Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциHTTP статус кодове, свързани със SEO

HTTP статус кодове, свързани със SEO

Формати:

В това видео ще разгледаме HTTP хедърите, които имат връзка със SEO на една страница. Разбира се, това са само най-често срещаните HTTP статус кодове, не всичките. Ще разгледаме по-малко известни факти за статусите, които може да са ви полезни в специфични ситуации.

Транскрипция

HTTP статус кодовете могат да се групират по следния начин, като кодовете от всяка група имат сходно значение. Дори някой код да не е известен на браузъра, той знае приблизително за какво се отнася. Първата група се обработват безшумно.

  • 100-199 - Информационни статуси
  • 200-299 - Успешна клиентска заявка
  • 300-399 - Клиентската заявка е препратена, необходими са допълнителни действия
  • 400-499 - Непълна клиентска заявка
  • 500-599 - Грешка на сървъра

Ето и кодовете, имащи отношение към SEO:

200 OK

Това е най-често връщания отговор при успешна HTTP транзакция. Той казва на клиента, че заявката е изпълнена успешно и отговорът съдържа заявените данни. Този статус трябва да виждат и търсачките, за да индексират съответен адрес.

301 Moved Permanently

Този HTTP статус казва на клиента, че връзката е пренасочена за постоянно към нов адрес, посочен в Location директивата. Клиентът трябва да запомни това и при следваща заявка да търси направо новия адрес. За търсачките това означава, че дадена страница има нов адрес, който трябва да се класира на мястото на стария.

302 Found

Подобен на 301, но търсачките го интерпретират като временно пренасочване. Клиентът трябва всеки път да проверява хедърите на стария документ дали пренасочването не е отменено. Статусът не е подходящ за SEO цели, препоръчва се 301.

404 Not Found

Документът не съществува на посочения адрес. Редно е да се изиска по-нататъшно действие от клиента. Невалидните и липсващи страници на един сайт трябва да връщат този код. За търсачките това означава, че не трябва да индексират текущата страница. На клиента е препоръчително да се предложат алтернативни страници или връщане на началната такава.

410 Gone

Чрез този код казваме на клиента, че този адрес вече не съществува и нямаме намерение да го възстановяване. При SEO се използва с цел бързо да се деиндексираме дадена страница. При 404 деиндексацията отнема повече време.

500 Internal Server Error

Вътрешна сървърна грешка. Не е добре нито потребителите, нито търсачките да виждат такъв статус. Той означава, че имаме фатална грешка на сървърно ниво, която не се знае дали ще бъде оправена. Ако се задържи дълго, търсачката ще деиндексира страницата. Препоръчва се следващия код, 503.

503 Service Unavailable

Този код казва на клиента, че услугата е временно недостъпна, но ще бъде възстановена. Ако сървърът знае кога услугата ще бъде налична отново, той може да изпрати и заглавие Retry-Again. За търсачките това означава, че имаме моментни проблеми и да наминат по-късно. Най-подходящо е този статус да се връща, когато сървърът е претоварен или имаме проблеми с базата данни.

Например текущата страница връща следните Response хедъри:

HTTP/1.1 200 OK
Date: Sun, 29 May 2011 18:41:05 GMT
Server: Apache/2.2.15 (Unix)
X-Powered-By: PHP/5.3.5
Cache-Control: max-age=3600
Expires: Sun, 29 May 2011 19:41:05 GMT
Vary: Accept-Encoding
Transfer-Encoding: chunked
Content-Type: text/html; charset=utf-8

Ако искате да проверите какви HTTP статуси връщат страниците на вашия сайт, може да използвате нашия HTTP Headers Online Check Tool.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4 / 5 (2 гласа)

2 коментара

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 01.06.2011 10:38:11

Оценка: 4 / 5

Днес SEOMoz са пуснали инфографика със статус кодовете: http://goo.gl/cL0OM

SeoKungFu

Име: SeoKungFu

Дата: 13.11.2014 08:42:49

Оценка: 4 / 5

200 OK :)

Добавяне на коментар