Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциFacebook маркетинг и реклама - Интервю с Иво Илиев

Facebook маркетинг и реклама - Интервю с Иво Илиев

Формати:

С Иво Илиев от InteractAge обсъждаме новостите във Facebook рекламата. Кои са новите рекламни формати в платформата, техните концепции и цели? Прилики и разлики с AdWords. Няколко думи за Google+ и YouTube като социални проекти. Как бизнесът да бъде социален днес? Още в следващото видео интервю.

Транскрипция

Васил Тошков: Здравейте! Включваме се от Еленския балкан, покрай Travel Camp Елена имам възможност да говоря с Иво Илиев. Темата ще е Facebook. И първо, много ти благодаря, че се отзова. От SEO конференцията те преследвам да те интервюирам.

Иво Илиев: Трудно ми беше на SEO конференцията, защото бяхме с малкия, обаче пък иначе нямаше да можем да направим интервю на толкова готино място.

Васил Тошков: Да, сега по изключение се надяваме, че ще се получи хубавата гледка. Добре, по темата, макар че е малко странно да говорим на тази тема пред цялата тази природа. Първо, това което ми е най-любопитно на мен за Facebook рекламата. Чувам, че там има съвсем нова концепция, нови формати. Всичко е коренно различно от това, което сме виждали до сега. Ако трябва да си призная, и аз още не го разбирам напълно. За това са специалистите като теб, ако може да разясниш какво е новото. Какво се случва във Facebook рекламата?

Иво Илиев: Ами сравнително от скоро рекламите бяха разпределени на нещо, което го има при Google Adwords - разделяне на кампании и във всяка кампания могат да се сложат няколко различни creative, няколко различни типа реклами. Различното от Adwords е това, че всъщност има още едно ниво на подразделяне и това е по тип на таргетирането, тоест по демографските фактори, които всъщност са основополагащото нещо във Facebook рекламите. Например, ако ние пуснем три creative всеки от тях може да бъде подразделен от системата Facebook по възраст, пол, държава и т.н., което ни помага да включваме и изключваме и изобщо да управляваме по-бързо самите creative на база на това до каква степен се е променила ценовата оферта за тях, според демографския фактор, тоест бързо можем да видим, че да речем мъже на възраст от 24-35 години, рекламите за тях са по-скъпи и по-неизгодни за нас или имат по-малко интеракции и съответно Facebook веднага ни предоставя възможност да изключим всички creative, свързани с тях. Управлението е доста подобрено от тази гледна точка, а другото, което е съвсем ново е нещо, над което Facebook работят отдавна и нещо, което е наистина уникално при ползваемостта при техните Facebook реклами, това е т.нар custom audiences т.е ние вече обвързваме имейл маркетинга със social, имаме някаква mail листа, интегрираме я към Facebook рекламите, Facebook ботът абсолютно анонимно прави проверка на всички mail-и от листата и кои от тези хора всъщност са абонати на Facebook. Съответно рекламата може да бъде насочена само към тези хора, само към част от тези хора или тези хора да бъдат изключени от рекламата и тя да е към всички останали. Това нещо не е нещо ново. Новото в случая е, че вече Facebook има интуитивен инструмент, който може да се интегрира към уеб сайта и съответно от там да види коя е нашата custom audiences, ние да я таргетираме и така да превърнем посетителите на нашия уеб сайт в по-активни Facebook потребители. Например, имаме някакви посетители в сайта, Facebook интеграция в него за този тип Facebook реклами. В един момент разбираме, че някаква част от тези хора може да ни станат фенове във фен страницата и съответно Facebook веднага ни предлага подходяща реклама за това, тоест да превърнем посетителите си във фенове или пък да ги накараме да купуват наш продукт, като таргетираме този продукт, според това те какво са гледали при предходното си посещение. Тези инструменти за ретаргетинг и ремаркетинг, които се използват във Facebook, определено се оптимизират постоянно от техните разработчици и аз предполагам, че това семантично ремаркетиране, което те предлагат ще е нещо, което тепърва ще виждаме да се развива.

Васил Тошков: Да, определено е нещо иновативно, трудно е още да се възприеме, но както всяко абсолютно ново нещо. До колкото бях разбрал от предишни наши разговори, другото ново във Facebook рекламите е, че вече са обединени, независимо от това къде се намират, а е важна целта на нашата реклама, а не къде е позицията и формата.

Иво Илиев: Точно така е. Много лесно всяка една от рекламите, всеки един от creative може да бъде позициониран в дясна колона, newsfeed, мобилни версии, Android, IOS и т.н. Вече има много удобен адаптивен инструмент за това. Идеята на Facebook, обаче е всъщност да опишат целите на самата реклама и за това, когато влезем във Facebook.com/ads, в самият начален екран, когато тръгнем да създаваме нова реклама, всъщност ни се посочват няколко цели. Примерно, искаме да имаме повече фенове, искаме да имаме повече продажби или посещения, тоест трябва да си изберем първо целта, която всъщност имаме, за да пуснем рекламата. Позициониране, таргетиране и всичко останало са вече в следващите екрани и в следващите опции, които имаме. Нещо като добавка, което може би не става съвсем ясно от това, което Facebook дават като информация, е че много от рекламите целят, чрез Facebook страницата да се рекламира сайта ни, тоест пуска се нещо като пост, който е от името на Facebook страницата, но той всъщност е с линк към нашия уеб сайт. Това, всъщност е нещото, което е много важно да се разбере, че ние не рекламираме само сайта си, а косвено рекламираме и фен страницата, което е едно от нещата, тази реклама да дава по-добри резултати.

Васил Тошков: Аз предполагам, че в момента се развиват нещата и ще видим още по-интересни неща в бъдеще в тази насока за реклами.

Иво Илиев: Интересното е, че всъщност много от рекламните формати ги няма вече, защото Facebook постоянно ги преглеждат и постоянно гледат кои са неефективни на база на общи статистики и премахват всички неефективни формати.

Васил Тошков: Това ми харесва на мен при Facebook, че се развиват. Те смело заличават нещо старо и пускат ново. Не разчитат на някакви стари техники, лаври и т.н., да ги поддържат.

Иво Илиев: Доста са крайни.

Васил Тошков: То така трябва да се работи, ако искаш да си в тези позиции.

Иво Илиев: Очевидно, това работи при тях.

Васил Тошков: Да.

Иво Илиев: Съгласен съм.

Васил Тошков: Чак понякога не можеш да разбереш какво точно се случва.

Иво Илиев: Да.

Васил Тошков: Следващия ми въпрос: Няколко думи за т.нар. Open Graph, Social Graph и Search Graph, който вече се появява. Макар, че май не го казах много правилно. Graph Search, то е на обратно.

Иво Илиев: Да, абсолютно. Всъщност идеята на Open Graph  - той е един микроформат, който има семантична информация, както има при Google, meta тагове, които подават title, description и т.н., така е и при Open Graph протокола. Това е същото. Пак едни meta тагове общо казано. Разбира се, Open Graph дава купища други възможности, но за тях се изисква да интегрираме различни plug-ини, които Facebook ни предоставя като API разработки, но все пак това е платено, като услуга, защото се програмира и програмистите имат съответните ценови ставки за това нещо, но идеята на Open Graph е да осигурява информация за т.нар. Social Graph, защото Social Graph всъщност описва карта на всички взаимодействия и взаимовръзки между хората във Facebook и обектите, уеб сайтове, фен страници.

Васил Тошков: Идеята и на Microdata е такава.

Иво Илиев: Да.

Васил Тошков: Всеки малко си го изкривява, но целта е една и съща - връзка между хората, обектите и...

Иво Илиев: Точно така. Семантичност, до колкото тя може да бъде хваната и оценена от ботовете. Абсолютно. Graph Search е един проект, който може би Facebook се страхува да обяснява за момента, защото всъщност никой не знае какви са плановете за Graph Search. Имаше какви ли не предположения.

Васил Тошков: Интересното е, че е пуснато и работи.

Иво Илиев: Да, до каква степен ще работи в бъдеще и за какво ще е полезен все още не е ясно.

Васил Тошков: Няма как, малко и за търсачките. Аз и друг път съм го казвал и предвидил, че според мен търсачката на Facebook е по-семантична от тази на Google. Да не говорим, че в Google от чисто концептуална гледна точка няма нищо семантично в този вид търсене. Направо ти го казвам - ако напиша във Facebook "all girls from Plovdiv, които се занимават с програмиране" или нещо такова и ще ми ги изкара, и уеб дизайнери и т.н. Това нещо не може да го направиш в Google. Това е семантично търсене - да може да изкараш по определен критерии някакви хора или обекти, да ги класираш. Точно това е семантично търсене. До къде може да се развие всичко това? Като иноватори Facebook всичко е тотално различно, но в правилната посока, отколкото в Google.

Иво Илиев: Всъщност, те реално са едни наречени епохи, както ги наричат. Всъщност имат много имена, много концепции, свързани с тях. Първоначално бяхме в информационната епоха, в която беше достатъчно да имаш един уеб сайт, в който да обясниш нещо за себе си и това нещо беше достатъчно за твоето Интернет присъствие. Появиха се търсачките, появи се т.нар. Web 2.0, в който търсачките вече започнаха да търсят някакви взаимовръзки, тоест какви сайтове са ти по-полезни, кои биха били по-полезни в бъдеще и ги оценява по ранкинг и т.н. Хората първоначално искаха да се информират, след това да комуникират, а в последствие това стана недостатъчно. Създава се потребителско съдържание за части от секундата в огромни количества. В крайна сметка всичкото това потребителско съдържание трябва също така да бъде оценено, подобрено, класифицирано и т.н. Идеята на Facebook в дългосрочен план, която всъщност те споделиха на последната им F8, тяхната ежегодна конференция, е че всъщност тяхната идея е много проста. Когато ти влезеш във Facebook да не се налага да търсиш нищо и никой, а това нещо просто да ти излиза като предложение на newsfeed линията.

Васил Тошков: И Google малко в тази посока - Google Now и т.н. И за да не мислиш, просто ти казва какво може би те интересува в момента.

Иво Илиев: Точно така, за което бих казал, че в момента е доста първично. Това, че примерно алгоритъмът е отчел, че в последните два месеца аз се интересувам от футбол, не значи, че аз вечно ще се интересувам от футбол. Вече всякакви други невронни мрежи, смарт cookies, какво ли не излиза като идеи, но какво ще стане в бъдеще наистина никой не знае. Пък и тези две компании - Facebook и Google голяма част от нещата, които са планирани си ги крият. Нашата идея е винаги да сме в час с тях, но доста от тях остават зад завесата.

Васил Тошков: Няма как да не повдигна темата за Google+, но не мисля да разискваме разни спорове и банални неща. Бях прочел едно нещо, което ти някъде каза и много ми хареса. "Защо Google не си организираха социалната мрежа около YouTube, а направиха Google+ и се мъчат по този начин от нулата?" Това нещо много ми хареса, защото според мен YouTube, наложен проект, с потребителите си. Видеото, според мен е бъдещето и аз така виждам, че много хора ще консумират по-лесно видео съдържание. Мечтая си да те допопитам по тази тема.

Иво Илиев: Истината е, че във Facebook шест кратно пъти повече видеото достига до повече хора, отколкото снимки, текстове и какъвто и да е друг тип споделено съдържание. YouTube има огромен потенциал и това се доказва много лесно. Facebook достигна до своя висок потенциал и веднага започнаха да го монетизират с Facebook реклами. YouTube достигна своя потенциал и веднага започнаха да го монетизират с YouTube реклами, видео реклами. Google+ няма реклами все още, което означава, че той не е достигнал своя потенциал . Google+ беше един страхотен продукт в отговор на инвеститорите. Инвеститорите питат "Защо ние да инвестираме в Google? Защо цената на акциите да скача, след като няма социален слой?" Google ни дадоха един социален слой. Те се опитват да го дадат от много време насам. Това е, може би, най-успешния социален слой. Факт е, че, аз съм го казал не веднъж, ние се занимаваме с маркетинг. Това, че понякога се шегуваме помежду си, отричаме някоя мрежа, изглежда така, но всъщност ние ползваме всички.

Васил Тошков: И аз ги ползвам всички.

Иво Илиев: Абсолютно. И това, че YouTube беше интегриран към Google+ и всичко беше интегрирано към Google+ означава, че не че всъщност Google+ се развива, а че просто се "опипва почвата", кое би било интересно за потребителите. Бяха пуснати много услуги, във Facebook беше така първоначално, много приложения, техен собствен програмен език, куп, куп неща, които в момента огромна част от тях ги няма. Бих казал, че останаха, които се броят на пръсти. Същото нещо стана с Google+.

Васил Тошков: Много неща ще отпаднат, нали? Това е концепцията на Google. От друга страна, аз като съм наблюдавал от годините в Интернет проектите, един проект, ако е много успешен или "гръмва" изведнъж. Струва ми се, че Google+ едва набира скорост и то, защото местят всичко "на сила". Не е нормално. Ако ще е някакъв хит в бъдеще, би трябвало да "избухне" изведнъж и хората сами да се "изсипят" там, да не могат да го овладеят, а не пренасочени коментарите на YouTube.

Иво Илиев: Най-активната Интернет аудитория, така или иначе, са младите хора, защото те просто имат малко повече време от нас, които работим, опитваме се да градим бизнес, имаме семейство и всичко това ни затруднява да сме толкова много време. Всъщност гениалната идея за Facebook не е толкова гениална. Просто Facebook се обърна към тези млади хора, докато Google+ директно се обърна към бизнеса, който няма време и се плаши да се вкара в още една социална мрежа.

Васил Тошков: Пък и тя си е сложна.

Иво Илиев: Да. Тя е доста сложна за използване за момента. Иначе пък като интерфейс е интересен, но проблемът е, че всъщност хората от бизнеса имат едно притеснение, което се случи при Facebook. След като Facebook се разрастна единствената логична продължителност беше да се монетизира. Сега притеснението е дали като се доверим на Google, той няма в последствие да се окаже скъп канал за комуникация. А по въпроса за YouTube - всъщност ние сме свикнали от доста, доста поколения насам, да гледаме телевизия. YouTube има и ще има потенциал, защото това е едно логично продължение.

Васил Тошков: Ами да, Android TV и Google TV. Според мен и съдейки по това, колко финанси инвестират във видео кодеци и технологии, много сериозно мислят да вкарат телевизията.

Иво Илиев: Един HD видео клип вече е толкова малък и толкова лесно преносим и лесен за гледане, че всъщност това е много по-достъпно навсякъде.

Васил Тошков: Към стотина MB видеа, което е смешно. При това е HD.

Иво Илиев: При всички положения това е нещо, което има страхотен потенциал и си личи, че хората от всички възрастови групи го консумират много лесно, защото им е познато от телевизията. Първо бяха ICQ, IRC и т.н. Facebook беше логичното им продължение. Същото нещо ще е и YouTube - имаме телевизия, имаме различни интервюта, предавания и такива неща, които вече са дигитализирани.

Васил Тошков: Докато не го вкарат в новите SMART телевизори и да работи.

Иво Илиев: Аз мисля, че любимия Social проект на Google е YouTube. Факт е, че толкова подобряват интерфейса и го градят, както едно време градяха Facebook.

Васил Тошков: Да, много се работи върху YouTube.

Иво Илиев: Google+ е все още нещо, което не е ясно на къде ще тръгне.

Васил Тошков: Някаква платформа, която да обедини услугите, за да не са много акаунти. Така го виждам аз и между другото, ако стане социална мрежа.

Иво Илиев: Може би търсят и семантични фактори, които да описват с техните ботове. Не знам, за мен Google+ е все по-странен проект. Фактът, че за толкова години има само една Google+ кампания с Google Hangout на всичкото отгоре, е много притеснителен, за това, че толкова много се инвестира и се налага тази социална мрежа, но има потенциал просто, защото е част от гиганта Google. Те могат да я превърнат в това, в което си искат, според потребителите.

Васил Тошков: Накрая нещо, като бъдещи тенденции, които ти виждаш във Facebook, може и в Google+, но предимно във Facebook? Какво очакваш, според теб? Какво може да се случи?

Иво Илиев: Facebook минаха доста интересен път. Първо бяха насочени към разработчиците, после преминаха към маркетолози и PR и повече с такава насока. Първо имаше F8, пуснаха техните Open Graph протоколи, все програмни неща. След това направиха Facebook маркетинг конференция, която уж щеше да бъде някакъв ежегоден event, но същевременно се отказаха от това. Сега пак се върнаха към разработчиците, обаче вече в комбинация с маркетинговата част на Facebook, защото Facebook рекламите са си маркетинговата част и всъщност последния F8 за мен лично беше най-смислен и най-силен и най-много обясняваше това, което се очаква да се случи с Facebook в бъдеще, а то е Facebook да не се ограничава само в рамките на Facebook.com или в рамките на твоя, моя уеб сайт, нечии друг уеб сайт, да е някаква среда, която постоянно описва взаимодействията и взаимовръзките и ние можем да си вземем "парче" от нея. Аз вчера на Travel Camp Елена, това обяснявах на хората, че всеки един човек във Facebook е твой потенциален фен, защото ти като му пуснеш реклама, дори той да не е кликнал бутона "Like" на страницата ти, той ще види нещото у теб, което му рекламираш. Проблемът и голямото предизвикателство в момента на всеки бизнес и всеки маркетолог е да разберем кои не са ни фенове и как можем да ги превърнем в такива и всъщност Facebook осъзнава този проблем. Осъзнава, че ако се затвори и капсулира начина по който до сега беше, няма да продължи напред, всъщност всички тези търсения на audiences, на таргетирани модели и т.н. са начина Facebook да се развива като еко система, от която всеки бизнес може да открие своята част и е крайно време бизнесите да осъзнаят, че дали ще дадеш 10 лева за Facebook реклама или 10 000 лева за Facebook реклама, ако тя не е таргетирана, това е еднакво губеща инвестиция, много дълбоко таргетиране, търсене на тенденции и търсене на максимално добра семантичност при споделеното съдържание. Това е бъдещето.

Васил Тошков: На мен това ми хареса, което казваш, че целим тези, които още не са ни фенове, а не както е по подразбиране - да рекламираме към вече присъединените фенове. То вече има такива инструменти, поне до колкото аз разбирам.

Иво Илиев: Точно така. Всъщност целта на бизнеса отдавна не трябва да е "Искам да увелича феновете си с еди колко си!" или "Искам да имам повече фенове от конкурента!" или "Искам да имам повече посещения на сайта!". Facebook отдавна продава. Въпросът е да разберем как става това нещо и Facebook рекламата отдавна основните цели в нея, още като влезем във Facebook ги виждаме, са повече продажби, по-голям brand awareness, подобряване на онлайн репутацията.

Васил Тошков: Като за финал да те попитам как може бизнесът да бъде Social днес да се използват всички тези нови канали?

Иво Илиев: Първо бизнесът не трябва да се ограничава само в един или само в два канала. Трябва да експериментира с всеки един от тях.

Васил Тошков: Това и ние сме го разбрали. Дори да имаш един главен канал, трябва да идват и нови, пък и може да има много голям неразкрит потенциал.

Иво Илиев: Абсолютно. Най-малкото, че когато ти си единствен в някаква ниша, не се знае след две години дали няма да си лидер в това. Много важно е бизнесите днес в социалната среда да се налагат като лидери и да търсят лидери сред своята аудитория, защото това е активната част. Днес да кажеш нещо и да продадеш не е възможно. Трябва да убедиш хората, че това нещо си струва, че е по-добро от това на конкурентите и ако не си лидер на мнение в социалните канали, ти няма как да го направиш. Какво мога да пожелая на бизнеса за край - Да са лидери на мнения в социалните канали и лидерите на социалните канали да са с тях.

Васил Тошков: Пак малко като в Google - Да си изграждат авторитети и като хора и като брандове.

Васил Тошков: Добре. Много ти благодаря, още веднъж, за това това участие!

Иво Илиев: Аз също!

Васил Тошков: До следващия път! Чао за сега!

Иво Илиев: Чао!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 5 / 5 (1 гласа)

1 коментар

блиндирани врати

Име: блиндирани врати

Дата: 27.08.2014 06:38:42

Оценка: 5 / 5

Много полезно видео. Иво е страхотен професионалист, много от неговите статии са ми помагали!

Добавяне на коментар