Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциMicrodata в HTML5 и микроформати за SEO

Microdata в HTML5 и микроформати за SEO

Microdata представлява набор от атрибути в HTML5, предоставящи начини една информация да бъде представена в семантичен вид с цел да бъде разбираема не само за хората, но и за машините, примерно търсачките. Google обръща внимание на тази информация и чрез нея се изгражда по-добро представяне на дадена страница в резултатите на търсачката (Rich Snippet). Пример:

Rich snippet

Стандартът Microdata е част от стандарта HTML5 и представлява продължение на микроформатите с тенденция напълно да ги замести. С Microdata се работи много по-лесно, отколкото с микроформати, като и двете технологии в момента се поддържат от Google и може да се избира между тях. Нашият съвет е да заложите на стандарта Microdata, тъй като той е специфициран по W3C.

Идеята на Microdata е външният вид на представянето на един документ да се запази, като в същото време той носи много повече семантична информация. Примерно една блог публикация може да бъде лесно описана чрез семантичните тагове на HTML5 и допълнена с Microdata. За целта освен семантичните тагове в HTML5 трябва да се използват и новите атрибути itemscope и itemtype.

Така търсачките ще знаят къде точно е заглавието на публикацията, кой е авторът, датата на публикуване, таговете и друга полезна за нея информация. Така тя ще може да изгради много по-добро представяне на страниците в резултатите от търсене, което води до по-голяма посещаемост и индиректно до по-добри позиции (SEO). Има стандарти за различните типове страници, като броят им постоянно расте.

Типове страници

  • ревюта
  • хора
  • продукти
  • бизнеси и организации
  • рецепти
  • събития

Примерно ако имате сайт за рецепти, в резултатите на Google за всяка рецепта ще се вижда допълнително снимка на ястието, плюс подробности, като време за приготвяне, оценка и други. Това значително увеличава шансовете търсещият да посети именно Вашия сайт! Продуктите в електронните магазини също могат да бъдат обработени чрез HTML5 и Microdata, за да се класират със снимка на продукта, цена и друга ценна за потребителя информация.

Екипът, поддържащ стандарта за Microdata във W3C, са специалисти от компанията Google. Това доказва заинтересоваността на Google към новите технологии и това, че спазването на стандарта за семантика в HTML5 неимоверно ще подобри оптимизацията на Вашия сайт и неговите позиции. Интернат се променя, става все по-семантичен и трябва да го следваме, за да стават страниците все по оптимизирани не само за хората, но и за търсачките.

Релации на връзките

Друг вид семантика, наследена от микроформатите, са релациите на връзките от една страница. Ще отбележим само основните релации на връзки, наследени от микроформатите и доразвити в HTML5, които пряко влияят на SEO оптимизацията на сайт. От Гугъл заявяват, че взимат предвид и XFN спецификацията, така че релациите от нея също е добре да се използват където е възможно.

  • rel="home" - показва на търсачките къде е главната страница на сайта;
  • rel="prev" и rel="next" - показва на търсачките предишната и следващата страница от поредица;
  • rel="tag" - Отбелязва връзка към таг или категория. Писахме за този таг в статията за преминаване към HTML5;
  • rel="archives" - Отбелязва връзка към страница, съдържаща архиви с връзки към по-стари публикации.

Фирма Cloxy предлага изграждане на оптимизирани за търсачките уеб сайтове върху най-новата технология HTML5 чрез спазване на семантичните и синтактичните правила на стандарта. Може да разчитате на нас при изграждането или оптимизацията на сайтове, чийто страници трябва да бъдат обработени чрез Microdata и да присъстват в резултатите на търсачките по уникален начин.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 5 / 5 (1 гласа)

1 коментар

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 13.06.2011 07:33:33

Оценка: 5 / 5

Всички търсачки се обединиха около общ стандарт за форматиране на типова информация. Поддържат се и много нови типове. За повече информация: http://schema.org/

Добавяне на коментар