Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциHTML5 и оптимизацията за търсачки

HTML5 и оптимизацията за търсачки

HTML5 е следващата версия на "езикът на Интернет" - HTML, която включва и някои семантични подобрения, които непременно ще се отразят на начина, по който се оптимизират страниците за търсачки. Става въпрос за новите тагове <header>, <nav>, <article>, <section>, <aside> и <footer>, които ще повлияят на onpage SEO-то.

html5 seo

Всичко това вече се използва в много сайтове, който използват предварителната версия на HTML5. От Google обаче официално заявяват, че към момента не използват тази информация, а сегментират чрез техни вътрешни алгоритми. Разбира се, един ден цялата тази информация ще се има предвид при сегментацията на елементите на една страница.

Следват SEO разсъждения за всеки един от новите тагове поотделно.

HTML5 тагът <header>

Той ще съдържа заглавната част на страницата с h1 тагът в него, който пък трябва да съдържа подобаващо заглавие за тази страница. Сигурно се досещате, че изходящите връзки от тук ще имат много голяма тежест.

HTML5 тагът <nav>

Той по дефиниция трябва да съдържа навигацията на сайта. Съчетан с микроформати и връзка към XML карта на сайта, всяка търсачка ще знае откъде да започне обхождането и индексирането на сайта. Не всички връзки и навигационни менюта трябва да са в <nav> таг, а само основното меню на сайта!

HTML5 тагът <article>

Текстовото съдържание (това, което най-много обичат търсачките) ще се съдържа в този таг. Примерно ако четем блог публикация, то заглавието и текстът на публикацията ще са там. Ако сме отворили тема във форум, то всяка потребителска публикация ще е в отделен <article> таг. По дефиниция той съдържа независим откъс от съдържание.

Така при нужда всяка една система ще знае точно къде е текстът в съответна страница, ако трябва да го извлече, обобщи и т.н. Изходящите връзки от този таг ще имат най-голямо значение и тежест. Всичко в този таг ще е от първостепенно значение, защото за разлика от другите елементи в страницата, тук със сигурност има уникално съдържание.

HTML5 тагът <section>

Този таг позволява влагане на цели семантични структури във вече съществуващи елементи. Примерно в него може да поставите отново таговете <header>, <article> и <footer> и да опишете една нова вложане структура. Още не е ясно точно как ще се отрази този таг на SEO оптимизацията.

HTML5 тагът <aside>

Той съдържа страничната лента или казано технически - sidebar-ът на страницата. Тук са всякакви видове уиджети, които дават информация на потребителя. Вътрешните връзки от тази секция ще имат голяма тежест, но не по-голяма от тези в <nav>. Изходящите връзки ще имат слабо значение.

HTML5 тагът <footer>

Тук се съдържа информация за автора на страницата, правата върху материалите и връзки към подобни публикации. Изходящите връзки от този елемент ще имат клонящо към нула значение. Текстът от този таг, както и от всичко извън <article> най-вероятно няма да се използва при генериране на snippet от търсачките.

Обобщена структура:

<body>
    <header>...</header>
    <nav>...</nav>
    <article>
      <section>
        ...
      </section>
    </article>
    <aside>...</aside>
    <footer>...</footer>
</body>

Невъзможно е в една статия да обхванем всички аспекти от новата HTML5 спецификация. Наблегнахме на семантичната част, защото тя ще се отрази пряко върху SEO оптимизацията. Другото, което ще се отрази на оптимизацията за търсачки е новият <video> таг, който ще замени нуждата от Flash. За това сме писали по-подробно в тази публикация: HTML5 video tag SEO.

Ако статиите в този SEO блог ви допадат, абонирате се за нашата RSS хранилка.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.64 / 5 (11 гласа)

11 коментара

Liliana Sharkova

Име: Liliana Sharkova

Дата: 02.11.2010 11:07:23

Оценка: 5 / 5

Полезна публикация!

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 02.11.2010 11:19:34

Оценка: 5 / 5

Правим опит за интеграция на коментари със системата DISQUS.

Alejandro

Име: Alejandro

Дата: 08.11.2010 06:08:38

Оценка: 5 / 5

Интересно. Въпреки това не знам колко би повлияло на onpage SEO. Смятам, че Google по-скоро ще добави новите HTML5 тагове към алгоритъма, без това да има супер голям ефект върху сайтовете, които няма да ползват HTML5. Поне отначало.

То това е все едно да ползваш XHTML1.0 или HTML4.01 (Strict,Transitional...) за сайта си. Важното е да е валидиран, и добре оптимизиран.

Evgeni Yordanov

Име: Evgeni Yordanov

Дата: 09.11.2010 08:15:27

Оценка: 5 / 5

Получила се е добре интеграцията с Disqus

ganbox.com

Име: ganbox.com

Дата: 10.11.2010 12:51:59

Оценка: 5 / 5

Относно "Още не е ясно точно как ще се отрази таг section на SEO оптимизацията."
Какво имаш предвид? Предполагам, че съдържаните в него тагове ще се разглеждат като обикновен текст и линкове от header включен в section ще имат нормална сила.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 10.11.2010 21:06:08

Оценка: 4 / 5

Честно казано не мога още да схвана концепцията на тези секции и кога се използват. Дори ми е трудно да намеря информация кой елемент създава секция и кой не. Имам още какво да уча в тази посока.

Светослав Николов

Име: Светослав Николов

Дата: 15.11.2010 07:02:12

Оценка: 4 / 5

публикацията мисля че е доста полезна но мисля че няма да има мн голяма тежест хтмл5 във сеото.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 15.11.2010 09:18:57

Оценка: 4 / 5

Просто Google още не се съобразява с новите тагове, но рано или късно ще започне да ги отчита. HTML5 не е предимство при SEO, но не е и пречка.

Elunez

Име: Elunez

Дата: 03.12.2010 22:27:48

Оценка: 5 / 5

Браво човек, супер си :)

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 12.06.2011 15:06:37

Оценка: 5 / 5

Имам удоволствието да ви съобщя, че този сайт (http://www.cloxy.com) вече използва семантичните тагове от HTML5. Всяка страница е разделена на подредени секции, като всяка секция започва със заглавие от първо ниво (H1).

Vachev

Име: Vachev

Дата: 13.02.2012 15:04:29

Оценка: 4 / 5

Ето и една полезна табличка с HTML5 тагове 
http://www.comal-consulting.eu/%D1%81%D0%B5%D0%BE-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/html5.html

Добавяне на коментар