Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциИнтервю с Геннадий Воробьов

Интервю с Геннадий Воробьов

Формати:

Имахме възможността да зададем няколко въпроса на Геннадий Воробьов от Optimization.bg на SEO курсове 2014, които организираме съвместно със SEOM. Ще научите любопитни подробности около новия SEO инструмент Prodvigator.bg и други интересни проекти. Още в следващото видео интервю.

Транскрипция

Васил Тошков: Здравейте! Аз съм Васил Тошков! Намираме се на SEO курсовете, които организираме, съвместно с SEOM. С мен е Геннадий Воробьов от Optimization.bg, на който ще имам възможността да задам няколко въпроса и доста любопитни неща, покрай новия му SEO инструмент. Здрасти, Гена!

Геннадий Воробьов: Привет, Васко! Привет на всички!

Васил Тошков: Кажи нещо за Prodvigator инструмента. За какво става въпрос? Какви са целите? На какъв етап от развитието си?

Геннадий Воробьов: Prodvigator.bg е инструмент за анализ на българския Google и по-специално анализ на резултати в търсенето в Google.bg по около 4 млн. включени думи, които ги имаме изтеглени в Adwords Keyword Planner. След това ние събираме топ 100 от всяка от 4 млн. ключови думи. Също така сканираме и за Google Suggest. По този начин ние имаме база от следните данни: от една страна 4 млн. ключови думи, от друга страна около 20 млн. Google Suggest-и въз основа на тези 4 млн. ключови думи, събрани в топ 100 резултати в Google.bg по ключовите думи от Keyword Planner, както и информация за всички домейни, които се класират в Google.bg. Това ни дава възможност да реализираме най-различни отчети и да виждаме как се движи нашият сайт, как се движат сайтовете на конкурентите и какво се случва с ъпдейтите на алгоритъм в Google.bg, което е много важно за нас като SEO специалисти. В момента Prodvigator.bg е в бета версия. Това е информация към 06.02.2014. Надявам се до края на месеца да излезем с работеща версия, която да предоставим и да покажем на всички на SEO конференцията април месец. Където, надявам се, ще се видим с всички вас.

Васил Тошков: До колкото разбирам това е един вид по-лесен вариант да използваме Keyword Planner, който замени Keyword Tool е ужасен от към usability гледна точка. Колежката преди теб говореше точно за това.

Геннадий Воробьов: Keyword Planner е доста ограничен като функционалност.

Васил Тошков: Разбрал съм го.

Геннадий Воробьов: Да. Данните от Keyword Planner и статистиките, които може да извадим от тях в рамките на Prodvigator, са няма и 1/4 от целия капацитет и целия функционал на Prodvigator.bg. Той ни дава много над тази информация. Освен данни от Adword Planner, които ние може да ги получим така или иначе, ние имаме информация какво се случва в органичния SERP.

Васил Тошков: Имаш ли други източници на информация, освен самия Google Planner? Тъй като казваш, че дава повече информация.

Геннадий Воробьов: Да, под всички думи, които са изпарсени от Keyword Planner се сканират подсказки, т.е. ние имаме подсказки под всички ключови думи в България, което Google не вади синтезирано.

Васил Тошков: Вие правите някакъв data mining и допълнително подобрявате информацията, която така или иначе Google се опитва да ни даде.

Геннадий Воробьов: Точно така. В синтезиран вид, достъпен с два плика.

Васил Тошков: Добре. Забелязвам, много нашумя в Интернет твоя инструмент, ръководство за одити на сайт. Виждам, че компанията сте се фокусирали върху одити. Ще ни дадеш ли повече информация? Предполагам правите одити? Лично при нас най-големия проблем е как хората после да изпълнят тези одити. Пишем одити, но може би само 30 % от тях реално се изпълняват. За всичко останало програмистите казват, че не могат и толкова. Как го решавате този проблем? Има ли го при вас?

Геннадий Воробьов: Това е най-големият проблем. Преди да започнем каквото и да е по един проект се прави един одит, който е задължително да се реализира, за да се продължи процеса на оптимизацията. Имаме статистика, че от всички безплатни одити, които сме направили в рамките на различни кампании, рекламни кампании или просто подаряваме одит, тогава 10 % от всички безплатни одити, които сме направили, са реализирани. При реални клиенти, които действително си плащат за това нещо, успехът пак е малък. Успехът е около 60-70%.

Васил Тошков: И при нас идват с голям ентусиазъм и казват ще ги накараме да направят всичко, но реално нищо не се случва.

Геннадий Воробьов: Ще ги направя веднага, утре, за два часа.

Васил Тошков: Ние не сме като другите, но... Според теб, еднократен одит достатъчен ли е за един сайт или трябва да се прави периодично, да се преглеждат новите неща, тъй като навсякъде колегите ги пишат, че одита е нещо еднократно, но някои са на мнение, че може би примерно веднъж на година одит си е една добра практика. Тъй като SEO е динамична среда и всичко се променя много бързо. Или пък това е част от поддръжката, според теб?

Геннадий Воробьов: SEO одит поне при нас се прави най-малко през шест месеца.

Васил Тошков: Всичко се ревизира на шест месеца.

Геннадий Воробьов: Това се прави задължително, защото алгоритмите се менят, а програмистите правят грешки и защото, ако преди шест месеца направим одита трябва да се влезне и да се погледне отново какво е направено в рамките на тези шест месеца, какво е направено от редакторите на сайта, какво е направено допълнително от програмиста на сайта.

Васил Тошков: Полезно ми беше и на мен. Ако нещо друго съм забравил да те попитам или някаква друга идея в момента, някакъв нов проект, нещо да реализирате, може да кажеш.

Геннадий Воробьов: Да, в момента проектираме една разработка за Call Tracking, за да можем да измерваме и офлайн конверсии на сайта, с помощта на Google Analytics.

Васил Тошков: Te Adwords в момента се опитват, има го за някои региони, но за България го няма това нещо.

Геннадий Воробьов: Говорим само за България.

Васил Тошков: Ти говориш всичко да се траква.

Геннадий Воробьов: Говорим всеки един канал трафик има две опции - динамичен Call Tracking, тоест проследяване на всяка сесия на потребител, както и статичен Call Tracking - за проследяване на конкретни канали, тоест Call Tracking с анализ до рекламен канал.

Васил Тошков: Това наистина е много интересно. Благодаря ти, че се отзова на това интервю. Надявам се, че ще е полезно за всички, които го гледат. Чао за сега.

Геннадий Воробьов: За мен е удоволствие. Чао.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4 / 5 (1 гласа)

1 коментар

Teodora Petkova

Име: Teodora Petkova

Дата: 10.02.2014 09:31:48

Оценка: 4 / 5

Интересна разработка за tracking на всичко offline, чакам я с нетърпение.
Васко, с тая химикалка - Бойко Василев на SEO-то :D

Добавяне на коментар