Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциПрехвърляне на сайт на нов домейн

Прехвърляне на сайт на нов домейн

Формати:

Как да прехвърлим сайт на нов домейн, без да загубим позициите в търсачките и Google? Разглеждаме процеса по смяна на домейн име в няколко прости стъпки. Каква е разликата между пренасочване на ниво страници и на ниво домейн при SEO? Отговорите във видеото по-долу.

Транскрипция

Прехвърлянето на сайт към нов домейн е сложна операция и са много малко хората, които могат да я извършат без сайтът да загуби трафик и позиции в търсачките. В настоящата статия ще опишем базовата процедура за прехвърляне на сайт на друг домейн, с минимален риск трансферът да повлияе на позициите и трафика на сайта.

В статията ще използваме два примерни домейна, като стария ни (бивш) домейн ще наречем ex.com, а новия example.com

1. Създаване на новия сайт

Копирайте стария сайт на новия или направете съответните сървърни настройки с цел сайтът да работи с новия домейн. Уверете се, че структурата на връзките не е променена. Ако използвате CMS система, може да се наложи в базата данни и в конфигурационните файлове да смените стария домейн с новия.

2. Пренасочване със статус 301

Пренасочете адресите от стария сайт към новия чрез HTTP статус 301. Важно е всеки адрес, включително и вътрешните, да пренасочва към новия си еквивалент, а не към главната страница на сайта! Ако в стария сайт сте имали адрес от вида ex.com/a/, то при отварянето му трябва чрез статус 301 да се пренасочва към example.com/a/

Примерен код за .htaccess, който прави това при Apache сървър:

RewriteEngine On
RewriteRule ^(.*)$ http://example.com/$1 [R=301,L]

3. Верифициране на домейните в GWT

Повечето хора извършват процедурата до втора точка и чакат със седмици, дори месеци сайтът им да бъде прехвърлен. До момента сме направили прехвърляне на ниво адреси, а не на ниво сайт! Трябва да се има предвид сериозната разлика в понятията. Старият и новият домейн трябва да се въведат в Google Webmaster Tools.

Новият домейн може да верифицирате по най-удобния за вас метод. Има много начини за верифициране на домейн в системата, но повечето от тях не работят при вече пренасочен домейн, какъвто е случая с нашия бивш такъв - ex.com. За да верифицираме стария вече пренасочен домейн в GWT, трябва да използваме варианта с TXT DNS запис.

Съответната опция има описания как се прави такъв запис в по-популярните домейн регистратори. Може да се направи и от хостинга, ако сте използвали кода от точка 2. Лично ние предпочитаме да използваме DNS хостинга на самия домейн регистратор, чрез който пренасочваме домейна и добавяме TXT DNS запис за варификация в GWT.

Трябва освен ex.com, да верифицирате и www.ex.com, за да бъде позволен трансфер.

4. Трансфер на ниво домейн в GWT

Последната стъпка е да направите трансфер на нови домейн чрез инструмента "Промяна на адреса" в GWT. От панела на стария домейн ex.com избирате нов домейн за сайта, в случая example.com. Ще бъде прехвърлен автоматично и www.ex.com, който в предходната стъпка също верифицирахме.

Нашият опит показва, че до 24 часа сайтът заработва с новия домейн и се класира на старите си позиции с непроменен трафик. Променя се само името на домейна. При трансфер на ниво домейн не е нужно да се чака със седмици и дори месеци, за да се възстанови сайтът.

Важно: Не променяйте връзките от стария към новия домейн веднага! Не пингвайте картата на сайта на новия сайт и не бързайте да вкарвате страниците му в индекса, защото ще се получи дублирано съдържание. Изчакайте трансферът да завърши! Дайте технологично време от около седмица.

Важно е да се има предвид, че подобен вид промяна на домейн винаги крие рискове нещо да се обърка и сайтът да загуби позиции в търсачките. Ако изпитвате затруднения или се колебаете, може да разчитате на нашата професионална помощ при прехвърлянето на сайта Ви на нов домейн.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.39 / 5 (28 гласа)

28 коментара

Evgeni Yordanov

Име: Evgeni Yordanov

Дата: 01.03.2011 15:38:58

Оценка: 4 / 5

Отдавна се бях навил да пиша за нещо подобно. Радвам се, че ти си го написал. Кефи ме как пишеш за по-техническата страна на нещата. Определено има смисъл според мен.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 01.03.2011 15:43:40

Оценка: 5 / 5

Ако нещо друго се сещаш, допълвай ме, че е често пропускам дребните неща. Без техническата част не може да се мине, затова всеки оптимизатор трябва да е поне малко и програмист.

В случая, ако старият домейн се верифицира по неправилен метод, след точно 3 месеца валидацията ще падне и прехвърлянето ще бъде прекратено без предупреждения от Google. А това може да доведе до големи загуби.

Kiril_antonov

Име: Kiril_antonov

Дата: 02.03.2011 19:06:50

Оценка: 4 / 5

Това е изключително полезна статия! Много съм търсил по темата в мрежата но никога досега не сам виждал толкова изчерпателна статия. Имам сайт на 3 езика EN, RU, BG и искам да попитам дали това ще подейства ако ги разделя на различни домейни и оставя само на англйски език в текущия домейн? Дали такова местене ще се отрази зле на сегашния домейн? Благодаря ви предварително!

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 12.03.2011 12:42:51

Оценка: 4 / 5

Ако текущият сайт е с главен език английски, то отделянето на другите езикови версии на други домейни няма как да повлияе на позициите му при търсения на английски. Или по-точно вероятността е прекалено малка.

eng. Ilian Iliev

Име: eng. Ilian Iliev

Дата: 23.03.2011 08:25:18

Оценка: 4 / 5

Наистина интересна и полезна статия, но можете ли да ми дадете примери кога е необходимо/желателно да се смени домейна, тъй като търговските марки рядко сменят имената си.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 07.04.2011 19:29:38

Оценка: 4 / 5

В момента нашата фирма извършва прехвърля не на сайт http://remonti.info не поддържа TXT DNS записи и трябваше да сменим хотсинга на стария домейн. Това най-вероятно е объркало търсачката и се е получило забавяне. Важното е, че всичко премина успешно.

Minko Vasilev

Име: Minko Vasilev

Дата: 23.05.2011 12:33:40

Оценка: 4 / 5

Защо стария домейн трябва да се верифицира след прехвърлянето?  Ако вече е вери фициран и тогава се извърши 301 прехвърлянето няма ли да сме ОК?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 23.05.2011 13:04:56

Оценка: 4 / 5

Ако прехвърлим сайт от домейн A на домейн B, то тогава насочваме всички страници от домейн A със статус 301 към домейн B. Тогава повечето методи за верификация на домейн A отпадат, защото изчезват мета таговете, изчезват файловете... Единственият начин засега, да верифицираме домейн А с цел прехвърлянето да е успешно, е чрез HTTP хедър.

Minko Vasilev

Име: Minko Vasilev

Дата: 26.05.2011 07:29:07

Оценка: 5 / 5

ОК, но верифицирането не е ли еднократен процес. Т.е. ако го верифицираме преди да направим 301 бни трябвало да не се налага после да верифицираме

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 26.05.2011 07:40:34

Оценка: 4 / 5

Всяко верифициране трае максимум 3 месеца, след което трябва да се направи наново. Имал съм случаи и след една седмица да направи повторна проверка и тя да не мине. Така че трябва във всеки един момент да се вижда HTTP хедъра за валидация.

Minko Vasilev

Име: Minko Vasilev

Дата: 26.05.2011 08:18:27

Оценка: 4 / 5

Ясно. Благодаря - и днес няма да си легна прост :-)

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 06.07.2011 17:31:03

Оценка: 4 / 5

В момента тече прехвърляне на личния ми блог http://www.toshkov.info и ще е интересно отново да се наблюдава процесът.

Evgeni Yordanov

Име: Evgeni Yordanov

Дата: 22.03.2012 22:13:19

Оценка: 5 / 5

А, какво стана, след като го прехвърли. Можеш ли да споделиш опит? Имам предвид, аз вече доста сайтове прехвърлих по подобен начин и нямах проблеми. Но все пак искам и ти да дадеш мнение за опита си от блога ;)

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 23.03.2012 21:30:29

Оценка: 4 / 5

@facebook-1516061655:disqus, не съм имал проблеми досега при прехвърляне по тази схема. Интересното е, че колкото е по-голям сайтът, който се прехвърля, толкова повече трае процесът. Примерно форумът http://searchengines.bg се прехвърля от месеци и още не е напълно прехвърлен. Прехвърлянето на личния ми блог отне около седмица, а прехвърлянето на някои малки фирмени сайтове буквално се случват за една вечер :)

Петър Киров

Име: Петър Киров

Дата: 25.04.2012 05:57:28

Оценка: 4 / 5

Колко време трябва да се държи старият домейн да е насочен към новият? Ако имаме много backlinks към стария ги губим така ли?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 25.04.2012 07:36:11

Оценка: 4 / 5

Колкото се може повече, ако може вечно :)

Ако падне пренасочването, падат и връзките от стария към новия.

Петър Киров

Име: Петър Киров

Дата: 25.04.2012 08:19:09

Оценка: 4 / 5

Колебая се тогава не е ли по добре да пренасоча новият домейн към стария и да линквам новия...

velko georgiev

Име: velko georgiev

Дата: 21.06.2012 13:35:04

Оценка: 5 / 5

Васко, да те питам нещо за което се колебая, та да изкажеш и ти своето мнение. Имам сайт А на година с около 400 публикации, който бе ударен от първия пингвин и колкото и да се опитвам нещо не мога да го изкарам. Преди наказанието беше в Топ 3 по конкурентна дума в БГ. Преди месец пуснах сайт Б със същото домейн име като сайт А, но с окончание .net. Правя му постепенно линкбилдинк и засега съм го докарал до средата на втора страница. Та сега да мина и на въпроса - дали с редирект 301 от наказания сайт А към новия сайт Б ще се прехвърли и наказанието или новия сайт Б ще подобри позициите си?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 21.06.2012 14:38:45

Оценка: 4 / 5

velko georgiev, аз лично не бих го пренасочил, защото чувам, че напоследък се прехвърлят и наказания през 301. Би трябвало ако се прехвърли наказание по този начин и после се премахне пренасочването, и наказанието да падне, но нещата са толкова динамични, че и това вече може да не е вярно.

Бутай си новия сайт, а към стария разнообразявай текстовете на връзките. Рано или късно всяко едно наказание пада. Тогава ще можеш да си правиш каквито искаш пренасочвания.

velko georgiev

Име: velko georgiev

Дата: 21.06.2012 15:42:36

Оценка: 4 / 5

Мерси за бързия отговор. Засега ще те послушам и ще се въздържа от пренасочвания. Ще изчакам да мине европейското по футбол (сайтовете са спортни за прогнози и т.н) и юли и август, когато и без туй е замряло положението и тогава ще пробвам все пак да пренасоча стария към новия и ще пиша какъв е резултата след това.
Поздрави!

Nikola Minkov

Име: Nikola Minkov

Дата: 13.01.2015 08:56:09

Оценка: 4 / 5

Аз направих редирект от стария домейн към новият на 3тия месец, след като бях пуснал един нов сайт. Старият домейн имаше много добри позиции в търсачката само за 3 месеца. След като направих редирект от старият към новия, изчаках търпеливо 8 месеца да изтече старият домейн (не го поднових) и всичко си е наред сега (вече около 3 седмици). Позициите след редиректа се подобриха, но не веднага. Търсачките започнаха да показва новият домейн след около 2 месеца (след редиректа)! Сега имам желаният домейн със очакваното класиране, но просто редиректът е задължителен както казва Васил Тошков! Полезно видео отново!

M H

Име: M H

Дата: 07.08.2015 16:35:59

Оценка: 5 / 5

Здравейте, успешно прехвърлих един сайт на нов домейн, проблема е че поддомейните в него все още излизат от стария сайт и не се зареждат, прехвърлят се към начална страница на новия домейн, във .htaccess ли се добавят пояснения за поддомейните?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 07.08.2015 16:40:47

Оценка: 5 / 5

Да, в htaccess, но този, който е в директорията на съответния поддомейн. Тъй като поддомейните реално са отделни сайтове, всеки от тях трябва да се пренасочи по отделно като сайт.

Мая

Име: Мая

Дата: 30.03.2017 10:04:44

Оценка: 5 / 5

Предварително се извинявам за може би тъпия въпрос. След като си преместя сайта на нов домейн, трябва ли да пазя всички файлове в директорията на стария (цялата WordPress инсталация) или е достатъчно само да имам .htaccess с пренасочването?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 31.03.2017 20:43:00

Оценка: 5 / 5

Мая, ако прехвърлянето е цялостно, тогава е достатъчно да се пази само пренасочването в .htaccess файла. Но трябва всички адреси да са променени в сайта и базата данни, за да няма такива, които се викат от старото място.

Калин

Име: Калин

Дата: 25.11.2017 22:40:00

Оценка: 5 / 5

При преместване на сайта в нова директория на домейна, т.е.: от site.com/old/ в site.com/new/, как трябва да се процедира, за да няма дублирано съдържание? Всички страници са пренасочени с 301. Старата директория докога трябва да съществува?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 16.12.2017 17:23:00

Оценка: 5 / 5

Калин, зависи как е направено пренасочването. Ако е чрез .htacess или скрипт, който стои в старата директория, тогава директорията не трябва да се изтрива, независимо колко време е минало.

Georgi Baduchev

Име: Georgi Baduchev

Дата: 15.01.2023 17:09:00

Оценка: 5 / 5

Здравейте,
Колко време е необходимо да има 301 (разполагам с около седмица) за сайт с до 500 валидни URL-а (около 450 продукта на опенкарт)

Добавяне на коментар