Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциMicrodata за Video Rich Snippet

Microdata за Video Rich Snippet

Формати:

Как се описва видео обект с Microdata, за да получи Rich Snippet? Кои са задължителните полета от Schema.org, които трябва да опишем? Как Google да ни повярва, че наистина имаме видео на сайта си? Къде да хостваме видео съдържанието - на видео хостинг (YouTube, Vimeo...) или на нашия сървър с HTML5 video tag?

Транскрипция

Здравейте, всички! Аз съм Васил Тошков от Cloxy и в това видео днес ще говоря за Microdata за Video. След успеха на предното видео, което получи Rich Snippet, благодарение именно на Microdata на следващия ден, днес следващата тема си дойде естествено, тоест как го направихме.

Обектът за описване на видео в Microdata се нарича VideoObject. Отдавна е известен. На този адрес може да се намери цялата информация за него и всички полета, които може да опишете на едно видео. Ако потърсите в Google, ако напишете Microdata Video, ще ви излязат една или две статии на Google, в които описват точно кои полета от Microdata четат и от речникът Schema.org от този обект и кои точно са задължителни от тях, кои са препоръчителни и т.н.

Задължителните елементи са име на видеото, описание, поне един абзац description и изображение, което Google да покажат в Rich Snippet резултатите. Това нещо се прави чрез thumbnailUrl. Ще направя една забележка, тъй като обектът Microdata има и поле, което се нарича само thumbnail, но то не приема като стойност Url адрес, а приема като стойност друг обект, тоест се описва по-сложно.

Google също ги бъркат и в самите примери. Веднъж дават пример с едното, веднъж с другото, но това, което е тествано и работи и това, което Google казват е именно thumbnailUrl. Така че, това е вариантът, който трябва да използвате. Като стойност, трябва да има достатъчно голяма снимка, но не повече от 720p височина.

Ако слушате Google, това би трябвало да е достатъчно и едва ли не да получите Microdata за видео. Това не се случва толкова лесно. Не се случва, защото е пълно със спамъри в интернет и Google трябва да е сигурен, че вие наистина имате видео на сайта си. Това нещо се доказва по следния начин.

Според наше собствено проучване в Google групите, когато си говорят developer-и, казват че, вярват, че наистина има видео на сайта, трябва по някакъв начин да покажем самото видео къде се намира. Има два начина за това и трябва да се използва един от двата в зависимост от това как ние сме вградили видеото в сайта си.

Първият начин е този, който ние препоръчваме. Това е при варианти, в които ние сами си хостваме видеото, тоест когато използваме Video таг за HTML примерно. При този вариант видеото се намира на нашия сървър на някакъв статичен адрес.

Чрез полето contentUrl посочваме къде е този адрес и по този начин Google вижда тези задължителни атрибути и къде се намира видеото. По-голямо доказателство от това да покажем на Google самия видео файл (.mp4, .webm или някой друг формат) няма. Вторият вариант е когато embed-ваме видеото от някъде или както повечето хора предпочитат да правят.

По-късно ще кажа, че това не е добър вариант. Ако го Embed-ваме от някъде, тогава чрез полето embedUrl показваме от къде сме го embed-нали. Като стойност приема адреса, който най-вероятно се съдържа като src атрибут на object, iframe или embed html таг-а.

Според мен, това до тук са задължителните атрибути, които трябва да включите, за да опишете едно видео с Microdata и да получите то Rich Snippet. Има още няколко неща, които трябва да отбележим. Първото е, че, както винаги съм казвал, при Microdata трябва да описваме цялата налична информация, не просто това, което е задължително.

Ако вие на страницата с видеото имате, например дата на публикуване datePublished, също може да опишете, то се наследява от CreativeWork, имате продължителността на видеото, авторът на видеото, image, което ще съвпада най-вероятно с thumbnail-a.

Всички тези неща, както и още много други неща, можете да намерите на този адрес, просто ги опишете. Със сигурност няма да навреди. А колкото повече информация опишете, толкова повече Google ви вярва.

Когато говорим за Microdata и видео, има още нещо, което трябва да отбележим. Това е позицията, на която описваме самия Video Object. Има два начина това да се направи. Първият вариант е да има само Video Object и нищо друго на страницата. Това е вариантът, при който, при нас Rich Snippet-ът проработи.

Ако има само Video Object и нищо друго или пък Video Object-ът е първото нещо, което изписваме с Microdata, като видео, тогава с много по-малък авторитет и много по-лесно се получава Rich Snippet за Video. След малко ще кажа и защо е така.

Вторият вариант, който е най-често срещания. На страницата да няма само видео, а да има още нещо. Примерно статия и вътре в статията има поясняващо видео или пък рецепта, новинарска публикация, медицинска публикация и много други неща. Проблемът е, че при нас това нещо не проработи.

От начало бяхме по този начин, тъй като всички CreativeWorks, примерно статиите, имат поле video, което може да обхване цялостен подобект в статията, т.е. видеото да е подобект на статията. При този вариант се изисква много повече авторитет, за да ви повярва Google и да ви постави Rich Video Snippet.

Това е така, защото се злоупотребява. Пълно е с новинарски сайтове, които с цел да вземат видео резултат, пишат си новината като текст и накрая просто вграждат едно видео и го описват с Microdata, дори да не го опишат, ако е много авторитетен сайта, той ще го хване и ще покаже видео резултат, въпреки че реално може видеото да не е чак толкова релевантно и свързано със съответната новина.

Същото нещо, преди няколко дни, когато си купувах микрофон, се случи. Търся си микрофони ревюта, тоест видео резултати и попадам постоянно на сайтове, които пишат, че имат видео резултати, а всъщност нямат. Това са авторитетни електронни магазини. С Microdata са описали задължителните атрибути и нищо повече. Няма видео на сайта.

Последното нещо, което искам да дам като съвет: Преди няколко години, когато говорих на "Е-академия и приятели", имах лекция на тема "Video SEO". Тогава казах нещо, което е валидно и до днес и стоя зад него. Това е, че видеата трябва да си ги хостваме сами.

Ползите са много повече. Ако си ги хостваме сами, ние контролираме както се вижда цялата Microdata, нашият сайт се класира, нашият сайт обира връзките, социалните сигнали. Може да правим всичко с HTML 5. При което много по-бързо се зареждат видеата.

Качеството е много по-добро. Ползите са много. Моят съвет е: хоствайте си видеата сами, а не ги качвайте или ги качвайте със закъснение, както аз предпочитам по другите видове услуги - Vimeo, YouTube и т.н. Мисля, че е това за днес. Надявам се да ви е било полезно. До следващия път! Чао за сега!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.21 / 5 (14 гласа)

14 коментара

Borislav Arapchev

Име: Borislav Arapchev

Дата: 30.01.2014 07:16:21

Оценка: 4 / 5

Само здрав хостинг да има!!! :)

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 30.01.2014 07:18:22

Оценка: 5 / 5

Миналия път HostBulgaria издържаха, днес ще им направим още един стрес тест :)

Христо

Име: Христо

Дата: 30.01.2014 07:26:11

Оценка: 5 / 5

Супер видео!
Когато веднъж сме сложили миксродата за прoдукт в онлайн магазин, можем ли да сложим и микродата за видео?
Сега ми излиза ричснипет със звездички за ревюта и не искам да го губя заради видео резултат или може и двете?

Огнян Цонев

Име: Огнян Цонев

Дата: 30.01.2014 07:33:40

Оценка: 4 / 5

Това с хостването на видеото, не съм сигурен дали има толкова голям смисъл, но дори да е така, въпросът е как да подсигурим всичките необходими формати, на видеото за да може да се гледа на всички нови и по-стари браузъри? Youtube върши прекрасна работа със хостването на видеата и със сервирането на различни хормати и резолюции. Колкото за социалните сигнали... Youtube профилите вече са свързани с G+, а от там можете да си насочвате авторитет към вашия сайт без проблем. Вярно, че се губи малка част от това когато минава през гугъл, но и идеята на Г+ е такава, да ви кара да го използвате повече за да засилите авторитета на профила си там, което ще помогне на сайта.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 30.01.2014 07:34:06

Оценка: 5 / 5

http://Schema.org/Product има поле "video", на което вече може да му се зададе подобект VideoObject.

Малко сложно звучи, две нива на подобекти, но е осъществимо. Поне на пръв поглед не виждам друг начин. Само така продуктът ще си остане главен обект и няма да рискуваш нищо от него.

Христо

Име: Христо

Дата: 30.01.2014 07:35:11

Оценка: 4 / 5

мерси ще тествам

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 30.01.2014 07:37:01

Оценка: 4 / 5

Аз го качвам видеото в два формата - mp4 и webm. Така покривам всички нови версии на браузърите.

Ако случайно някой е на стар браузър, за него има Flash fallback. Така че това видео в момента трябва да работи на абсолютно всички устройства.

Плюсът е, че с HTML5 видео тага не ми се чупи адаптивния дизайн и ще работи дори на устройствата с най-малки екрани. Това с YouTube или друга услуга няма как да се случи или е много сложно.

Ognian Mladenov

Име: Ognian Mladenov

Дата: 30.01.2014 08:16:12

Оценка: 4 / 5

Пешо както е на ски, да не трябва спешно да оправя сървър през телефона :-)

Teodora Petkova

Име: Teodora Petkova

Дата: 30.01.2014 09:21:20

Оценка: 4 / 5

Да, много ми беше полезно. Васко, имаш уникалната способност да смилаш неразбираеми на първо четене неща в една опростена и поднесена с усмивка структура :) Любимата ми поредица видео уроци!

Огнян Цонев

Име: Огнян Цонев

Дата: 30.01.2014 10:32:50

Оценка: 4 / 5

Няма да може да се променя когато си намаляваш и овеличаваш прозореца, но мисля че няма проблем да си го ембеднеш с какъвто размер искаш.
Това е само на теория, не съм го тествал.

Искам да отбележа, че ако трябва да направиш сайт в който някой сам да снима клиповете и да ги качва, няма да е толкова лесно, да се направи, да може да качва видео от всякакви устройства и те да се приготвят за web автоматично. Там обикновенно идват youtube.

ilko

Име: ilko

Дата: 16.02.2014 15:05:59

Оценка: 4 / 5

Полезно. Потвърждавам всичко казано.
Коментар по последните изречения - да, вярно е, че е по-добре да се хоства видеото на сървъра, където се намира е сайта.
Но youtube имат много добре развита услуга - с избор на резолюции, езиков превод със субтитри, свързани с G+ коментари и т.н. Вграждането дава много по-голямо удобство на потребителя.
И второ - трудно се постига класиране на първа страница от резултатите при търсене (в средно конкурентна ниша) с видео, хоствано на сървъра на сайта. То се конкурира с необятното съдържанието в youtube и не само.

И проблемът с обема на физическото дисково място е реален.

Написах това заради въпроса си - обвързването на канал в youtube с конкретен сайт, в който се вграждат видеата, доколко доближава резултата до по-добрата практика на самостоятелното хостване?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 16.02.2014 16:29:28

Оценка: 4 / 5

HTML5 също има опция за субтитри ;)

Ако сайтът е авторитетен, лесно се изпреварва YouTube. Тествали сме и с други видео хостинги, като Vimeo, SlideShare - едно и също видео с еднакво дълго описание, качено на всички места, пак се класира на първо място от тук :)

Дисковото пространство на сървъра не е чак такъв проблем. Прекалено евтин е хостингът и пространството, че да дава някакво отражение. Аз примерно имам 10-на хостинг акаунта с по 20-50 Gb на всеки, мога да хостна стотици видеа преди да свърши...

Да, свързването на фирмената G+ страница с фирмения YT канал е задължително и дори да не е положителен фактор сега, ще стане някой ден. Аз затова си качвам видеата и в YouTube, но умишлено със закъснение.

ilko

Име: ilko

Дата: 16.02.2014 16:56:04

Оценка: 4 / 5

Благодаря за отговора. Аз написах коментара, за да потвърдя казаното. За малки фирмени сайтове и блогове - това е начинът.

Да, с новинарски сайт класирането е лесно и измества социалните мрежи. Там не е нужно дори да се прави описа, обяснен във видеото ти. Но е сигурно, че Гугъл няма да направи микродатата по-добре от автора.

Хостингът е проблем - ако става въпрос за 2-3 видеа на седмица с добър битрейт (средно 200 Мб за всяко) за период от 5 -10 години. Или мястото свършва или идва момент за местене на сайта...

hatre

Име: hatre

Дата: 19.01.2016 18:29:20

Оценка: 4 / 5

Аз си сложих микроформати за филми и за видеа, пък да видим
какво ще стане, най-вероятно нищо, както с мобилния дизайн :D

Добавяне на коментар