можем да вдигнем. Отново става въпрос за контрол. От друга страна плюсът на YouTube е, че той върши цялата работа за нас.

Любомира Любенова: Аз точно това щях да кажа, че когато поставим двете неща на везните, кое натежава повече? Защото, ако искаме популярност на бранда, а пък нямаме примерно вътре в екипа, хора, които денонощно да се грижат за оптимизацията на видеата върху сайта ни, тогава YouTube натежава.

Васил Тошков: Този въпрос е много парлив. Аз още от 2009 съм говорил по събития и спорът е...

Любомира Любенова: За това не искам да споря с теб.

Васил Тошков: Аз не споря, просто изчистваме позитивите и негативите. Друго последно нещо, което да те питам за YouTube е, че е забранен в някои държави. Примерно, аз ходя често в Турция, да почивам. Там YouTube няма. Отваряш го и пише правителството го забранява и няма YouTube. Много големи пазари, примерно китайския и изобщо азиатските страни, там са диктатури и е забранен. Има цензура.

Любомира Любенова: Ако целта ни е азиатски и китайски пазар естествено разработваме целенасочена стратегия. Там по принцип е друг тип комуникация трябва да бъде и като изразни средства. То е изключително е различно. И ако този пазар е приоритетен, разбира се, че ще разработим видеата в посока, така че да достигнат тях. Няма да ги слагаме там където не се виждат.

Васил Тошков: Аз просто исках да отбележа негативите преди да започнем с позитивите.

Любомира Любенова: Съгласна съм.

Васил Тошков: Преди да кажем за позитивите, забравих да те попитам един въпрос. Проблем ли е едно видео да се качва на много места? Примерно във Vimeo, Metacafe и всички останали алтернативи на YouTube.

Любомира Любенова: Аз съм се консултирала с доста SEO специалисти, специално за видео и всички те са ми казали, че е добре да се качват на всички места.

Васил Тошков: Даже имаше по едно време услуги, автоматично програма, ти ги качва в над 200 сайта.

Любомира Любенова: Но с различни описания.

Васил Тошков: Може би, по-точно е с различни заглавия.

Любомира Любенова: Ти, като такъв специалист какво ще кажеш по въпроса?

Васил Тошков: Преди време хората започнаха да прекаляват и имаше такива заплахи, че не е редно това нещо да се прави. Едно видео да присъства на 200 места. Според мен е достатъчно да го има в най-големите - на нашия сайт, в YouTube, във Vimeo, Metacafe, в България примерно Vbox, макар че там качеството не е добро. Има някаква златна среда, да не прекаляваме.

Любомира Любенова: Говорим за 4-5 места, не за 200.

Васил Тошков: Можем да контролираме различните заглавия. Всеки човек като търси по различен начин и може да се обхванат всички търсения. Примерно, ако качим във Vbox, заглавие на кирилица, което принципно е на латиница, има много по-голяма вероятност да го търсят, именно в България, на кирилица и там е идеалното място да го напишем със заглавие изцяло на кирилица.

Любомира Любенова: Ето, че трябва да знаем какво, къде качваме и какво описваме и каква е целта.

Васил Тошков: Като плюсове на YouTube съм си записал втората по-големина търсачка, след Google и лично аз, когато искам да търся конкретно видео съдържание, просто влизам в YouTube и търся.

Любомира Любенова: И аз така правя.

Васил Тошков: Просто си е търсачка.

Васил Тошков: Аудиторията е огромна - милиони, милиарди. Всяко едно видео си намира някой да го гледа.

Любомира Любенова: Има цяла общност от хора, която стои готова и чака, ти да си пуснеш темата, защото те са заинтересовани по съответната тема, особено както ти правиш образователните видеа. Има хора, които са цяла общност и чакат там. Не е нужно тепърва да развиваме общност.

Васил Тошков: Аз забелязвам, че много хора, макар, че моят YouTube канал е на пет дни, може би, и вече има хора, които някак си го намират и се абонират. Харесва им, въпреки че е съвсем нов.

Любомира Любенова: Това е огромно доказателство да опровергаеш сам себе си.

Васил Тошков: Да, ясно ми е. Тези плюсове изобщо не ги оспорвам. Затова и всичко се качва там. Друго, което съм си записал е, че не са нужни никакви технически познания, за да си качиш видеото.

Любомира Любенова: Факт. Има много елементарен начин, по който може да се монтира видеото, да се сложат субтитри.

Васил Тошков: И в HTML 5 може, но е доста по-сложно.

Любомира Любенова: Да.

Васил Тошков: Нещо, ако съм забравил да те попитам за видео маркетинга?

Любомира Любенова: Да кажа, че има различни типове видеа, които целят, ако ги разделим на две групи, едните са видеата, които продават, а другите, които се грижат за имиджа. Видеата, които директно продават, съответно продуктовите видеа, описание на услуга, на продукт. Фирмената презентация също продава по някакъв начин директно. Има едни видеа, които са изключително полезни. Това са видеата, които ти правиш в момента, образователните видеа, видеата, свързани с пресъздаването на емоция. Това са чисто имиджови видеа, които пък са изключително ценни и те водят индиректно към продажби. Въпросът е да знаем каква ни е дългосрочната концепция, какво целим, къде са нашите хора, къде да ги намерим, какво обичат и какво да им предложим. Идеята е, че комуникацията, чрез видео си е като всяка форма на комуникация и има готовите общности от хора, има готовите общности от интереси и просто ние трябва да отидем там при тях и да им предложим това, което ще им хареса.

Васил Тошков: Да обобщим - видеото трябва да има някаква ясна цел и измерима цел и да си я следваме.

Любомира Любенова: 100 % да.

Васил Тошков: Благодаря ти много! Мисля, че се получи много добре.

Любомира Любенова: И аз благодаря!

Васил Тошков: Това е засега. Чао!

Любомира Любенова: Чао!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.2 / 5 (5 гласа)

5 коментара

Kristiyan Krastev

Име: Kristiyan Krastev

Дата: 24.02.2014 12:40:32

Оценка: 5 / 5

youtube дали не ползват cdn? (риторичен въпрос с препратка към момента в интервюто - " youtube зареждат видеата от щатите").

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 24.02.2014 13:20:56

Оценка: 4 / 5

Не знам какво използват, но е факт, че от България се зарежда бавно. Едва ли имат сървъри точно тук.

Dimitar Dimitrov

Име: Dimitar Dimitrov

Дата: 25.02.2014 08:36:11

Оценка: 4 / 5

Васе, хубаво интервю... обаче много дълго :)

п.с: Това с хостването на видеата, особено дълги като това, опроверга една моя теория - доста е трудно, видеото спираше няколко пъти (Google Chrome), зарежда се бавно и т.н.

Ivailo Ivanov

Име: Ivailo Ivanov

Дата: 25.02.2014 16:34:20

Оценка: 4 / 5

смени си интернета

Peter Nikolow

Име: Peter Nikolow

Дата: 29.07.2014 22:14:37

Оценка: 4 / 5

Уви имат и сървъри и тук. Драсни във конзолата следното:

mtr http://r2---sn-oxufvgmcb-nv4e.googlevideo.com
и виж какво ще ти върне. Аз съм на 2 хопа от този сървър.

Задача за по-напреднали:
mtr 8.8.4.4
ДА! Във София се намира!

Добавяне на коментар