Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциПренасочване на RSS Feed към FeedBurner

Пренасочване на RSS Feed към FeedBurner

Ще се опитаме накратко да обясним как правилно се прави пренасочване на RSS абонати от локален адрес към такъв във FeedBurner. Лесно може да се регистрирате в системата от адрес feedburner.com. Лесно е и изграждането на агрегирана RSS хранилка на база на Вашата оригинална такава. Сложното е когато трябва да прехвърлите абонатите на старата хранилка към новата.

Идеята при FeedBurner е всичките ви читатели да следят един и същ външен адрес, което има следните предимства:

  • Виждате колко хора следят сайта Ви;
  • По-бързо индексиране на публикациите Ви в Google.
  • Получавате инструменти, с които предпазвате съдържанието си от кражба;
  • Намаля се натоварването върху сървъра Ви, защото то се поема от FeedBurner;
  • Възможност читателите Ви да получават RSS новините по E-mail;
  • Възможност за интеграция на реклами, бутони за споделяне и още екстри в хранилката.

Ако използвате WordPress или друга готова платформа, има разширения, които автоматично пренасочват читателите Ви към новия адрес за абонамент. Но нашият съвет е да не се доверявате на разширения за толкова отговорна задача. Не се знае какво точно правят те.

За WordPress има официално разширение от Google - "FeedBurner FeedSmith", което обаче не е обновявано никога. Дори не присъства в хранилищата на WordPress, тоест, не може да се обнови автоматично дори да излезе нова версия. Последната официално поддържана версия на WordPress е 2.5, която отдавна не е актуална.

Нашият съвет е сами ръчно да си пренасочите хранилката към FeedBurner на сървърно ниво. Това е най-бързият вариант, а и процедурата не е сложна. Ето ви готов код за .htaccess, с който може да го направите:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} !FeedBurner
RewriteRule ^feed\.xml$ http://feeds.feedburner.com/PATH [R,L]
</IfModule>

За да работи кодът коректно, е важно да се постави преди всякакви други правила! В случая заменяте feed.xml с пътя на Вашата оригинална хранилка и PATH с името, което сте избрали във FeedBurner.

Този код пренасочва всички потребители към новия адрес, с изключение на самия FeedBurner. Важно е оригиналната хранилка да не е достъпна до никой, с изключение на FeedBurner, който трябва да има достъп до нея, за да я пресъздава. Описали сме визуално какво точно се случва на следващата схема:

FeedBurner пренасочване

Използва се временно пренасочване чрез HTTP 302, защото един ден можем да се откажем от услугата или да решим да пренасочим хранилката на другаде.

Тъй като оригиналната хранилка вече е добре скрита, може да вкарате в новата реклами, бутони за споделяне, префикс в заглавията и всякакви други екстри, които поддържа FeedBurner, с цел да я направите безсмислена за автоматично агрегиране и още по-полезна за потребителите. Надяваме се да сме Ви били полезни.

Абонирайте се за нашия RSS feed на адрес: feeds.feedburner.com/cloxy

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 5 / 5 (1 гласа)

1 коментар

почивки лято 2012 в Турция

Име: почивки лято 2012 в Турция

Дата: 02.02.2012 19:00:07

Оценка: 5 / 5

 много полезна информация, целият блог ми харесва, винаги намирам нещо интересно и полезно, поздрави и много успехи

Добавяне на коментар