Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциЕзикови версии на сайт чрез hreflang атрибут

Езикови версии на сайт чрез hreflang атрибут

Формати:

Начини за структуриране на URL адреси при многоезичен сайт. Как се описват езиковите версии за търсачките с цел SEO? Какви са най-честите грешки при използване на hreflang атрибут за няколко езика? Как да тестваме дали сме свързали правилно отделните локални версии? Отговорите в следващото видео.

Транскрипция

Здравейте! Аз съм Васил Тошков от Cloxy, а темата днес е как да си опишем езиковите версии на сайта за търсачките. От две различни места ми поискаха да направя видео за тази тема. Малко закъснях, но ето - видеото е вече факт.

Нещо, което много често ме питат като SEO въпрос е как да си правим езиковите версии на сайта. Тоест като поддиректории, като поддомейни, чрез някакъв параметър, тъй като има разни API-та, чрез които по този начин по-лесно се работи като програмиране. Като да купуваме отделните домейни, както Google правят - .com, .bg, .fr и така нататък.

Има и някои други начини да сервираме динамично съдържанието, тоест да разпознаваме потребителя на какъв език е и динамично да сервираме съответния език спрямо локацията, на която се намира. Този последният вариант е единствения, който не препоръчвам, тъй като няма смисъл, търсачките могат да обходят само една езикова версия, те виждат само една - спрямо локацията, където се намира бота, така че това не е препоръчително.

Но отговорът ми е, че независимо кой от всичките тези варианти ще изберете да си структурирате езиковите версии, всъщност няма никакво значение. Най-важното е те да бъдат описани и свързани правилно със съответните релации, в случая hreflang релации, които са стандарт, и то стандарт от вече доста време. Така че аз винаги предпочитам да се стъпва на стандартите, а и това е вариантът, при който големите търсачки, включително и Гугъл са казали, че зачитат, а и нашата практика показва, че работи и то много силно работи.

Така че това, което е важно в head частта на документа е да имате подобни линк тагове, които да сочат към текущата езикова версия, примерно ако се намираме на англоезичната версия на дадена страница, не е казано въобще сайт, то тази страница трябва да има към себе си подобна hreflang релация и към всички останали езикови еквиваленти, които има съответната страница.

Тоест, тука пътя трябва да е пълен, нали ако е начална страница на сайта - ОК, началната. Ако е някаква подстраница или поддиректория, всеки път, естествено, пътят е пълният, тоест относително спрямо мястото, където се намираме. Аз съм дал пример с директории, защото лично аз предпочитам този вариант. Не харесвам поддомейните като концепция изобщо, а и чисто за търсачките се разфокусира целия авторитет. Нали поддомейнът си е един отделен домейн все едно.

Така че лично аз съветвам да се използва вариантът като директории и като програмиране, и като търсачки, и като йерархична структура така е най-добре изглеждащо и най-добре се държи, така че този вариант препоръчвам. Сега при hreflang релацията, това което трябва да отбележа задължително е, че 90%, нали това си е официална статистика от сайтовете, които са се опитали да интегрират тези релации, нещо са объркали.

Тоест под 10% успяват да направят тези тагове правилно, което показва колко малък процент е успеваемостта и че всъщност са сложни. Започвам с някои от често срещаните грешки. Примерно, да се използва само език, както аз съм дал тук в случая. Нали, ако имаме в случая един свъх-general сайт, примерно представителя на някаква фирма, и да имаме българска и английска версия, този вариант ни върши работа.

Но ако имаме примерно сайт за имоти и целим примерно потребителите във Великобритания, тогава не е достатъчно просто да кажем, че имаме английска версия на съответния си домейн. Тогава тук може да вкараме и локацията, тоест има си друг стандарт, можете да го почетете, с тире примерно, GB, което е за Великобритания и по този начин да кажем на търсачката, тоест тя да е сигурна, че когато даден потребител от Великобритания търси нашата страница, търсачката да е уверена, че тя ще е полезна, удовлетворява, насочена е точно към тези потребители, тоест смело да я класира.

Сега, това, което не се знае много и не се прави е, че тук тези релации може да си ги повтаряме, тоест ако имаме английска версия, може да линкваме само към en, но ако същата тази английска версия удовлетворява примерно потребителите от САЩ, които ни интересуват, примерно от Австралия, които ни интересуват и от Великобритания, не пречи да повторим няколко пъти релацията и да си сложим освен en, hreflang en-GB, en-US, -au и така нататък.

Това не е фатално, напротив, после ще си видите при параметрите на Гугъл, когато търсачката търси е много по-уверена и има ли го това нещо, тя си сервира съответната версия смело. Сега, нещо, което друго трябва да отбележа е, че тази свързаност между отделните езикови версии може да бъде направена и чрез XML sitemap, тоест по sitemaps.org стандарта и протокола.

Това, което ще дам като съвет е никога да не използвате и двата варианта. Тоест, ако го правите с XML sitemap, правете го по този начин, да работи, поне в Гугъл сме го тествали, работи. Ако го правите чрез релации, както е нали истинския стандарт, тъй като картите на сайтовете са стандарт, но разширението за езикови версии е нещо, което Гугъл са наложили и не е стандарт, така че моя съвет е да се използват именно чрез тези връзки.

Но ако решите да го правите чрез XML sitemap, правете го само с него, но никога и по двата варианта, тъй като, ако в момента вероятността да сбъркате е 90%, ако го направите и по двата варианта, тъй като са различни протоколи и е много трудно да наместите всичко да съвпада едно към едно, тогава вероятността да сбъркате става 99%, така че най-добре е да използвате само този вариант.

Нещо друго, което много често се бърка е, че потребителите автоматично слагат canonical релации и много често при езикови версии това, което ние наблюдаваме е, че canonical сочи, нали дори да отвориш примерно /en езикова версия, canonical сочи към главния домейн.

Имайте предвид, че canonical е с много по-висок приоритет от тези тагове, така че тогава просто се обезсмисля описанието на езикова версия. Внимавайте с canonical! Не трябва всяка една страница да има canonical. Нали това са някакви митове, но това е друга тема. И още нещо, което мога да отбележа - не е стандарт, но е наложено от Гугъл.

Аз не съм го написал, защото аз се водя само по стандарти, но ако имате страница, която обслужва абсолютно всички езикови версии на потребителите, сега, имам доста случаи, които могат да бъдат такива страници, но като пример, ако имате някаква начална страница, на която питате глобално потребителя на коя езикова версия да отиде, примерно всеки един голям бранд има такава начална страница, тогава тази начална страница с релация X-default, можете да кажете нали като hreflang, тоест, че тя удовлетворява абсолютно езици, нали, че не е свързана с определен език и търсачката, когато не знае кой от всички езици да избере, избира X-default.

Сега, като казах, че много често това нещо се бърка, самите Гугъл са си сбъркали имплементацията, и то по няколко критерия на собствения си сайт play.google.com - една от техните услуги, така че като казвам, че 90% го бъркат, това си е съвсем реална статистика от наши колеги в чужбина, а и съвсем реална статистика от нашия опит тук в България, който имаме.

И накрая искам да обясня едно нещо, което също не се разбира, тоест как да си тестваме дали сме си свързали отделните езикови версии правилно. Тоест, каква заявка да направим в Гугъл, естествено, трябва да изчакаме известно време, Google да ги хване всичките тези неща, но да разбере, дали всичко работи.

Не се разбират параметрите на Google, тоест в Google когато търсим, има два параметъра, които са ключови при изборът на локации и езикова версия. Тоест hl параметърът, който казва (според мен е точно hreflang, съкратено), тоест, търсим страницата на съответния език в Гугъл и нали това - hl параметърът и втория параметър е gl, тоест географска локация.

Тоест, търсим в случая страници на английски в географска локация България. Това са хора, които са англоговорящи, но се намират на територията на България, примерно чужденци и ако правим сайт за имоти в чужбина, или пък за rent a car примерно и чужденец, англоговорящ е дошъл в България и иска да си наеме кола - точно това е заявката, чрез която ние трябва да тестваме от България дали се класира сайта ни, дали тези неща сме ги свързали да работят правилно.

Естествено, трябва да включим инкогнито window на браузъра, така че да няма никакви бисквитки, подобни, pws параметърът също до известна степен, но не напълно маха персонализацията и това накрая е съответната ни заявка, примерно, ако търсим SEO примерно, но дадох примера с rent a car.

Мисля, че това е, това са основите. Пак казвам, няма значение какъв вариант избирате да са ви адресите, важното е те да бъдат свързани помежду си със съответните hreflang релации (аз така ги наричам) и от там нататък нещата просто се свързват. И нещо, което сега се сетих и е изключително важно, отново от нашия опит е, че примерно, давам го като реален пример, успешен електронен магазин в България на определена тематика изведнъж решава да почне да продава продукцията си в Турция, Румъния, Сърбия, всички съседни държави.

Брандът вече е наложен успешно в България, сайтът е лидер, това, което правим, естествено създаваме съответните езикови версии и ги връзваме чрез hreflang релации. Това, което се случва е, че автоматично, буквално за една седмица завзехме всички останали пазари, тъй като Google вижда, казва "аз вярвам в този бранд, той вече е наложен, да, нормално е един бранд да се разширява в други пазари" и просто започва да се класира във всичките съответни държави по перфектен начин.

Още нещо, което сме забелязали е, че когато трупаме връзки към една от езиковите версии, примерно в България трупаме връзки към българската версия, това нещо вдига всички останали езикови версии и обратно - бутаме английската с англоезични версии, вдигат се всички останали, примерно в случая българската версия. Това, което търсачките искат, мисля, че вече е ясно, че най-важното за Гугъл е брандът, и миналия път за SEO одитите говорих, че според нас това е най-важното.

Така че, когато един бранд е наложен и Google го е разпознал, тогава просто при навлизане в нов пазар няма нужда да се гради наново репутация и всичко, просто тя вече е изградена. При правилното свързване с тези релации директно започва да се класира в новите пазари.

Но там има друга тема, например ако са англоезични и правим много различни версии на английски, тогава проблем е дублираното съдържание и всякакви такива неща, но при родната действителност малко по-малко вероятно е да се случат такива проблеми, пък и това е друга, доста голяма тема. Мисля, че това е, до следващия четвъртък, чао за сега!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.25 / 5 (12 гласа)

12 коментара

Tony Tanchevski

Име: Tony Tanchevski

Дата: 05.05.2015 13:07:08

Оценка: 4 / 5

Трябва ли да се използва за едноезични сайтове?

Питам, защото в WMT, в Search Traffic -> International Targeting ми съобщава, че сайтът няма hreflang tag. "Your site has no hreflang tags"

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 05.05.2015 13:15:40

Оценка: 4 / 5

Не

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 05.05.2015 13:16:26

Оценка: 4 / 5

Не, само за многоезични е.

Tony Tanchevski

Име: Tony Tanchevski

Дата: 05.05.2015 13:20:14

Оценка: 4 / 5

Благодаря! :)

Underclass hero

Име: Underclass hero

Дата: 04.11.2015 11:34:57

Оценка: 4 / 5

Наясно съм, че ако използвам .bg домейн, Google автоматично задава целевата държава за съответния домейн, която в случая е България, но какво трябва да направя, ако не мога да регистрирам домейн с името на бранда ми, поради простата причина, че всички домейни са заети, освен този, който съм регистрирал с разширението .bg и въпреки това желая да предлагам услугите си и както в България, така и в чужбина?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 04.11.2015 11:43:30

Оценка: 4 / 5

Има много нови gTLD домейни, все някой ще е свободен.

Underclass hero

Име: Underclass hero

Дата: 04.11.2015 12:23:59

Оценка: 4 / 5

С нетърпение очаквам излизането на .inc домейните, но най-вероятно ще си почакам още няколко месеца. По отношение на тези, които са излезли, попаднах на свободен .co.com домейн, но ми се струва, че няма да бъде приет подобаващо от клиентите и уеб сайта няма да бъде гледан с доверие. Като оставим настрана изброените негативи до този момент, как се индексира в Google?

Иван Борисов

Име: Иван Борисов

Дата: 11.05.2016 14:25:05

Оценка: 5 / 5

Привет да попитам как стой въпроса с html lang атрибута

смисъл трябва ли да имам html lang освен href lang. Щото на wordpress примерно гледам,че wpml плъгина ги слага и двете. И не знам на сайт ръчно писан необходимо ли е да има и

<html lang="en-US">

Предполагам е нужно само за w3c валидацията

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 11.05.2016 15:49:08

Оценка: 4 / 5

Препоръчително е да има и html lang атрибут. Особено трябва да се внимава при готовите шаблони, защото там е сложен на en-US и ако се прави сайт на български става конфликт.

Lubomir Markov Atanasov

Име: Lubomir Markov Atanasov

Дата: 31.05.2016 12:55:21

Оценка: 5 / 5

Искам и аз нещо да питам, което не винаги ми е било интересно как е най-добре. Имаме http://site.bg Това според теб грешно ли е като стратегия? (и примерно има ли маркети, които в единия и в другия просто да покажеш, че бг версията му е друг сайт).

Благодаря!

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 31.05.2016 19:57:47

Оценка: 4 / 5

Има маркери за отбелязване на езиковите версии - това са lang и hreflang атрибутите. За вторите говоря във видеото.

Ganbox

Име: Ganbox

Дата: 25.10.2022 10:29:00

Оценка: 5 / 5

Това което липсва в това видео е как се пишат правилно таговете при два различни домейна за всяка от езиковите версии и как се отбелязва кой е приоритетния домейн ;)

Добавяне на коментар