Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциСвързване с екосистемата на Google

Свързване с екосистемата на Google

Формати:

Как да свържем сайта си с екосистемата на Google, включваща Google+ страница, Google MyBusiness и YouTube акаунти? Идеята е фирмата ни да използва един главен акаунт за всичките услуги на Google, в които има регистрация. След което сайтът се свързва с този акаунт чрез rel=publisher. Подробности в следващото видео.

Транскрипция

Здравейте! Аз съм Васил Тошков от Cloxy, а темата днес е (трудно ни беше да измислим заглавие), аз съм го кръстил Google екосистема и по-точно как да свържем нашия сайт с Google+ профил и от там всички профили от екосистемата на Google, така че да имаме един Google+ профил.

Говоря за свързвания на фирмени страници с фирмените им профили в съответно YouTube и в Google Places, сега вече се нарича Google MyBusiness. Започвам по темата. Първото нещо, което е естествено, е един бизнес да си направи Google+ страница, не говоря за профил, говоря за отделна страница и тази Google+ страница още докато я създавате може да си направите връзка към вашия сайт.

То има такова поле. Добре е да си попълните профила на 100% и си попълвате съответно поле. Това е лесно. По-трудното е от сайта да си свържете на обратно към Google+ страницата, тоест прави се една връзка с релация. Това, което искат Google е релация publisher.

Не знам защо е publisher, и друг път съм го казвал при видеото за свързване на авторство. Може би един ден ще стане отново автор, но в момента тази релация няма да я пиша, трябва да е publisher. За да успеете да си свържете профила, тоест страницата, което е едно и също и да ви се появи най-просто в профила, че е потвърден този URL адрес. Това е най-лесната връзка от всички до момента.

Ако си мислите, че е сложно, то сложното е да се свържат другите профили на бизнеса със стария или с основния Google+. Тъй като, най-честата грешка, заради която идват клиенти при нас е, че имат няколко Google+ страници, съвсем отделен YouTube акаунт, който е на човек, което още повече усложнява ситуацията и съвсем отделна Google MyBusiness страница, които нямат общо помежду си и едното, ако успее, по никакъв начин не бута другите.

Започваме първо с YouTube. Добре е да си създадете YouTube, чрез Google+ профила или пък е възможно да си създадете и Google+ профил, чрез YouTube, ако не се лъжа. Всяко създава останалите, което до някъде е плюс, до някъде е и минус, защото се създават 1000 профила без причина.

Те трябва да са свързани помежду си. От Google+ профила, ако всичко ви е създадено както трябва, трябва да имате tab YouTube на Google+ страницата си, който да съдържа вашия YouTube канал и да има връзка към него. Може да си го проверите, ако го нямате, значи тези профили не са свързани помежду си.

Имаше начин те да се свържат, чрез настройките, макар че в YouTube настройките е много трудно. По-важното в случая е от YouTube профила да има връзка към Google+ профила ви и даже може да си попълвате всякакви други социални профили, например Facebook, Pinterest, LinkedIn, Twitter и други. Моят съвет е да го попълните това нещо.

Ако е направено както трябва се появява, в момента на записване на това видео, се появява отгоре в header-а. Там се появяват отдолу в дясно всички други връзки към Google+, към социални мрежи и към вашия сайт задължително си вземете връзка. Това е нещо много силно. От вашия сайт, ако искате може да си линкнете, което е напълно натурално с релация "me".

Друг път ще казвам как точно се линкват социални профили от сайта, но да си линкнете на обратно и YouTube профила. Както виждате, до момента всяко е свързано всяко с всяко. По-сложната част е да вкарате локалните резултати, тъй като там постоянно текат промени. Дори и да кажа нещо, то няма да е актуално след 1-2 седмици. Миграционните процеси са нещо огромно.

В идеалния случай трябва Google+ профилът и Local профилът да са едно и също нещо, тоест когато влезете в Google+ всъщност той да показва, че сте в локални резултати и обратното, когато влезе някои, чрез локалните ви резултати, трябва да вижда вашата Google+ страница.

Това може би е най-трудно за постигане от всичко останало, тъй като обикновено бизнесите имат по няколко Google+ страници, по няколко локални и нямат нищо общо помежду си. Естествено, от Google MyBusiness е нормално да си имате връзка към вашия сайт отново, тъй като при регистрацията или още в Google+ докато го настройвате, зависи сте със стар или нов профил, от къде ви идва профила в локалните резултати.

Ако искате, може да си линкнете от вашия сайт, напълно натурално е. Аз обичам всичко да е свързано с всичко. Да си линкнете Google локалния листинг, което в общия случай би трябвало да означава самата страница, но зависи дали е абсолютно същото нещо или не. Тези двете са обединения, но не съвсем.

Както виждате, основната цел е всичко да е свързано с всичко, тоест да имате един сайт, линкнат към цялата Google екосистема. Основата в Google екосистемата е всичко да се върти около Google+ страниците, така че това е вашата Google+ страница на вашия бизнес. Тя трябва да е един и същи Google профил с YouTube канал на съответния бизнес.

Предполага се, че всеки един бизнес има YouTube канал. Във всякакви ниши успяваме да генерираме някакви видеа, така че съветвам да имате YouTube канал. Вашият Google MyBusiness листинг, с който ако сте локален бизнес, а те повечето бизнеси са локални, добре е да имате. Веднъж създадена тази свързаност, едно от тях да има някакъв авторитет, то я предава на всички останали възли и на вашия сайт, което е основната цел.

Качвате видео, става популярно, това нещо помага на Google+ страницата, повече хора я виждат, проследяват и т.н., помага и на вашия сайт. Това нещо се прави за авторитет пред очите на Google. Има и други начини да си вдигнете авторитета пред очите на Google, и други начини да се покажете, че сте бранд, но това са теми, може би на по-следващи видеа. Ще спрем до тук. До следващия път! Чао!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4 / 5 (3 гласа)

3 коментара

SeoKungFu

Име: SeoKungFu

Дата: 21.08.2014 06:32:12

Оценка: 4 / 5

Всъщност е по-смело и дългосрочно-далновидно да се извоюва независимост именно от жужъл, мое мнение...Не означава да не се възползваме с жужълските неща, но е по-смело решение да си независим максимално.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 21.08.2014 06:37:17

Оценка: 4 / 5

Напълно си прав. Аз лично въпросните услуги ги използвам просто като маркетинг канали. Дори да изчезнат, не са ми основни и нищо не ми зависи от тях. Примерно качвам видеата и в YouTube, но си ги хоствам основно на моя сървър, а YouTube ми е просто като социална мрежа.

Breeze

Име: Breeze

Дата: 22.08.2014 13:15:32

Оценка: 4 / 5

Има ли хора въобще в g+? :D

Добавяне на коментар