Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциDisqus - система за коментари мечта? Вече не!

Disqus - система за коментари мечта? Вече не!

Допълнение на статията (26.01.2017г.)

От 2012-та година много неща, свързани с Disqus се промениха. Ще изброим най-значимите събития:

  1. Коментарите от системата вече не се индексират от търсачката Google, с което цялата им SEO стойност се губи. Реално никоя търсачка не ги вижда заради външния iframe;
  2. Disqus започнаха да следят потребителите си от ваше име, чрез бисквитки във Вашия сайт. Така се нарушават европейските закони и рискувате солена глоба;
  3. Започнаха да слагат реклами в сайтовете на потребителите, въпреки обещанията им никога да не го правят. Премахването им е платено, реално системата вече е платена;
  4. Експортирането на коментари от системата е максимално затруднено с цел да не може лесно да се преместите на друга такава. "Разводът" е почти невъзможен.

С оглед на изброените точки е видимо, че използването на системата Disqus вече не е препоръчително. Хоствайте коментарите си само във вашия сайт. Не разчитайте на трети страни!


В текущата публикация ща изброим няколко предимства на системата за коментари Disqus, използвана към момента от над 1.3 милиона уебсайта по света. Disqus е система, която нашата фирма използва все по-често при собствени и клиентски проекти, защото е лесна за работа и се интегрира безпроблемно с нашия фирмен CMS.

Disqus

1. Лесна инсталация

За да се инсталира Disqus, просто се поставя малък асинхронен JavaScript код на избрано от нас място в избрани от нас страници, в които искаме да може да се коментира. Това е. Системата за коментари автоматично ще се появи на съответното място с размери и дизайн, пасващи на Вашия сайт. Дизайнът може допълнително да се модифицира с шаблони и CSS.

2. Лесна интеграция с WordPress

Екипът, стоящ зад Disqus, поддържа разширение за WordPress, което позволява системата да се използва с WordPress блогове, като същевременно коментарите са синхронизирани с тези на WordPress. Така по всяко време можем да превключваме на избраната от нас система за коментари. Примерно по всяко време можем да се откажем от Disqus без загуба на коментари.

3. Лесно прехвърляне към друг CMS

Една от най-честите операции, която правим в Cloxy, е да прехвърляме сайтове от WordPress на нашият фирмен CMS. Благодарение на Disqus, можем да запазим коментарите в сайта до момента, като ги експортираме в Disqus. После просто слагаме кода на Disqus на желаното място и системата автоматично възстановява коментарите спрямо URL адреса на страницата.

4. Социални функции

Най-голямата сила на Disqus е това, че тя в същност е цялостна социална мрежа. И то социална мрежа от бъдещето, при която потребителите комуникират и взаимодействат между различни сайтове и домейни, а не в рамките на един такъв. Лесно се следят други коментари по тема, която Ви интересува. Лесно се следят приятелите Ви какво коментират и от какво се интересуват в момента.

5. Надгражда текущите системи за коментари

След като даден потребител се е регистрира в системата, Disqus намира всички негови коментари до момента в сайтове, които вече са я интегрирали и му предлага тези коментари да бъдат причислени към неговия профил. По този начин потребителят поема контрол над своите предишни коментари. Може да ги редактира и премахва.

6. Предпазване от СПАМ

СПАМ коментарите са най-големият проблем при системите за коментари. Благодарение на социалните си функции, Disqus може да се направи да приема само коментари от потребители, които са влезли чрез профила си в системата или чрез профила си в друга социална мрежа, примерно Google Plus, Twitter, Facebook, Yahoo или OpenID. Това намаля вероятността някой да коментира анонимно и да спами.

7. Сигурност на сайта

Стандартните форми за коментари дават възможност на клиентът да въвежда информация в базата данни на сайта, което крие рискове от MySQL Injection, XSS и други типове атаки. Освен СПАМ, потребителите често слагат в коментарите и връзки, които водят към опасни сайтове и заради които сайтът може да отнесе наказание от търсачките. Не се знае дали един ден домейнът, който се линква, няма да се използва за друго в бъдеще, дори да е безобиден.


В заключение, Disqus е една надеждна система, на която може да доверите коментарите си. Лесно се инсталира, бърза е и удобна за потребителите. Стимулира коментирането, защото не се налага потребителят всеки път да си пише данните и може да се логва с популярните OpenID услуги. И не на последно място, потребителят се чувства комфортно, защото има контрол над коментарите си.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.53 / 5 (17 гласа)

17 коментара

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 20.03.2012 13:06:42

Оценка: 4 / 5

Както се вижда, коментарите в блога също са чрез Disqus :)

Boris Loukanov

Име: Boris Loukanov

Дата: 20.03.2012 13:13:05

Оценка: 4 / 5

От доста време ползвам и съм напълно съгласен с теб. Преди време се чудех дали да не махна Disqus за сметка на FB Comments (поне при мен двете не могат да се интегрират заедно), но се отказах. Има леки бъгчета, но скоро я обновиха и изглежда още по-добре.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 20.03.2012 13:51:44

Оценка: 5 / 5

Facebook Comments няма да си сложа никога. Няма никакви опции там, а аз примерно може да искам да си прехвърля коментарите другаде.  Потребителите ти трябва да имат акаунт във Facebook, което е голямо ограничение. При Disqus могат да се логват по всякакъв начин.

Отделно при Facebook правно погледнато коментарите ти стават автоматично собственост на компанията и нямаш право да си ги дърпаш на твоя сайт. А ако ти закрият профила, което често се случва, коментарите ти изчезват. Аз с тези не бих се занимавал.

Стамен Стаменов

Име: Стамен Стаменов

Дата: 20.03.2012 13:52:10

Оценка: 5 / 5

Доволен съм и от тази описана в статията и от тази в линка. Има обаче характерни черти, които при мен наклониха в плюс към http://intensedebate.com/ - Това е диспута - възможността да се следи деспута със супер точност между коментиращите.

seo Георги Стефанов

Име: seo Георги Стефанов

Дата: 20.03.2012 14:44:00

Оценка: 4 / 5

Точка 3 е нещо, за което не се бях сетил и намирам за най-голям плюс. Почва да ми писва от FB Comments...

Димо Стоянов

Име: Димо Стоянов

Дата: 26.04.2012 19:01:25

Оценка: 4 / 5

Пробвам

G_Petrov

Име: G_Petrov

Дата: 06.09.2012 19:14:51

Оценка: 4 / 5

Коментарите в Disqus индексират ли се от Google, моля?

G_Petrov

Име: G_Petrov

Дата: 22.10.2012 07:01:03

Оценка: 5 / 5

Според мен Гугъл индексира вградените коментари на FB, а на Disqus - не!

appsbul_test

Име: appsbul_test

Дата: 17.02.2013 12:11:25

Оценка: 5 / 5

Disqus системата има ли превод на български или се налага да се пипа кода за да се побългари? Виждам че тук си е на български.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 18.02.2013 07:02:42

Оценка: 5 / 5

Стандартният вариант е преведен. Но сега по подразбиране ти слага "Disqus 2012", който не е още. За да се спре, има една отметка в настройките на съответния сайт най-отгоре.

Иначе съм кандидатствал да им преведа новата версия, но още нямам отговор.

®oulette

Име: ®oulette

Дата: 20.09.2013 10:22:52

Оценка: 5 / 5

Що не може анимирани аватари?

Худини™

Име: Худини™

Дата: 13.12.2013 09:18:24

Оценка: 4 / 5

Щото си нефелен:))

Дарaкчията

Име: Дарaкчията

Дата: 13.12.2013 09:26:43

Оценка: 4 / 5

Само преди 2 години

Иво

Име: Иво

Дата: 28.12.2013 01:28:30

Оценка: 5 / 5

тест на системата

Vesel Karastoyanov

Име: Vesel Karastoyanov

Дата: 15.04.2014 14:18:23

Оценка: 5 / 5

ок, изглежда симпатично.
А дали има система за оценка - rich snippets

DKN

Име: DKN

Дата: 01.12.2015 19:57:01

Оценка: 5 / 5

Здравейте непознати дискутъри:)))
Малък поздрав от един доайен.................
https://www.youtube.com/watch?v=GOJk0HW_hJw

DKN

Име: DKN

Дата: 01.12.2015 19:59:15

Оценка: 4 / 5

Линкове - ОДОБРЕНИЕ?
А, как е фотките.......................

Добавяне на коментар