Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциSEO структура на URL адреси на сайт

SEO структура на URL адреси на сайт

В предишната публикация за HTML5 определихме как трябва да изглежда структурата на една страница в Интернет, погледната като семантично структуриран HTML документ. В тази публикация ще обясним как трябва да се структурират групи от такива документи, за да могат те да бъдат обходени и индексирани успешно от търсачките.

Адресите на един сайт е препоръчително да съдържат само малките букви от a-z, знаците за тире "-" и наклонена на дясно черта "/". Тоест, страниците трябва да представляват файлове, подредени в директории, както е в една локална файлова система. Търсачките не обичат параметри и се объркват от тях. Параметрите трябва да се избягват максимално.

Може да се използват и адреси на кирилица, но много системи не ги обработват правилно и се губят потенциални входящи връзки. Файловете няма нужда да имат разширения, защото HTTP хедърите предават MIME тип. Но нашия съвет е да слагате разширения на файлове, които са с тип, различен от "text/html". Примерно feed.xml

Нека вземем за пример сайта "http://example.com/". Наклонената черта, с която завършва URL адресът, означава, че се намираме в главната директория на сайта. В UNIX базираните операционни системи това е просто адресът "/". Тук обаче имаме и домейн, който представлява IP адрес.

В главната директория на всеки един сайт може да има две неща - файлове и директории. Примерно адресът "/services" е файл, а адресът "/blog/" е директория. Важно е да се прави разлика между двете. Директориите завършват с наклонена черта, докато файловете не. Директория правим, ако ни се налага да обединим два или повече файла с общ признак.

Ето една семантично подредена структура на сайт (пропускаме протокола и домейна):

/
/services/
/projects/
/about/
/contacts/
/blog/
/blog/category-name/
/blog/category-name/first-blog-post/
/blog/category-name/second-blog-post/

В случая имаме няколко файла (документа) - "services", "projects", "about" и "contact". Имаме и една директория /blog/, която съдържа още документи, представляващи публикации. Логично е потребител да се досети, че на адрес "/blog/category-name/" би следвало да се видят всички публикации от съответната категория. Търсачките също биха го пробвали!

Изводът е, че адресите трябва не само да са логически подредени, но и да работят при изтриване на част от адреса до ниво директория. Ако това не е така, просто се губи смисълът от всичко. Добра практика е всичко да се разглежда като директории, тоест всеки един адрес да завършва с "/". Така структурата може да бъде лесно разширена и да се добавят подстраници на всяка страница.

Идеята за категориите е че при един голям сайт с много страници трябва да има лесен начин ботовете на търсачките само чрез 1-3 препратки да достъпят всяка една страница на сайта. Нивата трябва да са малко, за да може всяка една страница да получи достатъчна доза PageRank. Това ще гарантира нейното влизане в индекса и класиране.

Ако имаме сайт със структура на три нива и ако ограничим връзките от всяко ниво до 100, тогава можем само с две препращания да обходим сайт от 100*100*100 = 1 000 000 страници. Така всяка страница ще е лесно достъпна за потребителите и търсачките. Едва ли на някого ще му се наложи да прави структура за повече от милион страници.

Вече имаме коментари чрез системата DISQUS, така че очакваме Вашите коментари по темата.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.5 / 5 (6 гласа)

6 коментара

Evgeni Yordanov

Име: Evgeni Yordanov

Дата: 09.11.2010 08:14:12

Оценка: 5 / 5

Браво! Много правилно, точно и структурирано си описал нещата. Те трябва да се случват по този начин и в този ред. Този пост ще помогне на много млади Webmaster-и.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 09.11.2010 11:16:41

Оценка: 4 / 5

Ако бях осъзнал всичко това преди няколко години, щях да си структурирам по съвсем друг начин WordPress блоговете. Чудя се обаче какво става, когато публикация се причисли към повече от една категории? Май бъдещето е в таговете. Всеки сам си избира.

Твоите адреси са най-добри - с разширение .SEO :) Хем файл, хем ключова дума в него :)

DigiTal

Име: DigiTal

Дата: 01.12.2010 18:21:49

Оценка: 5 / 5

Благодаря ти доста полезна публикация имам и 2 въпросчета по темата. Да разбирам ли, че по-добре да предавам името на категорията а не нейното id през URL адреса. И какво би посъветвал когато ми се наложи да използвам нещо от вида blog.php?action=8&page=2 да разбира като например page=2 е 2ра страница с резултати например ?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 01.12.2010 19:17:46

Оценка: 4 / 5

Честно казано няма значение какъв параметър предаваш при търсене на категория/таг. Има значение, ако ще вкарваш тази страница в индекса, а това не е добра идея.

По втория въпрос, той е като допълнение на първия - винаги използвай noindex, follow за такива преходни страници и при странициране.

Като допълнение към статията - май най-добрата практика е винаги да се слага затваряща наклонена черта в края на адреса. Логиката е, че в бъдеще може да се наложи да се правят подстраници на съответната страница.

ShopiX.BG

Име: ShopiX.BG

Дата: 11.12.2010 20:25:49

Оценка: 4 / 5

Полезно четиво. Лично аз избягвам много дълбоките структури. Опитът ми показва, че не се индексират толкова добре.

Иван Борисов

Име: Иван Борисов

Дата: 21.05.2014 21:12:31

Оценка: 5 / 5

Добра статия, а относно wordpres - аз ползвам няколко категории и 2 до 4 тага на статия. Избягвайте да добавяте статия в повече от една категория, ако все пак го правите имайте предвид че в url се взема първата по азбучен ред.

Добавяне на коментар