Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциБългарската търсачка Jabse

Българската търсачка Jabse

Формати:

Основна информация за търсачката Jabse, нейните специфики и възможности. Как да използваме Jabse като SEO инструмент, който да ни помага при работата и за други търсачки? Неща, които все-още липсват в Jabse и биха я отличили от другите търсачки. Още в следващото видео.

Транскрипция

Здравейте, аз съм Васил Тошков от Cloxy, а темата днес е българската търсачка Jabsе. Създателят ѝ предпочита да я наричаме [Джейбс], но на мен ми е по-лесно да я наричам [Джабсе], така че така ще я наричам по времето на това видео.

Темата е разделена на 3 части. Първо, малко информация за търсачката, основна, но мисля, че тя доста пъти ще бъде повторена сега покрай състезанието с тази търсачка, така че няма да навлизаме в много подробности.

Най-важното как да използваме Jabse като SEO инструмент, тъй като има някои много интересни SEO инструменти, API-та (ще ги разгледаме малко по-късно), които могат да се използват. И накрая малко съвети към създателят за неща, които на мен лично ми липсват в търсачката Jabse.

Първо, малко информация за търсачката. Идеята е да търси в българското Интернет пространство. Индексира предимно Българския Интернет, въпреки че съм забелязал, че индексира и голяма част от известните сайтове англоезични.

Другата основна идея зад търсачката е че е морфологична търсачка, тоест различава думите, разпознава едни и същи думи по-точно казано. При различен род, число, време и т.н., което поне се твърди, че е решено по-добре отколкото при Google. В началото в Google този проблем изобщо не беше решен, така че съществуваше.

При Jabse до ден днешен създателите твърдят, че това нещо е изчистено отвсякъде и това е идеята подобно на руските търсачки. Тъй като руският език е по-сложен и там също си имат отделна търсачка, за да решават този проблем.

Като алгоритъм е сравнително проста, разчита предимно на връзките, на старостта на домейна и естествено прави някакъв анализ на самото съдържание. Но пак казвам, като алгоритъм е сравнително проста, в смисъл достатъчни са просто някакво съдържание, в което да се повтаря ключовата дума и връзки от Българския Интернет, естествено, за да могат да бъдат засечени и всичко останало просто си тръгва.

Това, което аз харесвам в Jabse е че всичко, което работим преди да стане номер 1 в Google, като наши клиенти стават номер 1 в Jabse. Т.е изпреварва събитията, няма негативни филтри и нещата се случват много по-лесно. И затова я харесвам, тъй като там виждам точно резултатите, които ми се иска да виждам в Google.

Най-важното: Как да използваме търсачката Jabse като SEO инструмент? Може би не всички го знаят, но има страшно много неща в самата търсачка, които са заложени. Повечето неща от самия алгоритъм са публични и могат да бъдат използвани, дори да ни помагат в други търсачки. Както примерно за класирането в Google.

Примерно, връзките с Jabse - може много лесно да видим всички български връзки към документа. Всички знаем в момента покрай тези наказания, колко е важно да имаме богата база данни от връзки, примерно при Google, ако трябва да се отказваме от връзки. Така че това ни е още един източник на връзки. С LINK: командата можем да видим всички връзки, които Jabse е намерил към даден документ.

В същото време (след малко ще покажа), че с API-то на Jabse може да се постига и това нещо т.е по много по-систематизиран начин да се извлича тази информация.

Google, когато индексира даден сайт много често ни се е случвало примерно забравили сме да платим даден домейн, искаме да си запазим съдържанието му и теглим кешът от Google. Лошото на Google е, че пази само една версия на кешът, след което просто я губи и ако закъснеем кешът на Google се е загубил.

При Jabse това нещо стои по различен начин. При Jabse имаме версии на документа, т.е поне така го разбира аз, всеки път когато Jabse индексира нашият сайт запазва архивно копие на това, което е видял. Което е много полезно тъй като може да проследим цялата история на даден сайт през годините, как се е сменяло съдържанието на дадена страница не само на даден сайт и е много по-полезно. Тоест, ако искате някакво съдържание да извличате, което вече е изчезнало от Интернет, това е начинът. Нещо подобно на Archive.org.

Друг полезен инструмент, когато търсим в Jabsе даден URL адрес под него първата връзка в снипета се нарича "информация за документа" и ни излиза една страница със страшно много полезни неща - IP адрес, хостинг доставчик и др.

Едно от най-полезните са съседите ни по IP. Мисля, че вече доста хора разбраха колко е важно да имаме добри съседи и че Google, когато наказва даден сайт, ако е брутално наказанието, наказва и всичко на това IP. Така че ние трябва да имаме добри съседи, както и в реалния живот.

С Jabsе може да видите и това е много силно, в смисъл има много такива инструменти в чужбина, но те нямат богата база данни на Българския Интернет. Докато тъй като Jabsе е фокусирана именно върху Българския Интернет базата данни е наистина почти пълна, тоест наистина ще видите всичките си съседи на това IP.

Разбира се, ако сайтът ви е български и се хоства в България. Така че това на мен лично ми е страшно полезно. Има и още много други неща като време за зареждане...

Jabse API искам направо на него да наблегна, тъй като е нещо много интересно, то е мисля че от сравнително от скоро. Цялата тази информация и още много други неща може да ги извличаме за даден URL адрес чрез JSON API т.е систематизирано и тази информация да я използваме в различни наши системи.

Лично аз даже мисля да направя, ако ми остане време в нашите SEO инструменти на Cloxy.net и някакъв инструмент, който да показва по някакъв по-систематизиран начин резултатът от Jabsе API. Тоест въвеждаме URL адрес и ни показва всякаква полезна информация за него - неговият Page Rating, подобно на Гугълския Page Rank.

Това са общо взето нещата, но не се ограничават само дотук в смисъл, потърсете в Jabse сайта си, натиснете на повече информация за документа и ще видите колко полезна информация може да разберете, дори за конкурентите си.

Накрая ще завърша с няколко полезни съвета и неща, които на мен лично ми липсват в Jabse.

Първото нещо е XML карта на сайта. На адрес Sitemaps.org има протокол, който е приет от всички големи търсачки за това как трябва да бъде структурирана една карта на сайт, какво трябва да съдържа, кои са задължителните атрибути на всеки един URL адрес и още много друга полезна информация.

Така че, ще е хубаво да имаме някакъв начин по който да казваме на Jabse къде е картата на сайта ни и той да я чете. Тоест да имаме лесен начин да индексираме URL адреси.

Второто нещо, което си идва от първия въпрос, е Ping. В същият този Sitemaps.org, тоест това е описание на протокол, си има описано че всяка една търсачка, която иска да спазва протокола трябва да има адрес от вида:

domain.com/ping?sitemap=

със стойност пълния адрес, естествено кодиран шестнадесетично, към картата на сайта.

И това нещо, ако проработи в Jabse ще е много удобно просто да си вкарваме картата на сайта. Ще можем и автоматично да пингваме Jabse, чрез WordPress, чрез... всяка една уважаваща себе си CMS система има система за Ping. Т.е да вкарваме съдържание веднага след публикуването му в търсачка Jabse да се индексира. Както в момента се случва. Това нещо работи в Bing, работи в Google, защо да не работи в Jabse.

И естествено Microdata. Аз продължавам да твърдя, че бъдещето на Интернет и на семантичният Уеб е именно Microdata. Така че просто, ако Jabse започне да чете Microdata, а той реално я има тази информация предполагам. Просто да я чете и rich snippet-и, а защо не и дори семантично търсене на базата на тази Microdata.

Според мен, това нещо ще я постави много бързо нива над всяка една търсачка, която се опитва да я конкурира. Примерно над Google. Google колкото и да се опитват нямат семантично търсене. Google се опитва да мисли вместо нас, хората искат те да зададат параметрите на едно търсене.

Аз си представям търсачката на бъдещето, надявам се Jabse, по следния начин: Примерно търся "пица" и тя ме пита ти сега ще готвиш ли пица или ще искаш да ходиш на пицария т.е залепва ми някакъв tag. И аз казвам, примерно, че ще ходя на пицария т.е примерно казвам local listing tag и оттам нататък си въвеждам параметрите. Примерно искам цена, някакви такива неща, много зависи какво търся.

Т.е потребителят да има пълен контрол над търсенето, но това нещо не съм го видял в никоя търсачка, а аз така виждам търсачките на бъдещето.

Мисля, че това е засега. Надявам се да е било полезно, особено частта със SEO инструментите. До следващия път, когато може би пак ще говоря за SEO инструменти, този път обаче нашите на Cloxy. Това е засега. Чао.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4 / 5 (4 гласа)

4 коментара

Огнян Цонев

Име: Огнян Цонев

Дата: 13.02.2014 09:13:35

Оценка: 4 / 5

Микродата ще е много важно нещо наистина.
Това с търсачката на бъдещето няма и да го видиш, защото не е практично. Формите се стремят да имат по-малко полета за въвеждане, защото потребителите не искат да въвеждат!
Някой ползва ли го това jabse? Имам предвид реални потребители които да търсят в него?

Съвет за видеотата: няма нужда всичко да е на един дъх, редактирай ги, изрязвай ненужни моменти. Не започвай с попълнена дъска, пиши в ефир, но няма нужда да оставиш във видето цялото изписване, изрязвай. Ще изглежда по-динамично и интересно. А да, основно правило при фотографията, избягвай дрехи с раета карета и други подобни, ползвай само дрефи в плътни меки цветове ако има шарки, те трябва да са едри за да не се получава това море на ризата. :)

Радвам се че не се отказвате от тея видео статий, но мисля че пропускате цял един канал ако ги няма в youtube!

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 13.02.2014 09:29:58

Оценка: 4 / 5

Не казвам, че потребителят трябва да въвежда много полета при търсене. Просто трябва да има контрол над това, което търсачката автоматично е разпознала за него - тип търсене, местоположение и подобни. Аз ги виждам като етикети, които автоматично ти се залепят и ако не ти харесва, можеш да ги премахваш, редактираш и добавяш нови.

Аз лично все по-често търся в алтернативни търсачки на Google, защото за мен Google вървят назад. По-точно изостават с целия си този кръстоносен поход срещу спама. С лошо не можеш да решиш един проблем, само иновациите и положителната нагласа решават проблеми. Затова като ми писне и търся в DuckDuckGo, Bing, Jabse и намирам неща, които са неоткриваеми с Google (дори не са индексирани там).

Мерси за всички полезни съвети, ще ги имам предвид за напред :) Имаме канал в YouTube - http://www.youtube.com/channel/UCnWWZK1ozeZtU3UfOSi8b-Q , но там се качва с леко закъснение, умишлено ;)

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 13.02.2014 13:02:20

Оценка: 4 / 5

Още SEO инструменти от Jabse сега намерих в съответната секция на адрес: http://www.jabse.com/alljabse/

Dobromir Panov

Име: Dobromir Panov

Дата: 06.03.2014 10:21:25

Оценка: 4 / 5

Полезна и много подробна статия с представяне на Jabse. Поздравления за видео материала (както и за всеки друг - много са полезни!). Бих искал да споделя и една моя подробна статия за jabse - http://dpanov.com/търсачка-jabse-българският-проект/ Дано и той бъде в помощ за всички, които търсят информация за възможностите на българската търсачка.

Добавяне на коментар