Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциMicrodata за рецепти

Microdata за рецепти

Формати:

Тази Microdata е подходяща за сайтове изцяло с готварски рецепти, за лични блогове и сайтове на здравословна тематика, в които понякога се публикуват рецепти. Какви са ползите за вашия сайт и за потребителите от описване на рецепти с Microdata? Кои са задължителните елементи от рецептата, които трябва да се опишат с Microdata, за да сте с Rich Snippet (цветен) резултат при търсене в Google? Още в следващото видео.

Транскрипция

Здравейте, аз съм Лили Шаркова и в това видео за Cloxy ще ви покажа как да използвате Microdata за описания на рецепти. Какви са предимствата, първо искам да започна с това, описвайки своите рецепти с Microdata, вие имате шанс да излезете с цветен резултат при търсене в Google.

По този начин ще се откроите от конкуренцията си и дори да не сте на първите места при търсенията, ще привлечете вниманието на своите потребители и те ще кликат повече на вашите резултати. Нещо повече, те ще са запознати с времето за приготвяне на рецептата, с калориите, ако са примерно на диета и вероятността да кликнат Back бутона на браузъра след като дойдат на сайта ви намалява.

Другото предимство да използвате и да описвате рецептите си по този начин е че може да участвате в специални търсения на Гугъл само за рецепти и това е по съставки, по време на приготвяне, по калории. Но за сега е активно и достъпно само в САЩ и в Япония. От помощния център на Гугъл обещават, нали, че ще стане достъпно за всички след време. Така че ползите са доста. Може да опишете с Microdata рецепти не само в сайтове, които са изцяло с рецепти, а и в личния си блог, в който понякога споделяте любимото си ястие, в сайтове на здравословна тематика, изобщо навсякъде, където има рецепта и ако сайта ви е авторитетен, ще излизате с цветен резултат.

Речникът, който се използва се намира на адрес Schema.org/Recipe. Ще ви покажа кои са задължителните според Гугъл атрибути и тези, които използвам аз. Задължително трябва да опишете поне два от подчертаните на дъската. Задължително трябва да имате името на рецептата описано.

Изображение, като за изображение, ако имате няколко снимки на страницата, трябва да опишете само една снимка. Избирате си най-красивата, най-атрактивната и я описвате. Също така времето за приготвяне е важно, като тук можете да го разбиете на време за предварителна подготовка и общо време за приготвяне и време за готвене на самото ястие. Съставките също са важни да бъдат описани.

И според мен може да опишете още кой автора на рецептата, нали, това е важно за авторството. Датата на публикуване, инструкциите за приготвяне на рецептата, порциите... Изобщо, на адреса на речника може да видите всички неща, които можете да опишете, като правилото е да опишете колкото се може повече информация на вашия сайт. Ако я имате и тя е видима, я описвате.

Изключение прави времето за приготвяне и датата на публикуване, защото те трябва да бъдат описани за машините по малко по-различен начин, който не е четим за хората. Тогава може да използвате meta tag. Следващото нещо, което е задължително и което се появява в цветния резултат, това са калориите, тоест, трябва да опишете хранителната информация - nutrition.

Тук ви трябва един подобект - Schema.org/NutritionInformation и описвате калории, като имате възможност да опишете и други хранителни стойности, като съдържание на протеини, въглехидрати, мазнини, така нататък, много са, ако ги имате, описвайте ги! След като опишете рецептата, може да опишете и ревютата, тоест коментари, ако имате под рецептата. И е време да проверите, дали правилно сте описали информацията с помощта на Rich Snippets Testing Tool.

Ако имате някакви грешки, ако сте пропуснали нещо, може да видите също така как ще изглежда евентуално вашия цветен резултат, вашия Rich Snippet. Може да разгледате примерни, описани, реални рецепти, които излизат с цветни резултати на сайта Dieti.net.

В сайта на Schema.org също има един пример. Така че, знаейки вече предимствата и ползите за вас и колко е лесно да опишете една рецепта, не се колебайте да използвате Microdata за рецепти и се надявам да излизат повече цветни резултати при такива търсения. Това е, до следващия път, чао!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4 / 5 (1 гласа)

1 коментар

SeoKungFu

Име: SeoKungFu

Дата: 03.04.2014 09:13:44

Оценка: 4 / 5

Пържитура с номенклатура :D

Добавяне на коментар