Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциSEO на дребно

SEO на дребно

Формати:

В днешното видео разглеждаме няколко SEO техники, които са много малък и прекалено надценяван фактор за търсачките. В същото време прилагането на тези техники може да има по-скоро негативен ефект, отколкото положителен, защото засягат други, по-важни фактори. Такива техники са поставянето на ключови думи в домейна, в URL адреса, в имената на снимки и автоматичните мета описания.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 5 / 5 (13 гласа)

13 коментара

Иван Кузманов

Име: Иван Кузманов

Дата: 19.07.2018 13:31:00

Оценка: 5 / 5

Здравей, благодаря за информацията!

Всъщност Гугъл взима ли под внимание от SEO гледна точка мета описанията или те са по-скоро за потребителите? Има ли такава официална информация?

Поздрави

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 19.07.2018 13:42:00

Оценка: 5 / 5

Иван Кузманов, мета описанията са изцяло за потребителите и не са фактор за Google. Те са косвен фактор чрез CTR-а.

Иван Кузманов

Име: Иван Кузманов

Дата: 19.07.2018 14:13:00

Оценка: 5 / 5

В този смисъл е добре да са контролирани от нас и да ги насочим към аудторията, на която сме решили, че искаме да говорим. Аз забелязах, че Гугъл ми беше генерирал някакви неадекватни части от текстовете на определени страници и понеже сайта ми е малък още, реших да си ги изпиша ръчно до голяма степен.

Още веднъж благодаря!

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 19.07.2018 14:39:00

Оценка: 5 / 5

Ако сайтът е издържан като код и HTML5 семантика, тогава търсачката ще знае къде е текстът/съдържанието и няма да има проблеми да си генерира мета описания на негова база.
https://www.cloxy.com/blog/html5-semantics/

Жоро Даскалов

Име: Жоро Даскалов

Дата: 19.07.2018 18:54:00

Оценка: 5 / 5

Спрямо първата точка и примерите с Моз и Маджестик сам казваш как те са имали ключовата дума SEO в домейна и в последствие са я махнали.
Ясно е, че бранда е по-важния фактор, но дали няма тактика тип, използвай кл. дума в домейна докато набереш скорост/аудитория и след това ребрандира?

Тоше, коментар?

Жоро Даскалов

Име: Жоро Даскалов

Дата: 19.07.2018 19:03:00

Оценка: 5 / 5

Още нещо, наскоро ъпдейтвах само и единствено мета описаниета на даден сайт и трафика на сайта се качи от 10-15%. При полужение, че и кл. думи са подчертани в мета описанието, въпреки всички приказки, смятам че за корпоративен сайт - 10-20-30 страници би било по-добре да се напишат ръчно. Както сам си казал, ако има и call-to-action CTR-a се повишава, от там трафика, от там косвено и позициите, защото това показва на гугъл, че сайта е предпочитан, харесван и посещаван.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 19.07.2018 20:45:00

Оценка: 5 / 5

Жоро Даскалов, едно време нямаше бранд сигнали и ключовата дума в домейна беше плюс. Сега нещата се променят и затова много ребрандират. Не мисля, че е добра стратегия да се стартира в момента по този начин, защото смяната на домейн е тежка и винаги има загуби.

Не съм казал, че мета описанията не са важни. Имам видео за тях, връзката е горе. Грешното според мен е да се цели всяка една страница да има мета описание. При корпоративни сайтове от малко страници и аз бих препоръчал да се напише такова на повечето.

Но виждам задания, където карат хората да пишат мета описания за страници "Общи условия", "Поверителност на данни", "Пазарска количка"... Това е излишно.

Жоро Даскалов

Име: Жоро Даскалов

Дата: 20.07.2018 10:30:00

Оценка: 5 / 5

Съгласен, даже най-добре такъв тип страници да са изключени от индекса като цяло :)

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 20.07.2018 10:39:00

Оценка: 5 / 5

Не съм сигурен дали, ако се изключат от индекса, Google ще продължава да ги отчита като налични. В смисъл, наличието на подобни страници според мен е тръстов сигнал. Така че по-добре да си стоят в индекса за всеки случай :)

dimo

Име: dimo

Дата: 25.07.2018 02:11:00

Оценка: 5 / 5

Здр. Тошков,

относно EMD: Ти си противоречиш сам. друго твое видео търдиш че EMD имат голяма тежест, като при това даваш конкретен пример с домейн mail.com която е слаба и непопулярна поща, но следиш още от края на 90-те че се на пъро място и е преди джимейл и.т.н.

Дали наистина е вредно да имаш и да работиш по EMD??? Темата ми е интересна защото имм такъв, който не се класира добре, но го отдавам на това че е нов - само до преди 3 години не имал съдържание (иначе е регнат още през 2001 г.).

В същото време и името фирмата е като на домейна т.е. се едно е бранд, защото навсякъде си пиша фирмата с правната форма след нея.

Някакъв съвет да ми дадеш? Да сменям ли домейна?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 26.07.2018 14:08:00

Оценка: 5 / 5

dimo, всички изброени неща (освен мета описанията) имат тежест за търсачките. Включително и EMD домейните. Но брандираният домейн има по-голяма тежест в повечето случаи.

Ако успееш да брандираш EMD домейн, тогава вече ефектът ще се комбинира. В случая mail.com, mail.bg, booking.com, hamali.bg и други правят точно това. Те са повече брандове, отколкото EMD домейни. Името, заедно с разширението си е бранд.

В никакъв случай не е вредно да работиш с EMD домейн. Ако имаш добро име и можеш да го брандираш, супер. Вредното според мен е да си избереш EMD домейн, само заради ключивите думи в него. Примерно да си основеш бизнеса върху хамалски-услуги-софия.com . Това се опитвам да покажа, че е безсмислено. Както и изкуствено да се вкарва ключова дума преди/след бранда в домейна.

dimo

Име: dimo

Дата: 26.07.2018 22:30:00

Оценка: 5 / 5

Здрасти,

Благодаря за мнението. Аз на това се надявам - като е EMD и като името на фирмата е така, накой ден гугъл да го разбере и да се комбинира този ефект. Но честно не знам как да му дам жокер на гугъл - единственото за което се сещам е след изписването на името на фирмата на латиница да слагам правната форма (еквивалента за ЕООД/ООД). Обаче засега няма ефект. Осен да го пиша LTD. или американското LLC за дружество с ограничена оговорност? Но това за сайт на немски ориентирам към германска аудитория е просто тъпо - би следвало да си се пише GmbH за германия, и би следвало гугъл да може да си го преведе.

А може би прекалено елементарно се опитвам да го изиграя :) ...ех умна машинка е това гугъла

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 30.07.2018 14:32:00

Оценка: 5 / 5

Основното, по което Google разбира, че даден именуван обект е бранд са търсенията. Това е метрика, която трудно може да се манипулира, вътрешна е за търсачката и затова основно на нея се доверява. Повече информация:
https://www.cloxy.com/blog/seo-brand/

Добавяне на коментар