Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциCopywriting и дистрибутиране на съдържание с Любомир Любомиров

Copywriting и дистрибутиране на съдържание с Любомир Любомиров

Формати:

С Любомир Любомиров от Rocket Studio си говорим за най-добрите практики при създаване и дистрибутиране на съдържание. Да пишем ли уникално съдържание за социалните мрежи или само да споделяме в тях? Как се пише текст за начална, контактна и about страница? Как да използваме ефективно призив към действие в страниците? Още в следващото видео интервю.

Транскрипция

Васил Тошков: Здравейте, аз съм Васил Тошков. Намираме се на SEO конференция 2014. С мен е Любомир от Rocket Studio, с който ще имам невероятната възможност да говоря, да му задам няколко въпроса. Той е най-добрия копирайтър, който познавам в България. Първо ти благодаря, че се отзова на предложението ми. Кажи за какво ще говориш на конференцията тази година.

Любомир Любомиров: На конференцията доста интересна тема мисля да засегна. Тя е отношението между копирайтъри и оптимизатори. За дистрибуцията на съдържанието. Това е нещо, което малко се говори по принцип, защото създаването на съдържанието е едно, оптимизирането на съдържанието е друго, но дистрибутирането на съдържанието мисля, че е най-важния подход, който свързва.

Васил Тошков: Тоест, как да споделяме съдържанието?

Любомир Любомиров: Абсолютно. Как да споделяме, канали за дистрибуция? Как да бъдат подбрани? Кои хора трябва да го направят...

Васил Тошков: Аз имам и такива въпроси, съм ти подготвил, така че малко по-конкретно ще ти ги задам.

Любомир Любомиров: Предполагам, да.

Васил Тошков: Ти си човекът, който ме накара да си пренапиша всички текстове в сайтовете. Даже мога да ти кажа и как го правя, от всичките ти презентации съм направил един списък с неща, които трябва да се гледат и просто си ги следя. Сега не съм си го разпечатал това нещо, но ако искаш разкажи с няколко думи, тъй като мисля, че това е най-важното, как се пише текст за начална страница, за about страница, за тези най-важните страници в нашия сайт.

Любомир Любомиров: Да, това е хубаво нещо и полезно, защото страницата about 99% от бизнесите я използват да говорят за себе си. Включително тези бисери за младата фирма с дългогодишен опит и всякакви други такива шушумиги.

Васил Тошков: Да, с млади там...

Любомир Любомиров: Да, с млади хора, нахъсани, които имат...

Васил Тошков: 100 години опит.

Любомир Любомиров: Да, завършили току-що университета, имат вече 20 реализирани кампании... Страницата about е перфектна страница да се говори за самия продукт, за услугата, за това, което ще се случва в сайта. Страницата about е онлайн визитката на бизнеса. Винаги, когато трябва да създаваме страници about за нашите клиенти се стремя да не се говори с ние, ние, ние, ние какви сме, а какъв е продукта. Над 85% от потребителите, поне по последни изследвания влизат в страницата about на второ или трето място, след като са попаднали в сайта. Тоест, първо се гледа продукта, после се гледа контакта, да се види как може да се поръча продукта и чак накрая, евентуално се влиза в страницата about. Така че, важна е, но...

Васил Тошков: Тоест там пишем за продукта отново, както и на началната страница, предполагам на сайта.

Любомир Любомиров: Да, абсолютно, но все пак хората си мислят много погрешно, може би, някои от клиентите, че когато влиза някой в сайта, първо влиза в страницата "За нас", което не е вярно.

Васил Тошков: Аз даже като гледам статистики, в услуги, проекти...

Любомир Любомиров: Да, да, да, винаги се влиза там.

Васил Тошков: Искат да видя какво правят, какво са правили, какво предлагат и след това вече търсят доверие в тази компания, или поне така показва статистиката.

Любомир Любомиров: Може би процента е по-голям, като се замисля си прав, абсолютно. Процентът е може би по-голям при услугите, защото там по-скоро услугата трябва да внуши доверие, докато качеството на продукта си говори само за себе си. Там няма нужда да се казва кой стои зад тях.

Васил Тошков: Контактната страница - на нея трябва ли да има текст?

Любомир Любомиров: Ех, че хубав въпрос! Разбира се, че трябва да има текст. Трябва да има текст, който да бъде ориентиран точно с една или две ключови думи. Трябва да има поне около 100 думи текст, които да показват, че фирмата се намира на мястото Х, или онлайн магазина е позициониран по такъв начин, че да могат клиентите да го намерят бързо, лесно и удобно. Това е перфектно място пак да се споделя уникално съдържание, хубаво съдържание... И другото - контактите трябва да са поне да предполагат два или три типа връзка.

Васил Тошков: Според мен най-голямата грешка, която се допуска е, че няма текст на контактната страница. Само изписани някакви неща, докато на клиента трябва да му се говори, нали, не се страхувай, свържи се с нас... Ти ще кажеш сега как точно трябва да се направи.

Любомир Любомиров: Абсолютно, да. Абсолютно си прав. И другото което е, контактната форма, е според мен вече много погрешно средство за обратна връзка с клиента.

Васил Тошков: Направо на начална страница?

Любомир Любомиров: Ако аз искам да разбера нещо за един продукт, аз трябва да попълня контактна форма за него, че да ми отговарят и такива неща...

Любомир Любомиров: Но началната страница е хубаво да има дори, сега аз пак се връщам назад за началната страница, трябва да има поне един-два полезни линка вътре в съдържанието.

Васил Тошков: Тоест, призив към действие да има и на началната, и на about страницата.

Любомир Любомиров: Навсякъде, моят любим call to action трябва да присъства на всяка страница.

Васил Тошков: Зависи какъв тип е сайта.

Любомир Любомиров: Е, да, общо взето, но тия сайтове, които са тип визитка, просто презентация на фирмата, там пък призива за действие трябва да е "свържете се с нас!", "потърсете ни!", "абонирайте се". Точно в контактната страница трябва да има call to action.

Васил Тошков: Според теб възможно ли е да има страници, които изобщо да нямат текст. Примерно, има ли такъв случай, или пък да не е текст, а да е някакъв друг вид съдържание - снимка, видео и да няма нито една буква текст?

Любомир Любомиров: Имали сме такива страници и те дефакто като се замисля страниците в продуктовите, в галерията на определените продукти, тя обикновено няма текст. Или някое презентационно видео пак нали се предполага, че няма. Но дори и там е хубаво да има съдържание.

Васил Тошков: Поне да пише "вижте повече информация във видеото долу".

Любомир Любомиров: Да, да, но примерно много удачен вид е и съм го правил с клиенти е да разкажеш за какво става въпрос в самото видео.

Васил Тошков: Тоест транскрипция на видеото.

Любомир Любомиров: Да, в това видео ще видите полезни начини как тък, тък, тък...

Васил Тошков: Да, пък и на Google му трябва все пак някакъв текст.

Любомир Любомиров: Същото е и за галерията - "това са снимки от откриването на нашия нов обект". Колкото и да е, едно изречение или две... Да не говорим, че всяка една снимка е хубаво да има описание. Тоест не само да изпраскаме галерия с 20 снимки, ами просто да бъде, продукта Х, размери такива.

Васил Тошков: Да де, да си има там caption, всичко, което е необходимо.

Любомир Любомиров: А, да не говорим, че това ще е уникално съдържание, а пък как ще помогне това чудо, просто страхотно.

Васил Тошков: Добре, ето и аз почвам с въпросите за дистрибутиране - Google+ и подобни. Въобще да пишем ли? Как виждаш това да пишем съдържание само в социалните мрежи, а не в личния си сайт? Например направо публикуваме в Google+, във Facebook съдържанието. Пишем голям текст и направо го качваме там.

Любомир Любомиров: Дипломатично ще прескоча Google+, въпреки че сега няма какво да си кривим душата, като продукт на Google, той помага много. Но само присъствие в социалните мрежи е грешка.

Васил Тошков: Не можем ли да се фокусираме само върху един канал?

Любомир Любомиров: Не може, в презентацията сега ще открехна малко прозореца, ние имаме 8 канала за дистрибуция. И от тези 8 канала, ако се ползват по-малко от 5, дистрибуцията ви куца. Каналите за дистрибуция са важни. Социалните мрежи колкото и да са важни, айде, пак ще открия още малко по-навътре страницата, те са първия кръг на дистрибутирането, тоест, съдържанието, което е уникално, авторско в самия сайт, първия кръг на разпространение са социалните мрежи. Няма как да е по друг начин.

Васил Тошков: То трябва да се тръгне от някъде.

Любомир Любомиров: Да. Но само с тях няма как.

Васил Тошков: Пак бързия канал, според мен, после капят от търсачки...

Любомир Любомиров: Да, бързия, но така или иначе каква е целта на нашата фирмена страница във Фейсбук? Или в Google+? Целта е да има съдържание, което да сочи към сайта.

Васил Тошков: И аз така разсъждавам. Дори и при видеата в YouTube всеки прави, иска да ги изкара колкото и те да не ти дават, потребителят да го изкараш и да го вкараш и да конвектира по някакъв начин.

Любомир Любомиров: Всичките канали трябва да сочат навътре към сайта. Защото там е източникът на съдържание.

Васил Тошков: Напълно съм съгласен. Някои хора мислят обратното.

Любомир Любомиров: Интересно ми е да чуя обратна теория, въпреки че практиката показва обратното.

Васил Тошков: За мен собственият сайт е най-ценния ресурс, който трябва да развиваме.

Любомир Любомиров: Дори само сайт е по-успешно, отколкото само социални мрежи. 100% е така.

Васил Тошков: Има хора, които продават Фейсбук страници и казват "не ти трябва сайт изобщо, щом ще ти правим едно приложение".

Любомир Любомиров: И такива чудесии. Включително имаше и опити да се изхитрява това нещо и да се правят приложения, които са онлайн магазини във Фейсбук на приложенията. Пробвали сме да го правим.

Васил Тошков: Никой не разбра, че Фейсбук не е толкова добър за продажба.

Любомир Любомиров: Никой не разбра, да. Колкото и да се опитваме да обясняваме...

Васил Тошков: Както си гледат там снимки на котенца, истории, изведнъж.

Любомир Любомиров: Не може да видиш снимка на котенце и ми купи продукт или лаптоп. Лошо няма, но не става така.

Васил Тошков: Не са готови за покупка потребителите.

Любомир Любомиров: По-ефикасен като канал за дистрибуция е външната реклама или директен маркетинг.

Васил Тошков: Какво ще кажеш за това - четат ли хората, преди да направят скъпа покупка. Тоест, зависи ли това, колко един човек чете текст и така нататъка спрямо това каква покупка ще прави.

Любомир Любомиров: Като стойност?

Васил Тошков: Да. Тоест аз, ако ще давам много пари, аз по себе си съдя, че разучавам и изчитам всичко.

Любомир Любомиров: Това е нормалния потребителски страх от стойността. Съдържанието го има и това е едно от нещата, които са трите - може ли продукта да ми навреди, прекалено скъп ли е, в смисъл, мога ли да си го позволя и мога ли да го подменя.

Васил Тошков: Може ли да ми навреди, мога ли да спя с него.

Любомир Любомиров: Между другото това "може ли да спя с него", много хора се смеят като го кажа, но се оказва правилно.

Васил Тошков: Аз мога да ти дам пример с някои лични вещи, които съм си купил и си седят до мен, докато спя.

Любомир Любомиров: Разсъждаваш абсолютно правилно, защото наистина е така.

Васил Тошков: Дали е безопасен.

Любомир Любомиров: Да. Например, поръчвам си тютюн за лулата онлайн, който стува 15 долара. Мога да ги прежаля и достатъчно е едно ревю да видя и за мен това е достатъчно.

Васил Тошков: Но ако си купуваш кола?

Любомир Любомиров: Ако си купя кола... А има случаи, аз не вярвам, но има случаи на хора, които си купуват коли онлайн. Които си купуват апартаменти онлайн.

Васил Тошков: Да.

Любомир Любомиров: Аз съм имал клиент, който си купи апартамент онлайн без да го е виждал. Просто си плати. Това си е котката в чувала и...

Васил Тошков: Знам, че ти си фен на призивите към действие. Всяка страница ли трябва да има призив към действие?

Любомир Любомиров: Всяка страница, да. Абсолютно. Може да е старомодно, но абсолютно всяка страница трябва да има.

Васил Тошков: Да води потребителя през цялото време какво да прави, защото те не обичат много, много да мислят.

Любомир Любомиров: Ами те не обичат, да. Но потребителят е мързелив. Ние, ако не му подсказваме какво да прави, той не е длъжен да се подсеща какво трябва да прави. Голямата грешка е, че ние под призив към действие имаме предвид само "купи". Голям процент от хората мислят, че купуването е достатъчно. А всъщност, оказва се, че според статистиката call to action, който е "купи" или "поръчай" се ползва по-малко. И реално ние трябва да помислим кой призив към действие е най-подходящ за нашия сайт. Дали абонирането, дали RSS-а?

Васил Тошков: Имаш предвид да има няколко призива за действие или друг да ни е основния?

Любомир Любомиров: Да, поне три да има в целия сайт. Примерно, ако сме на заглавна страница, призива към действие - "виж как да поръчаш". Тоест, тук нямаш "купи".

Васил Тошков: Тоест, не всички да сочат към едно място, а да го прекарваш през определен сценарий.

Любомир Любомиров: Абсолютно, да.

Васил Тошков: Първо да се запознае с предимства, такива неща.

Любомир Любомиров: Трябва да го провокираш да има желание за покупка, защото никой няма да купи, ако не го провокираш.

Васил Тошков: Малко извън темата, знам, че заглавието е най-важното нещо в един текст, и за хората, и за търсачките.

Любомир Любомиров: Абсолютно.

Васил Тошков: Как да напишем заглавие, което да удовлетворява и двете страни, и за хората, и за търсачките? И за кого да мислим по-напред?

Любомир Любомиров: Този въпрос ми е абсолютно любим, защото аз съм за хората. И това ми е голямото търкане с оптимизаторите, защото като седна да пиша, аз не съм content writer, тоест не ми се ще да съм, въпреки, че се налага. Трябва да се мисли за хората, тоест да има някакъв баланс между търсачките и хората. Трябва да има поне в заглавието една от ключовите думи.

Васил Тошков: Ти трябва да подчертаеш, че ключова дума е нещо различно от "климатици София".

Любомир Любомиров: Да, точно така. Другото, което, може да се използват абсолютните провокации във всеки един литературен текст. Тоест, задаване на въпрос. Или даване на статистика - 8 от 10 човека ще прочетат...

Васил Тошков: Капе ли ви климатика?

Любомир Любомиров: Да. Или примерно, кога за последно сте спали спокойно? Ако рекламирате матраци или дивани или дюшеци.

Васил Тошков: И бъзваш потребителя.

Любомир Любомиров: Да. Дефакто, заглавието трябва наистина да вкара вътре в текста. А пък що се отнася до оптимизаторските части и отрядите от оптимизатори волни, там достатъчно е да има една ключова дума. Така или иначе, заглавието, ако ти е уникално, то си работи.

Васил Тошков: Да, в дългосрочна перспектива според мен ще се стигне до това да пишеш текстове изцяло за хората, тъй като търсачката разбира какво имаш предвид. Тя вече има сематично търсене, разбира какво имаш предвид и няма нужда да го набиеш в точния му формат, дори да не спазваш род, число, само както ти го подсказва.

Любомир Любомиров: Да.

Васил Тошков: Засега това, което аз мога да споделя като опит, правим го малко по-машинно така за машините и пиша готиното заглавие като описание, нали, така потребителя вижда готиното заглавие и направо влиза и продължава да чете.

Васил Тошков: Не знам какво ще ми кажеш за това нещо.

Любомир Любомиров: Абсолютно си прав, съвсем елементарно, всяко едно уникално съдържание помага за търсачката. Тоест ти така или иначе като напишеш уникално съдържание, търсачката няма как да не погледне благосклонно мъм него. От тук нататък ти за търсачките си свършил работата.

Васил Тошков: Да.

Любомир Любомиров: Специално за заглавието.

Васил Тошков: Аз не съм на това мнение, защото според мен на търсачките вече не им пука, в смисъл, търсачката гледа да помага на потребителя. Може да има една картинка с графика, нещо, което го интересува и да пише "5" и това да го интересува потребителя и това ако му върши работа - търсачката ще го класира, дори и да няма никакъв текст.

Любомир Любомиров: Точно това е, търсачките ще дойдат на тоз акъл, че потребителите са по-важни.

Васил Тошков: И съдържанието не е само текст.

Любомир Любомиров: 100%.

Васил Тошков: Има си видеа, снимки, канвас, всякакви игри и много неща.

Любомир Любомиров: Аз, че дърпам към текстовото съдържание - това правя, към това тегля. Но като цяло само текст също е пагубен, въпреки, че сме правили експерименти с едни клиенти. Имахме един сайт само с текст, на поддомейн и един само с картинки. Естествено текста обра лаврите и дръпна нагоре, то беше за един експеримент.

Васил Тошков: Зависи за какво е текста, но зависи от случая.

Любомир Любомиров: Да, но само текст, трябва да има баланс, не става.

Васил Тошков: Аз ти казвам какъв проблем има при нас. Идва клиента и аз му казвам "трябва да си напишеш съдържание", и той "о, ама как сега ще ме накараш мене да пиша тука някакви текстове?" и в същото време после го питам "какво продаваш ти?" и почва да ме убеждава как продава продукта Х - "Що не си го купиш ти? Знаеш ли колко е добър? Как може да нямаш?" И аз му викам "Сега това можеш да седнеш и да го напишеш", но него го мързи да седне и да си го напише. И кой е най-добре да напише текстовете? Някой професионалист? Самия клиент? Двамата заедно? Аз съм имал случаи с клиенти, сядаме и той клиентът, няма да ти казвам за каква ниша става въпрос, той ми казва някакви неща и каквото ми говори, аз го записвам и накрая го сглобяваме като текст.

Любомир Любомиров: Това е най-удачния вариант и ще ти кажа защо. Ако си е развил клиента бизнеса, той най-добре си го познава в детайли. От друга страна обаче, това, че познаваш бизнеса не значи, че можеш да говориш за него. Аз имам такъв проблем и то с клиенти, които примерно имат бизнес и на 10-12-15 години. Тоест, те вече са успели, минали са през трудности, марката е развита, бранда вече е разпознаваем, поне в България, да не кажем, че и извън. И той си мисли, че като го е направил това нещо, може успешно да говори за него. А се оказва, че не може. Другото което е, ти можеш да говориш, обаче като седнеш да пишеш за една марка просто... затова - заедно.

Васил Тошков: И накрая за електронните магазини, тъй като са ми много болна тема, тоест имаме електронен магазин с 10 000 продукта, как да напишем на всеки описание и да не използваме оригиналните китайски специфики.

Любомир Любомиров: Голяма мъка, особено в тези конкурентните браншове.

Васил Тошков: Това, което ние правим е поне първия абзац да си напишат те уникален и от там нататъка вече...

Любомир Любомиров: Да.

Васил Тошков: Защото няма как за 10 000 текста да напишеш.

Любомир Любомиров: По принцип голямата грешка е като започне да се излива съдържание наведнъж.

Васил Тошков: Да, това е грешката, на Google не му харесва - от нулата и 10 000 продукта.

Любомир Любомиров: Никой не стартира електронен магазин с 5 000 продукта. Това е пагубно.

Васил Тошков: Най-добре постепенно, експоненциално и така можеш да научиш Google да идва по-често. Тази седмица качиш 10 продукта, другата седмица 20 и така нататък се увеличава бавно.

Любомир Любомиров: Но имаш предвид, че постепенното качване ти прави топ продукти на седмицата.

Васил Тошков: Сайта ти се обновява по-често и Гугъл казва "Тука постоянно има нещо ново, тука ще вися".

Любомир Любомиров: Аз като имам такива запитвания, такива казуси само с freelance съм работил, но това е мъка голяма, защото хората като цяло трудно могат да пишат правилно.

Васил Тошков: Може би за топ продуктите поне е хубаво да седнем, да си напишем ревюта, готини неща...

Любомир Любомиров: Ревюта трябва, да. И задължително да има потребителски мнения.

Васил Тошков: Мисля, че ще стане много дълго, но ако има нещо да съм забравил да те попитам...

Любомир Любомиров: Стига, моля ти се, не, не!

Васил Тошков: Някакъв нов твой продукт, услуга, нещо ако трябва да рекламираме?

Любомир Любомиров: Не, няма смисъл.

Васил Тошков: Защото Димитър спомена сума ти брандове и ги изрязахме миналия път.

Любомир Любомиров: Не, брандове няма. Моята работа като цяло по-трудно може да има някакво развитие като цяло, защото при писане правилата са еднакви.

Васил Тошков: Аз предполагам, че правилата са си били винаги едни и същи и ще бъдат.

Любомир Любомиров: Грамотното писане е основата. Ти не можеш да не пишеш грамотно. Няма значение дали пишеш за смотан продукт или за тотален бранд. Така че новости няма. Има само бачкане здраво.

Васил Тошков: Добре, благодаря ти много!

Любомир Любомиров: За нищо, удоволствие беше.

Васил Тошков: Това е за сега, чао!

Любомир Любомиров: Peace.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 5 / 5 (2 гласа)

2 коментара

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 22.05.2014 16:44:11

Оценка: 5 / 5

Презентацията "Дистрибутори на Съдържанието" на Любомир Любомиров от SEO конференция 2014 http://prezi.com/jxhdidnqzblm/presentation/

pisio

Име: pisio

Дата: 09.08.2014 17:04:34

Оценка: 5 / 5

Мога ли някъде да намеря презентацията ?

Добавяне на коментар