Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциRel="canonical" брейнсторминг с Десислав Кузманов

Rel="canonical" брейнсторминг с Десислав Кузманов

Формати:

С Десислав Кузманов от агенция NewRank обсъждаме най-честите грешки, които се допускат при използването на canonical релацията. Всички страници ли трябва да имат rel="canonical" и ако не, кои са страниците, на които трябва да се пропуска? Кои случаи на дублирано съдържание се решават чрез посочване на каноничен адрес? Каква е разликата при имплементацията за Google и Bing? Отговорите в следващото видео.

Транскрипция

Васил Тошков: Здравейте! Аз съм Васил Тошков. Намираме се отново на SEO конференция 2014. С мен е Десислав Кузманов, световно-известен като победителя в предното най-голямо SEO състезание. Първо да ти благодаря много, че се отзова на тази покана след големи мъки да го интервюирам. Това, за което сме се събрали е, че обещахме двамата да изясним една тема - кога трябва да се използва canonical и кога не трябва. Така че ще направим един брейнсторминг двамата. Тоест, най-често срещаните грешки.

Десислав Кузманов: Да, аз ще кажа нещо, а ти ще ме допълниш после, най-добре.

Десислав Кузманов: При canonical основната грешка, която забелязвам аз, най-вече от мои клиенти е, че те използват canonical на абсолютно всяка страница. Генерират го автоматично, което прави, да кажем canonical на категория, което е техническа грешка. Начинът да се опише категория е съвсем друг, за което малко по-късно ще кажем. Canonical като цяло е един таг, който указва за Гугъл, когато една система генерира няколко варианта на една и съща страница съдържание, да кажем, примерно има някакъв параметър отзад или нещо. Тогава да каже на Гугъл бота, когато влезе в самата страница да не разглежда тази страница, а да отиде към каноничния адрес. Гугъл си разглежда абсолютно всички страници, той отива към каноничния адрес и показва него в резултатите. По този начин не се генерира дублирано съдържание от търсачката, което да се показва съответно в резултатите и да доведе до някои неприятни наказания, за които...

Васил Тошков: Аз мога да започна по-отдалеч, в смисъл, едно време още го имаше този проблем, тъй като най-старите уеб сървъри генерираха дублирано съдържание. Тогава решението беше content location header, който казва "тук се намира, всичко останало е някакви такива дублажи".

Десислав Кузманов: Всъщност това го има и до ден днешен, съм го срещал на някои хостинги.

Васил Тошков: И за мен това е много голяма грешка на Гугъл, че въведоха canonical изобщо, защото content location е много по-готино, защото можеш да го сложиш дори на един файл, ако се дублира, нали. А пък после canonical, чак след това да правиш http версия, което е някакъв абсурд. Така че да започнем с това, че аз лично мисля, че canonical като цяло е една грешка, но за съжаление се наложи като стандарт и искаме, не искаме, трябва да се съобразяваме с него.

Десислав Кузманов: Да, всъщност то влезе в този стандарт и е хубаво да го използваме...

Васил Тошков: Да, вече дори content location не го засичат търсачките, само canonical.

Десислав Кузманов: ...защото без него се генерират страшно много грешки, дублирано съдържание - най-големия проблем, всъщност всеки човек може да го види и разбере това. Срещал съм и custom системи, както ти обичаш да правиш, Васко, срещал съм и такива готови системи, които просто в кода няма как да не се генерира една страница дублирано съдържание.

Васил Тошков: Добре, да си го кажем, canonical трябва да има страниците, които примерно участват в sitemap-а на документа, които искаме да се класират в Гугъл, категории, тагове, етикети, те няма защо да се класират в Google.

Десислав Кузманов: Най-просто казано, canonical работи на принципа на redirect 301, само че не пренасочва потребителя, а само бота на търсачката.

Васил Тошков: Примерно, ако имаме страница за принтиране, ние не можем да пренасочваме потребителя, защото той трябва да стои на нея, за да принтира и не можем да го пренасочим потребителя, но Гугъл знае, че това е друг текст. Това е друг въпрос, че Гугъл ако види на един сайт страница за принтиране предпочита нея да класира, защото е по-изчистена, има само и текст и вика "е, тука виж какво е чистичко".

Десислав Кузманов: По принцип хубавото на canonical е едно нещо, с което в последно време експериментирам доста, е че той не само работи като redirect 301, всъщност работи точно като него.

Васил Тошков: Дори между домейни понякога успява, макар че аз не съветвам да се използва между домейни.

Десислав Кузманов: Аз съм го тествал това. Единият път резултата беше много добър. Другият път резултата беше отчайващ.

Васил Тошков: Знаеш ли кое му е хубавото, сега се сещам, че не прехвърля наказания, поне аз не съм виждал да прехвърля наказания и е готино да си го пренасочиш от наказан към ненаказан.

Десислав Кузманов: В момента правя експеримент точно с това - стрелям с връзки към неканоничния адрес и в последствие изчаквам алгоритмите да видят. Ако накажат страницата, която всъщност не е в индекса, какво ще стане с каноничния адрес.

Васил Тошков: Искаш да кажеш, че през каноникал се прехвърля тежест. По същия начин прехвърля тежест дори hreflang релацията, в смисъл, то пак е подобно - буташ едната езикова версия и другата се бута заедно с нея. Те са едно и също на различен език. То е също relation alternate.

Десислав Кузманов: Хубавото на canonical в тоя случай, идеята каква е, ако Гугъл... това не трябва май да го казваме...

Васил Тошков: Казвай бе, тук не сме пред Гугъл, да кажеш "ей как говори пред Гугъл, против Гугъл".

Десислав Кузманов: Ако трупате връзки към неканоничния адрес Гугъл ще накаже него, ама той не е в индекса и това е теорията. Той не е в индекса така или иначе.

Васил Тошков: Да, но да ти кажа честно от моя опит, ако много трупаш връзки към друг адрес, а не към този, който е каноничен, Гугъл накрая казва "оффф, аз ще класирам, няма да се съобразя с canonical и това понякога е плюс, защото имаме клиенти, които както казваш ти слагат canonical на абсолютно всичко и накрая се получава това, че примерно начална страница и canonical е към index.php, а тя си е slash, нали? И Гугъл казва "няма, аз ще си класирам slash, а не index", защото то е ясно.

Десислав Кузманов: Да. Това, което казах е всъщност един експеримент, аз не съм го тествал на теория.

Васил Тошков: Така се прави, в смисъл - с експерименти.

Десислав Кузманов: Да, но скоро като пуснем сайта на нашата фирма вече ще публикуваме резултатите от тоя експеримент.

Васил Тошков: Даже нещо много интересно - Bing препоръчва да не слагаш canonical на всяка една страница, а само когато наистина ще пренасочваш.

Васил Тошков: Например, имаш страница А и страница Б. Страница Б ако е същата като А, слагаш от Б към А на canonical, но А си няма canonical. Те така препоръчват, макар че според мен трябва да си има към себе си да сочи.

Десислав Кузманов: По принцип и страница да сочи към себе си, всъщност абсолютно нито полза, нито вреда. Никакво значение няма.

Васил Тошков: Нещото, което трябва да отбележим е, че като говорихме за версиите за принтиране, концепцията на canonical е вече не да се правят такива пренасочвания, а по стандарт е - canonical използваш, когато имаш две страници, които са абсолютно едни и същи.

Десислав Кузманов: Да.

Васил Тошков: При версията за принтиране не са и може да не го хване.

Десислав Кузманов: Ти можеш да сложиш noindex за нея.

Васил Тошков: Да.

Десислав Кузманов: Всъщност точно с тези по-различни резултати, които ти не искаш в търсачката, всъщност слагаш noindex.

Васил Тошков: Там влизаме в другата тема. И нещо, което отдавна говоря и Гугъл го потвърдиха преди няколко дни е, че canonical и noindex не трябва да се използват заедно. Даже в моите системи като програмираме - if и else. If нещо е canonical, в противен случаи е noindex, няма средно положение.

Десислав Кузманов: Когато не искаш нещо няма да му слагаш canonical, слагаш си noindex и проблема е решен. Няма да имаш дублирано съдържание.

Васил Тошков: Да обобщим, и това, което е моето мнение, сега ти ще кажеш твоето, но според мен canonical има само два случая, в които трябва да се използва и то е когато дойдат неочаквани параметри в адреса и трябва да ги контролираме, нали, въпросителна, нещо. Фейсбук примерно слагат някакви FB action, не знам си какви параметри. И втория случай, ако имаме ssl сертификат, нали https версията да я пренасочим към без https. Това са единствените два случая, в които трябва да разчитаме на canonical. Всичко останало си има redirect, noindex или някакви други решения.

Десислав Кузманов: Всъщност като се замислиш е точно така.

Васил Тошков: Аз така проповядвам отдавна.

Десислав Кузманов: Canonical е един, може би хората прекалено много спекулират с това за какво ще се ползва той.

Васил Тошков: Да, той е инструмент. Ти можеш да си навредиш с него, можеш да го използваш и по предназначение. Той е като нож.

Десислав Кузманов: Последната грешка, която забелязах беше точно това за страницирането.

Васил Тошков: Това нещо, още като пуснаха canonical казаха "не го използвайте за страниране".

Десислав Кузманов: Хората го казват и в същия момент една статия, която е просто много дълга и са я разделили на три части.

Васил Тошков: Българските медии, това го правят постоянно, за да имат импресии, там да продават реклама разцепват на по пет части всяка една статия само и само да цъкаш...

Десислав Кузманов: А други правят autorefresh на всеки 20 секунди и таман си прочел и...

Васил Тошков: Виж какви трикове

Десислав Кузманов: И те генерират, това е, няма да казвам коя е медията, за да не и правя реклама.

Васил Тошков: Те всичките правят така. Едното или другото или и двете.

Десислав Кузманов: И после рекламодателя си мисли, че е достигнал много клиенти...

Васил Тошков: Избягваме от темата, да.

Десислав Кузманов: Много се отклонихме.

Васил Тошков: При странирането, нали там е previous и next странирането релации. Canonical просто убива обхождането. Ти ако имаш canonical, сочещ към началната страница...

Десислав Кузманов: И да кажем, че е някое подзаглавие, което да кажем е съвсем различно от първата страница, това е съвсем друга подтема. Или човек го търси, Гугъл няма изобщо да му покаже вашия резултат в търсачката, защото вие сте дали canonical към първата страница и дефакто само тя е индексирана.

Васил Тошков: Не, той самия Canonical спира и бота, защото той като види и казва "аз тук съм на грешен адрес, повече няма да продължа, да обходя втора, трета пета страница".

Десислав Кузманов: Не, той си го поставя в индекса, но в някакъв supplemental там, той дори го няма в резултатите по принцип и не го обхожда. Знае си, че това е дублирано съдържание на първа страница.

Васил Тошков: Да де, вторичен индекс.

Десислав Кузманов: Да, вторична страница на еди-коя си и по тоя начин вий губите и трафик, и... то всъщност май губите трафик само.

Васил Тошков: Да, то всичко се губи. Мисля, че покрихме цялата тема. Аз друго не се сещам, ти ако нещо...

Десислав Кузманов: И най-добре в случая за категории никога не ползвайте canonical!

Васил Тошков: То категория и таг е едно и също.

Десислав Кузманов: Да, просто Гугъл като види релациите next и prev, той си знае, че тази страница вече си има следваща и така нататък. Няма да ви генерира абсолютно никакво дублирано съдържание, няма да получите никакво наказание.

Васил Тошков: И няма да ги индексира. То ако има previous и next, то ги обединява и индексира само първата и повече нямаш никакви проблеми. Дори участваш в търсенето за неща, които са от втора, трета страница и така нататък.

Десислав Кузманов: Гугъл когато види наредени страниците с релацията next и prev, той знае абсолютно всички продукти къде са, на коя страница се намират и ако някой търси конкретен продукт, който няма страница, но е нареден примерно на трета в категорията, той ще ви го покаже в резултатите. Обаче, ако някой търси примерно мобилни GSM-и, няма да ви прати на трета страница в категорията мобилни GSM-и на някой магазин, а той си знае и ще ви прати на първа.

Васил Тошков: Предлагам да приключваме, много ти благодаря за участието и ти пожелавам още много бъдещи успехи като предния ти голям успех.

бутон за споделяне
Публикувано от на

Добавяне на коментар