Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциGoogle+ Local SEO - Интервю с Димитър Димитров

Google+ Local SEO - Интервю с Димитър Димитров

Формати:

С Димитър Димитров от Inbound.bg си говорим за локалната оптимизация. Какви са новостите в локалното търсене на Google? Как се решава проблемът с дублираните листинги и Google+ бизнес страници? Как да пипаме през Google Map Maker и още полезни съвети в следващото видео интервю.

Транскрипция

Васил Тошков: Здравейте, аз съм Васил Тошков. Намираме се на SEO курсовете, 3-то ниво. Този път гост лектор е Димитър Димитров от Inbound.bg, с който ще имам възможност да говоря и да задам няколко въпроса за локална оптимизация. Той е най-големия специалист по Local SEO и Local резултати, единствения, който успява да търпи жестоката бюрокрация на Гугъл, но за това ще кажеш малко по-подробно. Първо, благодаря ти, че се отзова!

Димитър Димитров: Благодаря, Васко, че този път не го направихме срещу прозореца интервюто, ами по-назад, за да е по-видно.

Васил Тошков: Ще видим този път какво ще се обърка.

Димитър Димитров: Този път ще е по-добре, гарантирам.

Васил Тошков: Добре, почвам с въпросите. Подготвил съм ти практически голям списък, така че, ако искаш кажи какви са новостите в локалното търсене с две думи само.

Димитър Димитров: Новостите са, често се говори за семантично търсене. В България няма да го видите, просто няма достатъчно данни, за да се случи това нещо, но навън новостите в local-а са, примерно, че за ресторантите пуснаха менюта, които се показват в Гугъл, което значи, че Гугъл ще ви държи още повече вътре в тяхната мрежа. А като търсите, поне за сега е само в Щатите, основно, като търсите меню за някой ваш ресторант, популярен, в който ходите, то пишете името на ресторанта с ключова дума "меню" и менюто излиза в самия резултат на Гугъл. Не излизате от Гугъл, кликате си го вътре в Гугъл, цените дори се показват в Гугъл. Колеги са си правили експерименти, това не зависи от microdata, което беше много интересно.

Васил Тошков: Стига бе!

Димитър Димитров: Гугъл взима информацията от някакви сайтове, в които има такива като агрегатори за менюта на дадения ресторант.

Васил Тошков: Тоест, от други сайтове.

Димитър Димитров: Да.

Васил Тошков: Правят някакъв data mining и организират информацията.

Димитър Димитров: Да, точно това правят scrape-ват, Google е цял скрейпър, но идеята е да ви държи само вътре, имаше и дискусия за това, цяла лекция може да се изнесе. Но като цяло, това е едно от големите неща. Другото е, че local заема повече резултати. Наскоро какво разбрах, "обувки варна" някакво малоумно търсене, което няма всъщност обем, но някои хора си мислят, че има. Локални резултати, даже има "SEO оптимизация София", който иска може да пробва да търси.

Васил Тошков: На мен това ми стана интересно, че не взимат с микро данни информацията, а по някакъв начин от други източници си я систематизират.

Димитър Димитров: Както при local, понякога нещата, появяват се листинги, взети от цялата екосистема.

Васил Тошков: От GoldenPages.

Димитър Димитров: И GetLocal. GetLocal вече е официален Data Provider. Не знам защо не е обявено, но много листинги засичаме, направени от там. Странното е, че GetLocal и GoldenPages са на една и съща компания, само че понякога Гугъл решава, че данните в GetLocal и GoldenPages са различни.

Васил Тошков: И прави няколко листинга?

Димитър Димитров: И прави два листинга.

Васил Тошков: Добре, това е следващия въпрос, какво правим, когато имаме няколко листинга, тъй като всеки има този проблем. Набързо, в смисъл, трием ли ги, репортваме ли ги, обединяваме ли ги, какво правим?

Димитър Димитров: Ако имате два листинга е хубаво първо да си ги репортнете. Официално си има през help-а на Гугъл, че еди си кой листинг има дубликат. Много е важно като репортвате, запомнете, дубликата, който репортвате трябва да е този, който искате да остане.

Васил Тошков: Логиката... Аз го разбирам, да, но който гледа няма да го разбере това.

Димитър Димитров: Запомнете, в original листинга слагате дубликата. Дубликат давате този, който искате да остане, иначе ще направят обратното. Същото, ако го репортнете през Map Maker, там се репортва не дубликата, а оригинала, че има дубликати.

Васил Тошков: Да, коментарите се губят, тоест ревютата.

Димитър Димитров: Там понякога се връщат, но не всички.

Васил Тошков: Аз не съм видял такова нещо, да се върнат, при нас все чакаме нещо да се завърне, но няма.

Димитър Димитров: Направихме го наскоро за едни клиенти, около 40% от резултатите се върнаха, обаче отговорите, които бяха давани на самите ревюта, въобще, няма ги - тотално изчезнали. Това бяха отговори, писани от PR-и.

Васил Тошков: Добре, един друг въпрос, ако имаме, примерно верига хотели и те си имат множество хотели в целия град и естествено, имат много local листинги. Автоматично Гугъл там създава, или има няколко начина да стане, но пак, множество листинги за всеки един хотел. И създава и Google+ страници. Трябва ли всяка сграда да си има Google+ страница, не може ли централно да се управлява?

Димитър Димитров: Васко, тоя казус е много гаден.

Васил Тошков: Нали?

Димитър Димитров: В смисъл, това е част от ежедневието.

Васил Тошков: Отдавна искам да ти задам този въпрос - какво правим?

Димитър Димитров: Решаваме го с фирмена политика, като някои брандове нямат изградена политика дали ще работят на национално ниво или на международно. Други имат. Каквито са цените в официалния сайт, да речем на хотели Хилтън, примерно, а те са еднакви почти навсякъде за всички хотели, това е общонационална политика, да речем, където и да отидеш и си в Хилтън, цената за двойна стая ще е една и съща. Това е пример само за хотели. Има и такива, които, примерно във Варна са едни цени, в София са други и в Пловдив трети, коренно различна политика, може да са на франчайзи, като на франчайзера е дадена свободата да си определя ценова политика. Тогава е по-добре да се поддържат отделните локални страници за самия си град с неща, които са актуални само за там. Ако е общонационална политика, не си поддържайте социалните неща в листингите. Недейте, в смисъл, наистина не го препоръчвам на никой. Направете отделна страница, брандова, в смисъл наистина брандова.

Васил Тошков: Въобще, може да не е свързана с Local.

Димитър Димитров: Не, която да е за бранда, стига да налагате такава обща политика, стига тя да е актуална, където и да отидеш да е едно и също, като споделиш новина с аудиторията в бранд страницата хората да знаят, че това е актуално, без значение къде се намират, да речем в България.

Васил Тошков: Да, защото имаме много такива клиенти и много пъти става този проблем. Пък да не говорим, че нямат и обща шапка на хотелите примерно или нещо такова. И нямат и цените, и всичко. Примерно, ако са от различен клас хотели, има такива вериги.

Димитър Димитров: Тогава е всеки за себе си. Но лошото става, че ако го направите за всяко едно поотделно, дори да публикувате една и съща информация, цялата фен база се размива, в смисъл, кой е follower на едната страница, кой после другата. Единия дава +1, става пълна каша.

Васил Тошков: А какво стана с тоя новия dashboard? В смисъл, тръгна ли навсякъде, понеже на мен още ми на някои места стария, в смисъл, някаква информация по това отношение? И каква е разликата?

Димитър Димитров: Навън в Щатите е на 90% от всички акаунти. Има такива, които са качвали, имаме много такива клиенти с листинги, примерно над 20 или 30 обекта, там си седи стария интерфейс. Наскоро се разправяхме с Гугъл, мисля, че два месеца отне, за да ни прехвърлят на новия Dashboard.

Васил Тошков: Само на новия има потвърждение по телефон за България, нали?

Димитър Димитров: Само през новия Dashboard. Не че не може да стане да си направите нов акаунт, от който само да потвърдите и само да прехвърлите, реално вие прехвърляте цялата, то се създава като Google+, то си е Google+ страница, Local вече.

Васил Тошков: Да, то всичко създава Google+ страница, YouTube, какво ли не, може да станеш с няколко страници без да се усетиш.

Димитър Димитров: На новите SEO правила 2012 ли беше, тогава казах, че всичко ще влезе в Google+ и хората ме изгледаха странно в залата. Не съм излъгал. Но по същата аналогия по-добре си направете чисто нов някакъв gmail-ски акаунт, който ще се ползва само за това нещо. В момента, в който вземете листинга има опция да... само че влезте в plus.google.com и отидете на менюто "страници" и от там прехвърлете правата. Ако отидете на places.google.com, човека, който е със стария Dashboard въобще няма да получи поканата. Все едно давате достъп до Google+ страницата. От там нататък нещо става в системата и след около две, до седмица, до месец стария Dashboard се сменя с нов.

Васил Тошков: Сега ми идва друг въпрос. А вярно ли е това, че вече не могат да се обединяват Google+ и Local листинги или могат по някакъв начин?

Димитър Димитров: Вярно е. Отказват. Официално всеки път в support форумите, ако влезете на Places...

Васил Тошков: Добре, че го направихме едно време, с всичките жертви, които костваше.

Димитър Димитров: Който го е направи навремето в момента е ОК.

Васил Тошков: Аз имам клиенти, които предпочитат да си изтрият цялата страница, която са поддържали досега и да започнат да поддържат всичко около Google Local-а, защото той им е по-важен, не могат да го изтрият.

Димитър Димитров: Пак казва, зависи. Ако клиента няма... примерно е решил, че ще има един физически обект или офис и няма да отваря други други - ОК. Но ако има планове, да речем, бизнес план за 5 години напред да отвори още 5 магазина...

Васил Тошков: Няма универсално решение, всичко е според случая.

Димитър Димитров: Универсалните са няколко и в общия случай важат. Вече всичко останало е преценка, там вече излизаме от SEO-то и си е чиста бизнес политика.

Васил Тошков: Добре, един друг интересен въпрос. Ако имаме обект, който се намира вътре в друг обект, примерно имаме хотел и вътре в него имаме ресторант. Те са абсолютно независими и да си направим Local листинг за всеки един от тях.

Димитър Димитров: Няма проблем.

Васил Тошков: Проблем ли е, ако адресът е един и същ?

Димитър Димитров: Не, телефона трябва да е различен.

Васил Тошков: Защото помня, че ти беше казал, че трябва и адреса и телефона да са уникални, и името, всичко даже.

Димитър Димитров: За отделни бизнеси, примерно мебелен магазин, да. Сега, не може в мебелен магазин да имаш кафене примерно. Но това се изменя с времето, защото има много такива бизнес сгради, обекти и на Гугъл му е ясно, че в един Мол има 200 магазина.

Васил Тошков: Значи не е фатално, да, защото и на нашия адрес се водят няколко фирми.

Димитър Димитров: Хотелите специално, да, навсякъде по света е така - повечето хотели имат ресторанти към тях. Нали, дали ще е част от сградата или отделна до него, те се водят на един адрес.

Васил Тошков: Значи не е фатално и няма да ги обедини в един момент.

Димитър Димитров: Не, стига ресторанта да не е само за гостите в хотела.

Васил Тошков: Да де, точно, те в случаите са отворени.

Димитър Димитров: Да, всеки може да влезе, да яде вътре, без значение дали е гост или не. А идеята е, че навънка примерно, ако решиш да го направиш, ресторанта ти е затворен за външни лица, един репорт, в смисъл някой клиент просто, ако измрънка в едно ревю и...

Васил Тошков: Да бе, да.

Васил Тошков: Аз до сега съм си мислел, че трябва да напишем нещо допълнително в адреса на ресторанта, да кажем "минус първи етаж" и накрая нещо такова.

Димитър Димитров: Не, с различни телефони става. Inbound.bg има три листинга, няма да ви кажа защо. На същия адрес. Направихме си едни експерименти, омазахме.

Васил Тошков: Така става.

Димитър Димитров: И ако вече сте си верифицирали листинга и имате страница към него, не променяйте данните с адрес и телефон.

Васил Тошков: А през Map Maker-а може би.

Димитър Димитров: Да, пипайте през Map Maker.

Васил Тошков: С него се свързвате всички, той пипа.

Димитър Димитров: Като го направихме за нас, понеже си преместихме офиса, изведнъж остана листинга на стария офис, самотен, без никакви Social елементи вътре. Направи се нов листинг, отделен, и Google+ страницата ни, с която бяха обединени с листинга ни се разцепи и сега си имаме отделно страница и много листинги.

Васил Тошков: Разцепват се значи понякога. Обединяват се, разцепват се, стават някакви неща.

Димитър Димитров: Като пипате в Local - едно по едно, защото нещата нещата понякога стават много бързо.

Васил Тошков: Добре, за Map Maker-а имах въпрос, но той мина. Да те попитам нещо, чул ли си за тези снимания на обекти в България? Имало вече някакви одобрени фирми, щели да снимат.

Димитър Димитров: Да, търсих. Едни колеги казаха, някакъв малък офис, вътре бяха шест снимки на кръст, не повече.

Васил Тошков: И аз мисля, че чух, правили по 6 снимки, някакво такова като стандарт.

Димитър Димитров: То беше супер малко като пространство, в смисъл това, което видяхме, мисля, че на някакви недвижими имоти беше агенцията. Но да, явно има, официално ги няма, търсихме ги на Гугъл кои са, защото трябва да го има по принцип обявено на Google Local, мисля, че Photographer се води програмата и там вътре са обявени агенциите и има и отделни фотографи, поне навън е така, които са минали там някакво обучение и са одобрени, реално те качват снимките в системата. Предполагам, че за целта имат някакво оборудване като тия пичове с колелата на Гугъл съм ги мяркал.

Васил Тошков: Снимат на 360 градуса, мисля че.

Димитър Димитров: Ами да, мисля, че са някакви стойки, защото това нещо после влиза в Street View и реално на Street View се вижда една стрелка.

Васил Тошков: И направо влизаш в обекта.

Димитър Димитров: Към даден обект. Но едва ли ще са само по 6 снимки. Навънка снимат цели офиси, в смисъл, огромни сгради. Може в молове да се разхождаш.

Васил Тошков: Те някои молове са като някой малък град.

Димитър Димитров: Едва ли ще се спрат до 6 снимки. Просто примера, който бяха дали колегите беше може би първия или просто офиса беше много малък. Наистина нямаше какво, освен тоалетната да му снимат.

Васил Тошков: Добре, и накрая нещо любопитно. Направо, директно ще те питам. Как да бутаме един Local листинг нагоре? С коментари, с цитати, с връзки към него?

Димитър Димитров: Приемайте ги като все едно relevance-то на линковете към сайта, само че като citation-и.

Васил Тошков: С цитати, нали, защото вече натам върви. Защото някои хора мислят, че с коментари ще стане.

Димитър Димитров: Не става, в смисъл, пробвали сме го. Като чисто - елемент, броя ревюта примерно към един листинг не е никакво касателство, пробвали сме го, правили сме fake листинги нарочно, купували сме 100 ревюта от индийците. Просто, авторитета, който е бил преди 20 години и още на пазара, обикновено седи преди новосъздадените листинги. А под citation-и не разбирайте само citation-и във вашия сайт да си сложите информацията.

Васил Тошков: С микродата. Да де, по други сайтове, всякак.

Димитър Димитров: Желателно е с микродата. Сега, явно от Гугъл занижават качеството или не знам какво правят, но май разбрах, че хората, защото много малки бизнеси, той няма представа как се имплементира микродата.

Васил Тошков: Да, ясно е.

Димитър Димитров: Представяте ли си водопроводчик как да му обясниш да си сложи микродата на сайта.

Васил Тошков: Еми на програмиста му... То затова има някои услуги, които ти взимат информацията и ти я дават систематизирана.

Димитър Димитров: Но като цяло това, че трябва да има микродата е по-добре, отколкото да я няма. Повечето листинги, които са на челните места са с добре направени сайтове.

Васил Тошков: Да, това е безспорно.

Димитър Димитров: Само че citation flow-а обикновено е от много, много различни места. Нали, директориите, локалните в България са Бизнес БГ, мисля, че е едната, която наистина носи бизнес. Това го видяхме на живо, аз си мислех, че са просто каталог.

Васил Тошков: Искаш да кажеш, идват запитвания през тях?

Димитър Димитров: Да, идват и то явно таргетирани. Другото мисля, че беше Указател БГ, от което идва, ама наистина идва трафик и от там има конверсии, а докато от Гугъл, ако имате 10 000 посещения, ако има 100 запитвания е много голям успех.

Васил Тошков: Сигурно някои хора ги познават тези каталози и знаят, че чрез тях могат да намерят наистина фирми, нещо такова.

Димитър Димитров: По наблюдения излизат някакви супер специфични търсения. Някой търси конкретен лекар примерно или препоръчан майстор...

Васил Тошков: Явно затова сега се появяват сайтове, които точно такива неща обслужват, тъй като хората разбраха, че има търсене.

Васил Тошков: Нещо, ако съм забравил да те попитам, нещо любопитно покрай твоята работа, някаква новост, нещо интересно?

Димитър Димитров: Кой го назначи Пеевски?

Васил Тошков: Не знам.

Димитър Димитров: Новости много, Васко, тепърва може би ще ги видим. Очаквам да видим Semantic Search в България, може би до 6 месеца, какъвто е навън. И ползвайте си Google Voice Search-а на телефона, защото ще видите за какво става на въпрос.

Васил Тошков: Сега излезе някаква новина, че вече и в Chrome и навсякъде тръгва така по подразбиране да го има.

Димитър Димитров: Аз съм с Chrome Developer версия, забива за какво ли не.

Васил Тошков: Лошото е, че повече от 10 думи не хваща, някакво такова ограничено е.

Димитър Димитров: За сега да. Идеята е не да му приказваш колко съм красив, хубав сутринта: "огледалце, огледалце, аз ли съм най-красивия днес" или някакви такива.

Васил Тошков: Иначе Гугъл обработва 10 думи или какво беше там, първите 10 и от там нататъка е много ниска стойност и не ги поправя.

Димитър Димитров: По data source-ове, хората търсят, мисля, че до 8 думи някъде оптимума и сещате се Гугъл колко информация има за това нещо и какви са заявките и повечето са: "какво е времето еди-къде си".

Васил Тошков: Да де, 3 думи средно.

Димитър Димитров: "Запиши ми еди-каква си бележка". "Създай ми аларма". Някакви такива, все едно командвате куче, така го приемете.

Васил Тошков: Благодаря ти много, Митак, в смисъл, според мен ще стане много...

Димитър Димитров: ...интересно и много хитово и да го споделят хората в Google+.

Васил Тошков: В Google+, да.

Димитър Димитров: Да покажа ли спонсора?

Васил Тошков: Не, не, няма нужда. Ти вече спомена достатъчно марки, така че... Добре, това е за сега.

Димитър Димитров: Това е от нас.

Васил Тошков: До следващия път, чао за сега!

Димитър Димитров: Чао, чао!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4 / 5 (1 гласа)

1 коментар

Radi Uzunova

Име: Radi Uzunova

Дата: 03.04.2014 13:14:19

Оценка: 4 / 5

Както винаги много интересно интервю.

Да коригирам, че има официален представител за България за Google Business Photos и това е поне от няколко месеца. Пример: http://www.ihsofia.com/

Официално е обявена фирмата от Google Places.

Добавяне на коментар