Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциМобилно търсене и SEO - Интервю с Евгени Йорданов

Мобилно търсене и SEO - Интервю с Евгени Йорданов

Формати:

С Евгени Йорданов си говорим за мобилното търсене и връзката му с оптимизацията за търсачки. Как се оптимизира за мобилните устройства - чрез адаптивен дизайн, dynamic serving, мобилно приложение или чрез отделна мобилна версия на сайта? Какви са тенденциите в mobile и какво можем да очакваме в бъдеще? Още във видео интервюто.

Транскрипция

Васил Тошков: Здравейте, аз съм Васил Тошков. Намираме се отново на SEO конференцията. Този път с мен е Евгени Йорданов.

Евгени Йорданов: Здравейте.

Васил Тошков: Той няма нужда от представяне, в смисъл, всеизвестен специалист. Може би първата ми асоциация, най-известната група - Маркетинг и Уебмастърство във Фейсбук.

Евгени Йорданов: И в Google+, да не забравяме.

Васил Тошков: И в Google+, да не забравяме, аз съм модератор там между другото. Първо, много ти благодаря, че се отзова на тази покана!

Евгени Йорданов: Разбира се.

Васил Тошков: Добре, почвам с първия въпрос. За какво говори днес? Нашите лекции вече се засякоха. За съжаление не можах да те чуя, но сега ще те разпитам, за да разбера за какво става въпрос.

Евгени Йорданов: Разбира се, с най-голямо удоволствие. За съжаление, наистина нашите лекции се припокриха с Васко, затова пък съм тук с вас днеска, за да ви разкажа за тези неща. Като цяло в лекцията ставаше въпрос за мобилно търсене и по-скоро за това по какъв начин трябва да се работи в посока на това да се оптимизира един уебсайт, така че да е достъпен за мобилните потребители като цяло и да ранква по-добре в самата търсачка отново когато мобилните потребители търсят в търсачката с мобилните си устройства.

Васил Тошков: Добре, веднага първия ми въпрос е - какво се има в предвид под мобилни потребители? Тези, които търсят на тези най-старите телефони? Тези, които търсят на смартфони, таблети, или които търсят по някакъв начин мобилно от някъде? Какво означава мобилно търсене.

Евгени Йорданов: Да, благодаря ти за този въпрос. Радвам се, че най-сетне някой нещо ме пита, защото в моята лекция нямаше време за въпроси за съжаление.

Васил Тошков: Така е, да.

Евгени Йорданов: Времето ни притиска, но благодаря ти за този въпрос. От гледна точка на мобилните телефони си абсолютно прав, че нещата, които се случват там са малко размити. Наистина има разлика между така наречените feature phone-и, които са старите Нокии и всякакви други марки.

Васил Тошков: Даже ако трябва да съм честен, мобилно търсене едно време беше да си го направиш едва ли не само текстова версия на сайта.

Евгени Йорданов: Точно така, текстовата версия на сайта. Не, значи в момента feature phone-ите намаляват. Те няма да изчезнат въобще, имам предвид в следващите няколко години поне.

Васил Тошков: Защо да не изчезнат?

Евгени Йорданов: Не, те ще изчезнат, но въпроса е, че има хора, които много си ги харесват, включително и аз.

Васил Тошков: Като мен.

Евгени Йорданов: И аз съм с абсолютно обикновен feature phone, който ми върши работа.

Васил Тошков: Но не го ползвам за Интернет.

Евгени Йорданов: Абсолютно, да. И аз не го ползвам за Интернет. Така че, feature phone-ите ги има, ще продължава да ги има за някаква част от потребителите, така че Гугъл се стараят да обслужат и този тип потребители. Така че те имат един отделен, Google bot mobile се казва, който е отделен бот, който минава по сайтовете, за да гледа.

Васил Тошков: Той не се съобразява с нищо, върви навсякъде, само и само да хване някакви мобилни версии, да ги раздели, защото сравняват после какво може единия бот, какво може другия и разбират дали е мобилно или не.

Евгени Йорданов: Точно, абсолютно си прав. Има, специално ако трябва да говорим за Гугъл ботовете, защото аз споменавах в моята лекция, ставаше въпрос за това, че Гугъл има три бота, които ни интересуват в момента. Единия е Гугъл бот - стандартния, другия е Гугъл бот, пак се казва Гугъл бот, по никакъв начин не личи да е нещо друго, но неговия user agent, тоест стринга, с който се идентифицира този user agent указва, че той е Гугъл бот - стандартния, но с разширение за таблети, това е втори Гугъл бот. И третия Гугъл бот е този, който е за feature phone-и, това, което споменахме преди малко.

Васил Тошков: Има и четвърти. За microdata има отделен бот, който минава.

Евгени Йорданов: За мобилните?

Васил Тошков: Не, не, като цяло.

Евгени Йорданов: А, да.

Васил Тошков: Ти говориш за три - мобилните.

Евгени Йорданов: Тези за типовете сайтове, desktop, mobile...

Васил Тошков: Има си отделен бот за microdata, да я вземе след това, нали, след като вече основния бот...

Евгени Йорданов: То има и за видео, и за news, и за хиляда неща.

Васил Тошков: Да, сигурно има много неща.

Евгени Йорданов: Да, но аз имах предвид по-скоро за типовете сайтове като desktop, mobile и feature, нали, тези три са важните, които са важни в момента за нас и за това, което си говорим и темата, която засегнах днеска.

Васил Тошков: Добре, а трудно ли се оптимизира за мобилно търсене, да се обхванат всички тези видове устройства, или е лесно? Как се прави.

Евгени Йорданов: Ами, много зависи, говорих днеска за това нещо, много зависи каква е изходната точка, от която тръгваме реално. Тоест, ако тръгваме от посока, че имаме един добре развит сайт, който е по най-новите стандарти написан.

Васил Тошков: Тоест с адаптивен дизайн.

Васил Тошков: Аз имам още един въпрос за адаптивния дизайн, така че може направо с него да започнем.

Евгени Йорданов: Направо за него да поговорим. Значи, има три основни архитектури, които се гледат основно, когато трябва да говорим за мобилни устройства. Едното е responsive design и там вече влизат две неща - стандартния responsive, който е, и имаме frameless design, който е една хибридна работа, която се получава. Имаме такъв, който се води dynamic serving, който всъщност е динамично сервирано съдържание на база на user agent-а, който влиза под един и същи URL адрес.

Васил Тошков: Да де, хваща какъв е браузъра и му казва какво ще може и го прави.

Евгени Йорданов: Точно така, знае какво ще може, абсолютно. А третия вариант е паралелна мобилна версия, тоест имаме два отделни сайта, единия desktop, другия мобилен и фактически редиректваме с определени HTML тагове вътре в самото съдържание указваме кое е мобилна.

Васил Тошков: С alternate ли, как беше там?

Евгени Йорданов: С rel alternate, точно така.

Васил Тошков: Макар че това се използва за още много неща. За езикови версии, за какво ли не.

Евгени Йорданов: Абсолютно

Васил Тошков: Едва ли винаги ще успее да го хване.

Евгени Йорданов: Абсолютно си прав за това нещо, но ако трябва да говорим за това кое е най-доброто, Гугъл имат един блог пост, който аз показвах в моята лекция, тя ще бъде достъпна после за всички, така че ще можете да я видите и вие. Имат един пост в техния блог в blogspot, в който указват, че за тях най-добрия вариант е responsive уеб сайта, което не е точно така.

Васил Тошков: Това е първи вариант, те са си изброили. Най-добре responsive, след това някакви други неща.

Евгени Йорданов: Точно така, абсолютно. По същия начин и Мат Кътс изкара едно видео, за което ще сложим линка някъде тук отдолу, предполагам.

Васил Тошков: В коментарите.

Евгени Йорданов: Може и в description, нямам идея къде ще го сложиш. Но смисълът е, че има линк, който е на Мат Кътс, направил е едно видео, в което той говори основно за responsive дизайна, но смисъла е, че Гугъл, въпреки, че в този блог пост пишат, че предпочитат responsive дизайн и така нататък, има моменти, в които responsive дизайна не е най-оптималното нещо, с което трябва да се работи в посока на потребителите.

Васил Тошков: Някои сайтове просто, ако не си променят структурата да станат по-прости, няма как да станат responsе.

Евгени Йорданов: Да, това, което имах предвид, в същото време responsive не винаги е най-удачното нещо да се тръгне в тая посока, отколкото някаква друга, примерно да се направи мобилна версия или някаква друга от средното положение като dynamic serving.

Васил Тошков: Добре, мобилните търсения са някакъв много голям тренд, увеличават се, вече са 50%.

Евгени Йорданов: Ужасно голям тренд, точно така.

Васил Тошков: Какво ще стане в бъдеще, според теб? Дали ще станат всички мобилни, а другите някакъв малък процент или ще спре. Аз пък знам, че няма тренд, който винаги да върви в една посока. Рано или късно изкривява графиката, нали. Какво ще стане? Според мен ще си има винаги нормални компютри, ще се изравнят, според мен на някакви равни проценти.

Евгени Йорданов: Да, в момента, по данни на Гугъл, аз изкарах едни данни, които са от Google consumer barometer 2013, това е в края на 2013 година. Те са направили проучване във всички възможни държави, включително и в България за това каква е консумацията на мобилно съдържание, каква е разбивката на мобилни телефони към таблети и други видове мобилни устройства. Включително гледах и тренда в Google Trends, където можеш да си отвориш, и за него имаме линкове, ще ви покажем. Смисъла е, че всичко трендове, как точно каза Васко, вървят нагоре. И фактически, вървейки нагоре, и той е прав, че няма да стигнат 100% никога, и не могат да стигнат, защото вече казахме, че имаме feature phone-и, които няма как да ги пропуснем така или иначе, които много хора си ги обичат, особено по-застаряващото поколение.

Васил Тошков: Винаги ще има някой програмист, който да влиза от конзолата направо в Интернет, така че...

Евгени Йорданов: Това, което мога да кажа е, че смартфоните, 76% по същия този Google consumer survey, 76% от потребителите със смартфони в България са под 40 години, така че тези, които са над 40 години предполагам, че са с някакъв вид feature phone-и. Така че, по е нормално по-застаряващото поколение да си харесва по-старата технология, на която е свикнало. Ако трябва да се върнем като цяло на въпросите на тези неща, за мен ще се случи нещо подобно на: 75 на 25 или 80 на 20 в полза на мобилните. Нямаме просто вариант с всички тези таблети, които излизат и Майкрософт, които така и не можаха да наложат техния таблет невероятен, нали, да не му казвам марката, защото е, нали, гаден. Но смисъла е, че всички останали, да кажем, iPad-и, Android-и и всякакви други варианти и комбинации, те просто заливат пазара. Всички мобилни оператори трябва да правят повече и повече продажби.

Васил Тошков: Обикновеният потребител по този начин консумира Интернет, така да го нарека.

Евгени Йорданов: Абсолютно.

Васил Тошков: Сега, друг е въпроса дали така биха пазарили след, но това вече е една друга, дълга тема.

Евгени Йорданов: Да, абсолютно, ще говорим и за това нещо.

Васил Тошков: Какво точно правят мобилните и какво не мобилните, нали.

Евгени Йорданов: Абсолютно, да.

Васил Тошков: Но нещо, което е на мен лично много любопитно и винаги търся мнение, имат ли бъдеще, лично за мен нямат, тези мобилни приложение. Дали всичко няма да мине един ден на HTML5 и телефона ни да е просто един браузър?

Евгени Йорданов: Абсолютно си прав.

Васил Тошков: Според мен има такъв тренд, лека полека, но го има.

Евгени Йорданов: Има резон в думите ти, но има една доста голяма разлика. За съжаление браузърите на мобилните устройства са с доста орязани възможности.

Васил Тошков: Защото самите устройства са с орязани възможности.

Евгени Йорданов: Съгласен съм.

Васил Тошков: Нямат графични ускорители.

Евгени Йорданов: По скоро нямам предвид ограниченията от гледна точна на CPU, на процесор или графичен ускорител, на тези неща, а по-скоро ограничения в посока на това, че самия браузър няма достъп до разни информации, които са native за самото устройство, например, достъп до контактите

Васил Тошков: Да, да, прав си. Именно, имат, но те се появяват. Достъп до уеб камера има всякакви такива микрофони, истории.

Евгени Йорданов: Да, има, тепърва ще ги очакваме тези неща, предполагам, че на някакъв етап ще се случи.

Васил Тошков: Да де, HTML5, то няма да е HTML5, сигурно ще е 6, 7, ние изоставаме когато това стане, но мисля, че натам трябва да се мисли, а не само приложения.

Евгени Йорданов: Абсолютно си прав, това, което исках да кажа за приложенията е, не се хвърляйте на приложенията, само защото е модерно и всеки го прави.

Васил Тошков: Да, то е модерно и всеки "ааа трябва да имам приложение". Аз никога не съм си инсталирал app, за да вляза в даден сайт, няма такъв вариант, освен ако не е Фейсбук, нещо.

Евгени Йорданов: Да, само да дам пример, аз лично съм си инсталирал един app, доволен съм, от тези, които ти сам спомена и това е app-а на Amazon. Дава ми една идея по-добър user experience, отколкото уеб сайта, който е. Има такъв момент, в който ти си голям магазин и наистина трябва да се правят допълнителни неща като поръчки и така нататък. Не че не може да стане през уеб сайта, но самия user experience е малко по-native за самата платформа. На потребителя ще му е по-лесно, интуитивно къде да цъкне, как да цъкне, за да си извърши съответната услуга и нещата, които се опитва да направи.

Васил Тошков: Иска ми се да направим някакъв такъв паралел, сега ти ще кажеш дали съм прав, но аз като чуя за нещо мобилно и се сещам за локална оптимизация, не знам, но са твърде свързани. Според мен хората с такива устройства търсят local истории, все пак за SEO говорим.

Евгени Йорданов: Абсолютно, да, всичко е свързано, само това да го знаете. Няма мобилно, няма видео, няма local, няма друго, всичко е едно.

Васил Тошков: Всичко е SEO.

Евгени Йорданов: Абсолютно, да. Не село, а SEO, нали. И в случая исках да засегна това, абсолютно си прав. Мобилно и локализиране е нещо, което е много свързано и то даже в момента Гугъл, тяхната лекция, която имаха, която беше доста информативна както винаги, по техен си собствен начин.

Васил Тошков: Като Мат Кътс, да.

Евгени Йорданов: Това е фирмена политика, те си я следват, за което имат си причини.

Васил Тошков: Да не изтърват някоя голяма тайна.

Евгени Йорданов: Да.

Васил Тошков: Някой пингвин да не изтърват.

Евгени Йорданов: Да, но това оставяйки го настрана, наистина те казаха, че около 60% от всички мобилни търсения са local based, тоест, свързани са с това около тях какво се случва. Примерно ресторант да си потърся, който е близо, евтин ресторант в близост, те даваха точно такъв пример и така нататък. Така че наистина local е доста свързан с mobile и това е нещо много хубаво. И е хубаво да правите и local, да не правите само SEO за desktop, ми правите SEO за mobile, правите цялостна кампания, най-вече за on-site. On-site е най-важен, независимо дали е desktop, mobile.

Васил Тошков: За мен това е най-важното.

Евгени Йорданов: Не само за него, по принцип. On-site е най-важното нещо.

Васил Тошков: Това е основата, на която стъпвате.

Евгени Йорданов: Това, което исках да кажа е, че local е нещо хубаво и трябва да се възползвате от него, но не се хвърляйте веднага на local, оптимизирайте уеб сайта си по принцип за мобилни устройства, дори и те да не са в локализацията на човека, който търси. Гугъл предпочита мобилни устройства и сега ще ви кажа нещо важно, което те го потвърдиха и го имам записано на ето този диктофон - понижават в ранковете сайтове, които нямат мобилна версия.

Васил Тошков: Аз и в моята лекция го казах това, защото те много добре виждат и направо ти го казват "виж сега, тука много са ти ситни бутоните, не можеш да кликнеш". Те знаят дали си адаптивен, ползваемостта ти даже знаят за потребителите, това си е фактор, щом го показват, значи няма как да не го използват.

Евгени Йорданов: Предполагам, че да.

Васил Тошков: Иначе защо го извличат?

Евгени Йорданов: Да, не съм сигурен на какъв принцип го правят, но е факт, че те потвърдиха, че понижават в ранковете сайтове, които нямат мобилни версии, когато мобилен потребител търси, тоест, резултатите в мобилното търсене може да са тотално различни. Не казвам, че са постоянно, но могат да бъдат за определени търсения по-различни.

Васил Тошков: Те са според мен, наистина много, много различни. Толкова различни, че даже по някое време човек като иска да търси нещо, и да не го локализира, пак те локализират и става малко досадно и минаваш на други търсачки.

Евгени Йорданов: Само да споменем за нашите колеги, локализацията може да стане на няколко етапа, не е задължително да имате GPS активиран на вашето устройство, локализацията може да стане и по IP, може да стане и по друг начин.

Васил Тошков: Има толкова много начини, те самите браузъри сервират информация, там чрез рутери, винаги има начини.

Евгени Йорданов: Просто идеята е, че те ще се постараят да ви натиснат с локално съдържание, така че имайте го в предвид, просто защото си мислят, че локално винаги значи релевантно.

Васил Тошков: Не съм съгласен.

Евгени Йорданов: И аз не съм съгласен, не винаги е така.

Васил Тошков: Един доста сериозен въпрос, на Гугъл философията, ти ще кажеш, по-добре ги познаваш, е че потребителя го мързи да търси и едва ли не бъдещето е те да казват какво да се случва, нали, Google Now, Гугъл Глас, идеята е направо да ти кажат, че има задръстване преди ти да си попитал има ли задръстване по съответния маршрут, по който се движиш. Според теб това ли е бъдещето на търсенето? Аз съм тотално несъгласен, че машините трябва да мислят и да ни казват какво да правим, но Гугъл ако ги питаш казват, че това е бъдещето.

Евгени Йорданов: Ти сега ме вкарваш тука в един грях, защото имам доста близки взаимоотношения с Гугъл като цяло, но това, което мога да кажа и аз е, че потвърждавам твоето абсолютно мнение по въпроса.

Васил Тошков: Е, те ще си променят мнението един ден, според мен, бъдещето ще покаже.

Евгени Йорданов: Ще си покаже бъдещето, да, съгласен съм. Аз също, като потребител говоря, не говоря в момента като човек, който се занимава с търсене професионално, а като потребител, чисто за мен не ми е нужно.

Васил Тошков: Да, аз мисля, че бъдещето е семантично търсене, потребителя да има пълен контрол. Да, ако търся тука примерно Интер Експо Център, да, нека да ми локално или някакви услуги, но аз да мога да контролирам всички параметри - защо го търся, как го търся.

Евгени Йорданов: Проблема с това, което всъщност описва Васко се нарича така наречения information bubble. Това е когато хората, които държат информацията я филтрират по такъв начин, който е специфичен и ти от този information bubble, който те организират около тебе, ти не можеш да пробиеш. Това е нещо, което Фейсбук правят много усилено и затова ако има крах на самата платформа, тя е започнала да стига своя пик, но ако има крах на тази платформа, той ще е базиран точно на този information bubble. В момента, в който Фейсбук стартира, извинявай, че така измествам темата встрани.

Васил Тошков: Няма нищо, важното е да е интересно.

Не че ми се иска да говоря за Фейсбук, но просто случая е релевантен със ситуацията с information bubble-а. В момента, в който те стартираха това беше отворена платформа, в която много бързо и лесно можеш да намираш приятели, както твои, така и нови.

Васил Тошков: А сега има лимит и не можеш да се сприятеляваш. Мен ме спира от време на време, а аз нищо не нарушавам.

Евгени Йорданов: Абсолютно, да, те сформираха един information bubble, да ти показват информация само около твоите приятели, както съм аз в случая.

Васил Тошков: Да, и не можеш да излезеш от това нещо.

Евгени Йорданов: Да, при мене е много по-зле, защото както съм аз, за съжаление, през годините така се е случило, имам 3000 приятели. И реално моите истински приятели са не повече от 100, 200, 300 максимум, както при всеки един обикновен потребител. И в същия момент аз не мога да разбера какво се случва с истинските ми приятели, ако не вляза в техните профили, поради простата причина, че Фейсбук прави някакъв information bubble от някакви хора, които то си мисли, че са релевантни за мен, а те не са.

Васил Тошков: Искаш да кажеш, че това се случва вече и в Гугъл.

Евгени Йорданов: Това се случва повсеместно и ще се случва все повече.

Васил Тошков: Това ще стане някой ден сигурно много голям проблем. Ти ме караш да се замисля по този въпрос. Мисля да приключваме за сега и че стана много интересно. Пак много ти благодаря, че се отзова.

Евгени Йорданов: И аз ти благодаря. Разбира се.

Васил Тошков: Надявам се да сме били полезни. До следващия път, чао за сега.

Евгени Йорданов: Чао!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.33 / 5 (3 гласа)

3 коментара

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 17.04.2014 06:35:22

Оценка: 4 / 5

Връзка към обещаното видео на Matt Cuts https://www.youtube.com/watch?v=D03wRb4s7MU

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 17.04.2014 06:36:42

Оценка: 4 / 5

Връзка към видеото на Matt Cutts https://www.youtube.com/watch?v=D03wRb4s7MU

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 07.05.2014 12:05:17

Оценка: 5 / 5

Презентацията на Евгени от конференцията: http://www.slideshare.net/eyordanov/seo-conference2014evgeni

Добавяне на коментар