Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциСъвети при изработка на електронен магазин от Стефан Чорбанов

Съвети при изработка на електронен магазин от Стефан Чорбанов

Формати:

Със Стефан Чорбанов от Stenik си говорим за най-добрите практики при изработка и оптимизация на електронни магазини. Защо Magento е най-подходящата платформа за такъв проект? Често срещани грешки при стартиране на онлайн магазин. Как да изберем правилната фирма и от какво да се пазим? Още в следващото видео интервю.

Транскрипция

Васил Тошков: Здравейте, аз съм Васил Тошков. Намираме се на SEO конференция 2014 отново. Този път с мен е Стефан Чорбанов от Stenik, с който ще имам възможност да говоря. Естествено, темата е електронни магазини. Първо да ти благодаря, че се отзова, много!

Стефан Чорбанов: Аз благодаря за поканата и надявам се да съм бил полезен на препълнената зала със презентацията.

Васил Тошков: Да, той препълни преди малко една от залите на конференцията. Направи може би, за мен най-интересната презентация, тъй като електронните магазини според мен са тренд. Stenik е компанията, която се доказа, може би за мен вие сте лидер на пазара за електронни магазини и практиката си показва, вие държите едни от най-големите проекти. Първото нещо, което искам да те питам е, какви платформи препоръчваш ти, за да се правят магазините? В смисъл custom платформи? Някои от известните комерсиални платформи? Или зависи от случая?

Стефан Чорбанов: Аз съм го казвал на много презентации и съвсем открито, за стартиращи търговци, които имат супер ограничен бюджет, които искат да видят дали ще им потръгне, най-добре да стартират с някакво супер готово решение, дори някаква услуга просто като service за 50-100 лева на месец или еднократно да платят някаква супер малка сума, за да могат те да видят за кратък период без солидни инвестиции дали ще им тръгне бизнеса и след това вече да хвърлят големите пари и да се ориентират към солидно решение. Моят опит показва, че наши клиенти, които разработват техния втори или трети онлайн магазин са много по-успешни и много по-добре знаят какво искат.

Васил Тошков: Тоест, вече знаят дали има пазар за това нещо, което ще продават онлайн най-вече.

Стефан Чорбанов: Най-вече при самото задание, идват със супер изчистено задание, супер ясни критерии и вече могат да стъпят на една много по-солидна платформа и на някакво open source решение, което аз ще сравня. Каква е разликата дали ще изберат open source решение или някакво custom решение, което ще бъде написано специално за тях. Естествено, ако клиента е с големи очаквания, с големи амбиции, с голям бюджет, той директно трябва да стъпи на някаква голяма платформа, каквато е Magento и която примерно ние използваме.

Васил Тошков: Значи вие препоръчвате Magento?

Стефан Чорбанов: Да, и ще го кажа най-открито защо.

Васил Тошков: За сериозни проекти, разбира се.

Стефан Чорбанов: Да, ние ползваме Magento, знаем, че е сигурна, има супер много ъпдейти, програмисти в целия свят пишат супер много extension-и и това може лесно, всяко нововъведение да бъде интегрирано в клиентския уеб сайт на не много висока цена. Най-важното нещо, заради което ще бъде избрана такава платформа е ако клиента остане неудовлетворен от фирмата, която е избрал, той лесно може да я смени.

Васил Тошков: Да смени фирмата и някой друг да поддържа платформата?

Стефан Чорбанов: Защото няма фирма, която да иска да работи върху custom решение.

Васил Тошков: И ние сме така, отказваме тотално да пипаме друг код.

Васил Тошков: Добре, иска ми се да пречупим всичко още повече през SEO призмата. Като структура, ако имаш някакви наблюдения... Кое е най-важното в SEO за един електронен магазин? Лично според мен структурата на сайта, но ти ако кажеш нещо друго и после пак да поговорим за различните платформи какви структури предлагат.

Стефан Чорбанов: Аз под структура, чисто като разработчик и от гледна точка на маркетинг мислене разсъждавам как са структурирани самите категории, подкатегории и йерархичната структура.

Васил Тошков: И аз имам това в предвид. Как навигацията, ползваемостта като цяло на сайта, нали, тя ако е добра за потребителите, тя е добра и за Гугъл в повечето случаи.

Стефан Чорбанов: Да, прав си, защото много от клиентите не знаят как точно да тръгнат и не знаят как ще развие, дори SEO консултантите или разработчика. Ние не знаем как ще потръгне. А трябва да се направи максимално гъвкаво, така че в процеса на разработване на магазина да можеш да смениш структурата, да увеличиш подкатегориите или да намалиш подкатегориите, без това да повлияе на резултатите.

Васил Тошков: Значи трябва гъвкава платформа. Доколкото те разбирам, няма проблем да смениш платформата няколко пъти, докато израсне един онлайн магазин. Не е нещо фатално.

Стефан Чорбанов: Не.

Васил Тошков: Това е полезно за реалния бизнес, че това се случва и е част от израстването.

Стефан Чорбанов: Това се случва и горе-долу живота на един магазин, ако е добре изработен може спокойно да откара 3-4-5 години.

Васил Тошков: Но след това пак ще се смени.

Стефан Чорбанов: Трябва да се надгражда, да.

Васил Тошков: То всеки един сайт, не само магазин.

Стефан Чорбанов: Въпросът е каква е причината да се смени. Ако ти си стартирал на платформа като Magento, с някаква част от нейните функционалности, в един момент ти няма нужда да я сменяш, а само да я ъпдейтнеш до по-нова версия.

Васил Тошков: По шаблона нещо да си поиграеш...

Стефан Чорбанов: Може да ползваш функционалности, които не си ползвал като бонус точки, промо кодове.

Васил Тошков: Microdata примерно.

Стефан Чорбанов: Microdata, точно така.

Васил Тошков: Добре, кои са най-често срещаните грешки, които наблюдаваш при клиенти, които допускат въобще при изграждането на магазини? Тръгват силно, но на SEO не залагат или прекалено много залагат? Ти имаш опит.

Стефан Чорбанов: Най-голямата грешка е, че клиентите идват с много големи амбиции и желания, но всъщност те въобще не осъзнават, че огромна част от стартирането на магазин е тяхно задължение и това е измисляне на продуктови групи, карта на сайта, атрибут сетове, различни атрибути, филтри, описания на категории, описания на продукти, снимки...

Васил Тошков: Те трябва да знаят как търсят потребителите им или поне да имат някаква базова основа.

Стефан Чорбанов: Идеята е, че хората хал хабер си нямат всъщност с какво се захващат и в един момент това е пречка. Недостигът на ресурс от клиента от гледна точна на това да се напишат качествени описания, да си оптимизира снимките, да си заложи всички SEO техники, да си направи профили в повечето социални мрежи, да ги ъпдейтва тези профили. Те въобще не знаят, че обема работа е огромен и те трябва да имат солидна възможност да си инвестират адски много лично време или да наемат хора да го правят.

Васил Тошков: Да, това ми е следващия въпрос. С какво трябва да е наясно клиентът преди да направи едно задание за електронен магазин? Вие като фирма, обслужваща такива клиенти, какво е първото нещо, което казвате, "ти трябва да решиш това, това, това, това", за да му изготвите оферта примерно. Нали, какви са първите неща, с които трябва да е наясно клиента?

Стефан Чорбанов: За да се изготви оферта трябва да се изготви едно кратно задание, в което да се опише горе-долу, естествено, какви продукти ще се продават, какви ще бъдат категориите, каква ще бъде дълбочината на сайта, дали продуктите ще бъдат прости или ще бъдат някакви по-сложни комбинации от продукти, колко езика ще бъде уеб сайта... Тук веднага ми идва на акъла друга грешка, която хората правят, те всъщност не осъзнават, че като искат втора или трета езикова версия, това е адски много труд.

Васил Тошков: Все едно изграждаш целия сайт, за мен, и аз това им го казвам, а те някога ни го пишат просто като задание, просто казват "ама ние искахме и на румънски версия", все едно нищо, все едно натискаш една отметка някаква.

Стефан Чорбанов: Да, повечето клиенти мислят, че нещата стават с един клик, но все повече стават и тези, които оценяват колко са важни услугите на професионалисти от уеб бранша в България и са готови да заплатят, защото знаят, че след това ще получат адекватен резултат.

Васил Тошков: Добре, а другата крайност - от какво трябва да се пазят клиентите при поръчка, някакви съвети като ходят при такива фирми, тъй като има магазини и за 100 лева, и за десетки хиляди левове, нали? От какво трябва да се пазят, първо това ми е въпроса, какви са подводните камъни, тъй като според мен това си е направо измама, аз не мисля, че за 100 лева може някой да ти направи магазин.

Стефан Чорбанов: Това е измама за малки суми, но някои хора, които са дали 500 лева за магазин го приемат, че са направили много солидна инвестиция.

Васил Тошков: 500 е много, аз виждам, че около 130-150 гравитират.

Стефан Чорбанов: Това, от което трябва да се пазят като работят с фирми е да видят реално тези фирми имат ли клиенти, дали са разработвали онлайн магазини за клиенти, които все още функционират, колко продават тези магазини. Това могат да го разберат, като в България горе-долу всички се познават и ти когато видиш портфолиото на една фирма, винаги можеш да звъннеш на някой познат, който да ти даде референция или телефона на собственика, за да питаш.

Васил Тошков: По-ценно от препоръките няма.

Стефан Чорбанов: Не е важно портфолиото, колкото моментното състояние на тези сайтове, защото една фирма може да си листне проекти, които са на 2, 3, 4 години, но въпроса е в момента те поддържат ли ги, при тях ли са още.

Васил Тошков: Не съм се замислял за това.

Стефан Чорбанов: Това, че си правил преди три години нещо не означава, че това нещо е било успешно и това е водещото, от което трябва да се тръгне. Другото като подводен камък е да си отделят време, ресурс за подготвяне на продуктите, обработка на поръчки, чатове, социални мрежи, абсолютно всичко.

Васил Тошков: Имаш ли някаква статистика като разработчик какъв процент от магазините, които се правят изобщо просъществуват? Тъй като аз забелязвам, че огромна част затварят. Отварят се много нови, но и много се затварят просто.

Стефан Чорбанов: Аз от опита на Stenik мога да кажа, че...

Васил Тошков: При вас може би оцеляват по-дълго време, нали. Но тези, които са на готови платформи забелязвам, че бързо залязват.

Стефан Чорбанов: При нас интересното е, че имаме поръчки на магазини, които са разработени, качени са на реалните сървъри с парола и поради липса на време на клиента те не са пуснати. Така че има проекти, които не просъществуват, защото клиента не си е преценил времето. Това вероятно ги има и при много други фирми, съответно и при тези, които използват готовите платформи. Иначе вероятно някакъв минимален процент фирми, онлайн магазини, на готови платформи, такива малки, стартиращи остават след първата година, след втората още по-малко. Тези, които останат и са започнали да печелят, вече търсят разработване на нов магазин при сериозна компания.

Васил Тошков: То сигурно е като всички други бизнеси. Първите там, колко бяха години 10% само оцеляват.

Стефан Чорбанов: Да, интересното е, че от оцелелите почти всички търсят развитие на бизнеса си и желаят да се обърнат към сериозна компания и да стъпят на някаква сериозна платформа.

Васил Тошков: Да, който е осъзнал, че трябва да работи със съответните специалисти за всеки един сегмент от маркетинга си, мисля че, нали, те са успелите.

Стефан Чорбанов: Другото най-важно нещо, което трябва да се има предвид е поддръжката в критични ситуации, тоест, съпорта на компанията, която ще изработи магазина дали тя има някаква кооперация с хостинг компанията примерно, където ще се хоства сайта.

Васил Тошков: Или пък тези, които държат складове, софтуери, разплащателните системи, не знам, аз така разсъждавам.

Стефан Чорбанов: Със сигурност трябва да има много добра поддръжка, така че да може да се отреагира събота, събота и неделя, ако падне сайта, защото много хора в България не си вдигат телефоните в събота и неделя. Да не кажем, в чужбина е така.

Васил Тошков: Да.

Стефан Чорбанов: Със сигурност. В България все пак има хора, които биха откликнали, естествено, това може да бъде обвързано с договори, тогава вече цената става много по-висока. Но със сигурност трябва да се обърне внимание на поддръжката в критични моменти, когато пада сайта.

Васил Тошков: И нещо, ако искаш да кажем за бъдещето, как ти виждаш тенденциите за електронните магазини в бъдещето, как ще се развива в България? Как виждаш след 5-10 години да изглеждат електронните магазини? Какво ще се случи с електронната търговия като цяло? В смисъл, вие имате 10 години опит назад, би трябвало да можете да направите някаква приблизителна прожекция за бъдещето.

Стефан Чорбанов: Ами, честно казано да, верно, 10 години опит имаме. То нещата са с две страни. Хем са се променили...

Васил Тошков: Искаш да кажеш, че фундаментите са едни и същи?

Стефан Чорбанов: Но хем като погледнеш, нали, преди 10 години бях чувал, че след 10 години няма да има фирми за уеб дизайн, защото едва ли не никой няма да има нужда от сайтове, ще има Фейсбук страници...

Васил Тошков: Ще има само социални мрежи и вътре всичко ще е...

Стефан Чорбанов: Но както сега се говори, нали, че нямало да има онлайн магазини, защото всичко ще се прави през някакви портали като eBay, примерно.

Васил Тошков: Аз съм си го записал този въпрос, eBay, ако дойде един ден, как би изкривил пазара в България?

Стефан Чорбанов: Само да довърша предишния въпрос. За мене бъдещето е, че тези, които бачкат стабилно и са изградени като брандове с много добра потребителска маса, те ще си печелят. Ще се нагаждат с промените и ще продължават, независимо какво ще се случи и кой ще дойде като голяма чужда компания или примерно като eBay или като някакви други огромни компании от Европа с големи инвестиции, които уж разклащат и размътват пазара, но те всъщност създадоха онлайн пазара и всъщност създадоха повече работа за онлайн магазините, защото тенденцията, която аз виждам е, че колкото повече магазини се правят и колкото уж най-силните стават по-силни, толкова повече продават и по-слабите. Така че пазара се разширява.

Васил Тошков: Да, силните, предполагам, цената при тях дори понякога е по-висока, те разчитат на други критерии - trust, нали, доверие и винаги има място за по-малките, които с цена примерно могат да дърпат.

Стефан Чорбанов: Готовността става все по-голяма за пазаруване на потребителите, така че, според мен тенденцията е, няма да има някаква огромна разлика, ще има леки такива сривове, както примерно, по-скоро не срив, а някакви промени. Примерно сайтовете за групово пазаруване направиха да се пазарува за кратко време с някаква отстъпка.

Васил Тошков: Те не бяха сайтове за групово пазаруване, те бяха някакви промоции. Голям балон беше, но пазарът ги изчисти.

Стефан Чорбанов: Да, но това въведе вече потребителите да искат оферти за определено време и всички тези онлайн търговци сега трябва да се нагодят да правят това нещо. Примерно за ден, за седмица да ползват някаква отстъпка.

Васил Тошков: Да обобщим, фундаментите са били винаги едни и същи - да се бачка здраво.

Стефан Чорбанов: Да се бачка здраво и според мен за 5 или 10 години нещата няма да се променят толкова.

Васил Тошков: Няма всичко да отиде във Фейсбук и Google+, така ли? Някои така говорят тука.

Стефан Чорбанов: Не, но може 90% да отиде в таблети и телефони.

Васил Тошков: Това е ясно, това е съвсем друга тема. Добре, много ти благодаря още веднъж!

Стефан Чорбанов: Моля, успех!

Васил Тошков: Надявам се, че е било полезно на всички, които гледаха.

Стефан Чорбанов: Догодина пак да се видим.

Васил Тошков: Това е за сега. До следващия път. Чао!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.75 / 5 (4 гласа)

4 коментара

Емил Георгиев

Име: Емил Георгиев

Дата: 10.04.2014 13:15:48

Оценка: 5 / 5

Супер е, само може да се опиташ да не прекъсваш събеседника си :)

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 10.04.2014 14:02:11

Оценка: 5 / 5

Да, ядосвах се на себе си като го гледах после :)

Stefan Chorbanov

Име: Stefan Chorbanov

Дата: 11.04.2014 07:44:27

Оценка: 4 / 5

Благодаря за отделеното време и готините въпроси. Надявам се да се е получило полезно за бъдещи и настоящи онлайн търговци!

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 07.05.2014 12:04:27

Оценка: 5 / 5

Презентацията на Стефан от конференцията: http://prezi.com/9ci2tfzji2g1/seo-2014-stenik/

Добавяне на коментар