Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциSEO фактори за търсачката Google

SEO фактори за търсачката Google

В тази публикация ще се опитаме да обобщим кои са най-важните SEO фактори за позициониране в Google. Ще наблегнем само на факторите с високо и много висока значение. Няма как чрез една публикация да обхванем всичките над 200 фактора, които участват в алгоритъма на търсачката.

SEO фактори

1. Ключови думи в title таг

Безспорно най-важният положителен сигнал за Google и не само е добре оформеният title таг с оптимална дължина около 60 символа и ключови думи в него. Ключовите думи/фрази трябва да съвпадат с тематиката на сайта и да са структурирани така, че да се разбират правилно и от хората, и от търсачките. Първата дума има най-голяма тежест.

2. Ключова дума в името на домейна

Сериозна преднина при класирането в търсачката имат домейните, които съдържат ключова дума в себе си. Още повече, ако тя е на кирилица. За съжаление домейните на кирилица още не са удобни за потребителите, но пък са перфектни за SEO. Само бъдещето ще покаже дали те ще бъдат интегрирани успешно.

3. Уникалното и качествено съдържание

Казват, че съдържанието е най-важното в един сайт. Ако един сайт има атрактивно съдържание, то непременно ще привлече към себе си посетители и връзки. Но едно полезно съдържание в неправилна структура няма да постигне завидни позиции. Освен това търсачките обичат уникално съдържание и вече много добре разбират кой е първоизточника.

4. Качествени връзки към сайта с подходящ текст

Връзките биват много и различни видове. За да има максимална тежест входящите връзки, те трябва да спазват колкото се може повече от следните условия:

  • да са с правилен текст на връзката, включващ ключови думи;
  • да са на подходящо място в сайта/страницата, примерно в началото или в текст;
  • да са от сайтове с висок trust ранг;
  • да са от тематични ресурси;
  • да са реални, без nofollow атрибут или друг метод за скриване.

5. Качество на изходящите връзки

Сигурно много хора ще се изненадат, но изходящите връзки на един сайт имат много голямо значение за позиционирането му. Условията са същите, като при входящите връзки, затова няма да се повтаряме. Трябва да се внимава към кого и какво се дават връзки. Дори използването на атрибута nofollow не е препоръчително!

6. Възраст и "trust" на домейн името

Има сайтове, които с времето са натрупали "история" под формата на възраст, съдържание и връзки. Те нямат изместване в класирането, така че е много важно кой пръв прави сайт в дадена ниша и го развива добре. Откриването на свободни ниши не е лесна задача, но в България има още много такива.

Това според нас са най-влиятелните SEO фактори към момента. Всичко се върти около връзките и съдържанието, както е редно да бъде. Социалните медии напоследък също дават своето отражение, но не могат да се наложат като фактор дори със средно значение. Времето ще покаже дали може да им се има нужното доверие при определянето на позициите на един сайт в търсачките.

бутон за споделяне
Публикувано от на

Добавяне на коментар