Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциКак да насочим няколко домейна към един

Как да насочим няколко домейна към един

Защо да насочваме няколко домейна към един сайт? Има няколко причини за това. Най-често това се прави, когато един човек притежава трите основни международни домейни (.com, .net и .org) за едно и също име. Притежаването на трите основни домейна е от съществено значение, ако искате да разработите сайт с разширение .net или .org – притежанието на .com предотвратява използването му от друг.

Освен това, много хора, изписвайки името на домейна, изписват .com по навик. Ако не искате потенциалните ви клиенти да отидат при конкуренцията, трябва да притежавате тези три основни домейна. Ако името на домейна съществува в единствено и множествено число, някои уеб мастъри предпочитат да закупят и двете форми. Друга причина за закупуване на много домейни са чести грешки на дадено име.

Не е задължително обаче да купувате всички възможни имена, за да развиете бизнеса си. Не позволявайте на тези варианти да ви парализират. Съществуват два начина за насочване на няколко домейна към един уеб сайт. Първият, който ще разгледаме, е чрез паркиране на всички домейни на един сървър. Много хостинг компании позволяват "паркирането" на много домейни, които да сочат към един и същи сайт.

Проблеми с търсещите машини – дублирано съдържание

Този метод на управление на домейните е свързан с проблем за търсещите машини, наречен дублирано съдържание. Ако три домейна показват едно и също съдържание, те изглеждат еднакви на търсачките и на посетителите. Това само по себе не е проблем, но се превръща в проблем, когато хората харесат сайта ви и започнат да слагат връзки към него.

Тези, които са посетили вашия сайт с разширение .com слагат връзки към него, тези, които са открили вашия .net сайт слагат връзки към него и т.н. Търсещите машини, като Google, следят броя на връзките към сайтовете и въз основа на това определят тяхната стойност. Всъщност, вие намалявате трикратно връзките към вашето съдържание, тъй като те сочат към три отделни домейна.

В резултат на това нито един от вашите домейни няма да получи оценката, която заслужава. Този проблем е лесно разрешим. Има начин да кажете на търсачките, че три домейна сочат към един сайт, и да обедините връзките към вашия сайт. За целта трябва да насочите всички домейни към един сайт.

Как да решите проблема с дублираното съдържание

След насочване на всички домейни към вашия сайт, трябва да решите кой от домейните ви да функционира като основен. Това трябва да бъде домейнът, чрез който ще популяризирате вашия сайт. Вие ще насочите всички останали домейни към този домейн. Ако това е домейнът .com, изписването на вашия домейн .net в браузъра ще води до домейна .com.

Пренасочването се разпознава от търсачките като индикация, че всичките ви домейни са насочени постоянно към основния ви домейн. Търсачките ще обединят всичките линкове към вашите домейни и ще ги броят като линкове към основния ви домейн. Това се постига най-лесно с пренасочване на всички домейни към основния домейн чрез панела на самия домейн регистратор.

Вместо да насочите DNS на всички ваши домейни към вашата хостинг компания, можете да го направите само за основния си домейн. За допълнителните домейни не настройвайте DNS. Повечето регистрари позволяват използването на URL пренасочване и препращат заявките за допълнителните домейни към основния домейн.

В профила си селектирайте домейна, който искате да пренасочите, изберете услугата за пренасочване и напишете името на основния си домейн в предвиденото за това поле. Ако регистрарът ви дава възможност за временно или постоянно пренасочване, изберете постоянното. Ако имате възможност за избор между 301 пренасочване и 302 пренасочване, изберете 301 пренасочване.

301 пренасочване и постоянно пренасочване означават едно и също нещо, което е необходимо на търсещата машина, за да обедини линковете към всичките ви домейни. Ако регистрарът ви дава възможност за маскирано пренасочване, откажете. Направените промени могат да изискват няколко дни, за да влязат в сила.

След тези няколко дни тествайте вторичните си домейни в браузъра. Това е важно, тъй като трябва да се убедите, че направените промени действат.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.75 / 5 (4 гласа)

4 коментара

Vladimir Belomorski

Име: Vladimir Belomorski

Дата: 24.10.2012 11:02:58

Оценка: 4 / 5

най-добре пренасочването да се прави в .htaccess файла според мен ;)

Steliyan Atanassov

Име: Steliyan Atanassov

Дата: 04.01.2013 07:09:47

Оценка: 5 / 5

А как мислиш го насочва годеди примерно? :)

Anatoli

Име: Anatoli

Дата: 07.09.2020 08:50:00

Оценка: 5 / 5

Дали този механизъм е ефективен и към 2020 година?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 09.10.2020 17:42:00

Оценка: 5 / 5

Anatoli, да, това е добра практика и до днес. Всички ТОП gTLDs да се вземат и да пренасочват с 301 към основния домейн.

Добавяне на коментар