Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциMicrodata за събития

Microdata за събития

Формати:

Описвайки събитие с микродата ще дадете пълна информация на търсачките за най-важните му елементи - какво е името му, кога и къде ще се състои. Богати снипети и Knowledge Graph за по-добра видимост на страниците със събития в SERP-а. Кои са задължителните елементи от основния речник Schema.org/Event? Инструменти за тестване на вече структурираните данни. Още в следващото видео.

Транскрипция

Здравейте, аз съм Лили Шаркова, а днес темата в Cloxy е "Microdata за събития". Тази Microdata се поддържа и разбира от търсачките, а освен това Google награждава и с богати снипети. Богатите снипети дават по-добра видимост в резултатите, защото потребителят веднага вижда "Кога? Какво? Къде ще се случи?", а освен това и по-този начин може да си купи билети, тоест имаме по-бърза продажба.

Схемата е много богата. Има специфични типове, спрямо специфичните събития. Например има Microdata за бизнес-събития, за детски събития, за театър, при фестивали, за музикални събития.

Един пример за музикалните събития - ако на официалния сайт на изпълнителя има обявено турне с дати за концерти и ако всичко е описано с Microdata, Google извлича тази информация и е напълно възможно тя да се появи заедно с Knowledge Graph-а за този изпълнител, тоест под данните за този изпълнител в Knowledge Graph да се появят и датите за концертите от неговото турне.

Предимствата са много, спирам до тук с тях и продължавам с това, кои речници са ви необходими? Кои елементи да опишете, без да се налага да инсталирате плъгини, да използвате онлайн инструменти? Основният речник е Event на адрес Schema.org/Еvent.

От нея описвате името на събитието, но то не трябва да съдържа рекламни послания, call to action, цени, намаления, отстъпки. Това е само името на събитието. След това трябва да опишем кога ще се случи събитието, тоест startDate.

Датата трябва да е в ISO формат, да има час, дата и ако имаме списък от събития, а не само едно събитие на страницата, е задължително да посочим URL, където се намира детайлна информация за събитието. Ако е само едно събитие на страницата, това поле не трябва да се описва. След това трябва да опишем къде ще се случи събитието.

Location, речникът е Place, от него името на мястото, на местоположението, може да опишем URL и адреса, речник - PostalAddress. Тук не е задължително, но опишете улица, град, държава. При Microdata, колкото повече неща описвате, толкова по-пълна информация получават търсачките и това е добре за вашия сайт.

И най-вероятно на вашата страница продавате билети, за това ви трябват оферти от речника Offer. Тук трябва да опишете URL на страницата, от където се купуват билетите. Хубаво е да опишете наличност, тип на билета, дали е балкон 1, балкон 2, партер, каква е цената на билета и ако имате няколко цени за различните видове билети, правите различни оферти.

След като вече сте описали цялата информация, трябва да си проверите дали маркирането е правилно. Това е много важно при събитията, защото при тях имаме краен срок - датата на събитието, когато се случва и до тогава трябва да имате богат снипет, за да ви откриват по-лесно потребителите. Проверката може да извършите на този адрес.

Това е специален адрес на Google за събития - google.com/webmasters/markup-tester/events. Разбира се, може да проверите с Rich Snippet Testing Tools, но този е инструмент ви дава много детайлна информация къде грешите, ако междувременно някое поле много се изисква от Google за богати снипети, този инструмент ще ви каже. Ще ви каже също, ако сте объркали датата и сте сложили задна дата, такова нещо може да се случи по грешка, ако е имало подобно старо събитие.

Разбира се, може да разгледате примери на този адрес - Schema.org/Еvent и в помощния център на Google и на Bing също има полезна информация за Microdata за събития и какви са техните изисквания. Това е основно за Microdata за събития от мен. Не пропускайте да гледате следващите видеа на Cloxy! Чао!

бутон за споделяне
Публикувано от на

Добавяне на коментар