Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциНе вярвайте на инструментите за проверка на скорост на сайт

Не вярвайте на инструментите за проверка на скорост на сайт

Формати:

Онлайн инструментите за измерване на скорост на уеб страници са полезни с това, че дават общи насоки и помагат да се фиксират някои по-често срещани проблеми. Но те далеч не са перфектни. В това видео посочваме няколко примерни техники за ускорение, които те не отчитат. Също така някои грешни насоки, които дава Google PageSpeed Insights.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.8 / 5 (5 гласа)

5 коментара

Nikola

Име: Nikola

Дата: 20.01.2020 18:20:00

Оценка: 5 / 5

Много добро видео отново!

Смяташ ли, че това е добре да се направи "Add Expires headers", както и в pingdom показва: Compress components with gzip, но при проверка на сайта се показва, че има gzip компересия, oчевидно от кеширащите плъгини на wordpress, в този случай трябва ли да се направи и сървърно?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 20.01.2020 18:36:00

Оценка: 5 / 5

Кеширането на ниво HTTP става лесно с модули като mod_expires.

Компресирането на текстово съдържание с mod_deflate.

WordPress може да компресира само HTML кода, но не и файловете на сървъра (примерно скриптове, стилове...). Отделно, че на ниво сървърен скрипт една такава компресия ще е много бавна и неефективна. Най-добре да се компресира с модула на ниво сървър.

Vladislav Stoitsov

Име: Vladislav Stoitsov

Дата: 21.01.2020 11:15:00

Оценка: 4 / 5

Супер видео макар че с някой неща не съм съгласен - SPA apps, prefetch и др. неща са неща които се случват в последствие. Google до колкото знам те ранкират на база скоростта на зареждане на сайта.
Имаш две неща - дали правиш сайта за Google или за потребителя.
Както и ти казваш - не е важно хората да вярват на сляпо на такива инструменти и да казват - не ме интересува! Искам 100/100 page score!
Относно снимките може да се използват оразмеряване за различни резолюции както и ние сме направили - udoma.bg/b/3

Hristiyan

Име: Hristiyan

Дата: 14.03.2023 16:36:00

Оценка: 5 / 5

Съгласен съм, че PageSpeed оценката не отговаря напълно точно на това как реално сайтът се усеща. Обаче тук говорим за Search Engine Optimization, не за "User Experience Optimization". Сайтът ти може като усещане да си е супер, но ако Google определи чрез PageSpeed, че е бавен, ще го класира ли по-надолу?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 28.03.2023 11:06:00

Оценка: 5 / 5

Видеото вече е доста старо и някои неща не са актуални. Google вече отчита част от метриките, които по време на записа не се отчитаха. Те напълно смениха системата, с която мерят.

Важното в случая, което трябва да се каже е, че Google мерят скоростта чрез потребителите на браузъра си Chrome. Инструментът дава само насоки, но реалното измерване е на база реални потребители, а не на този инструмент.

Могат да понижат резултатите на даден сайт, ако е прекалено бавен. Това са редки случаи. В повечето случаи скоростта реално няма директно значение за Google. Има индиректно значение, чрез потребителското поведение, което Google също следи, но това е друга тема.

Добавяне на коментар