Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциСмъртта на exact match домейните

Смъртта на exact match домейните

След последния ъпдейт на Гугъл с кодово име "Пингвин", бяха свалени в класирането много сайтове, предимно такива, съдържащи точна ключова дума в името на домейна си. Бяха засегнати и почти всички IDN домейни, защото спадат към този тип. Като цяло тежестта на думите в името на домейна значително намаля, но не е само това.

Какъв домейн да избера?

Пингвинът изисква сайтът да има повече връзки с текст бранд, отколкото с основната ключова дума. Това е голямо предизвикателство за всеки, който има сайт от типа именауслуга.tld. Един подобен сайт е съвсем нормално да получава естествени връзки с текст името на самия домейн (което си е съвпадение на ключовата дума), както и с текст "име на услуга" при SEO.

Ако искаме да класираме такъв домейн след промените, ще трябва да осигурим повече връзки с текст бранда или името на фирмата ни, отколкото до момента има с текст "име на услуга". Това е сериозно предизвикателство, особено ако сайтът е на много години и вече е събрал солидно количество връзки с този текст.

Преоптимизация

Някои подеха грешната стратегия да разнообразяват текста на връзките си чрез уж натурални текстове, като "click here", "тук", "натисни тук", "виж тук" и т.н. Това според мен е губене на време и ресурси. Такива връзки със сигурност вече имате повече, отколкото ви трябват. Самите Гугъл не веднъж са пускали материали с цел да обучат потребителите да не слагат такива връзки, защото те не са полезни нито за другите потребители, нито за търсачките.

Разнообразяването на текста на връзките трябва да става, както вече казах, чрез споменаване на бранда, както и чрез синоними и други форми на думата/фразата. При домейните с ключова дума ще е трудно. При домейни от рода brand.tld ще се получава в голямата си част естествено чрез споменаването на бранда из мрежата, защото много системи използват домейна като текст на връзката за по-лесно.

От всичко казано до тук става ясно, че дойде краят на домейните с точно съвпадение на ключовата дума/фраза в тях. Нещо, което дълги години работеше, сега бавно спира да работи с всеки изминал ъпдейт. И може би така трябва да бъде, защото на всеки е ясно, че регистрирайки подобен домейн с 2+ ключови думи в името му, го правиш най-вероятно с цел манипулация на търсачките, като отделно затрудняваш потребителя с дългото име.

Домейните само с по една дума в името си не бяха засегнати особено, именно защото те малко или много са по-естествени. Дори и при кирилиците има оцелели само такива домейни с по една дума в името си. Това малко или много трябва да е успокоение за ветераните, които някога са успели първи да купят подобен домейн за дейността си.

След всичко казано до тук си правя извода, че новите gTLD домейни, които тръгват от догодина ще имат същата злочеста съдба, като IDN домейните. Брандовете натежават над семантиката, така че колкото и да е красив един такъв домейни, примерно cleaning.london, преди него има по-голяма вероятност да се класира brand.co.uk

Христо Атанасов ни го каза на миналата SEO конференция. Тогава аз не бях съгласен с него, но само след година практиката доказа, че е бил прав. Само глупакът не си сменя мнението, така че аз си признавам, че тогава мислих по другия начин. Вярвах в по-семантичното развитие на домейн имената. За мен все-още са красиви домейни от вида carpet.cleaning.london, home.cleaning.london ... прекрасна структура на сайт.

Може би наистина така е по-добре. Брандовете вдъхват доверие, познаваемост не само онлайн. Преди 8-10 години, първите домейни, които регистрирах, бяха предимно брандови, както и името на фирмения ни сайт. Сега отново инвестираме в 5 буквени домейни, започващи с буквата "a" по възможност, които се дропят и имат някакви връзки, чакащи поредната идея за проект. Отново сме там, откъдето започнахме.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.5 / 5 (14 гласа)

14 коментара

Андрей Димитров

Име: Андрей Димитров

Дата: 03.07.2012 08:55:49

Оценка: 4 / 5

Напълно съм съгласен с написаното. Мислих си да пиша по същия въпрос, но ти ме изправари :)

Banko Stoianov

Име: Banko Stoianov

Дата: 03.07.2012 09:39:14

Оценка: 5 / 5

 Потвърждавам написаното. Поне и при мен така се случват нещата. Когато се леко с бранда, линк билдинга отива в една идея по-ясна посока. Ако си правим различно анкори, не че е зле, така вече малко се отклоняваме и от фокуса. Проблем се явява наистина това с ексакт мача, но реално такива домейни са взети точно с такава цел. Не се сещам за компания носеща името "Home cleaning" - това е просто услугата, бранда е друг.

И като стана дума за SEO конференцията, кога възнамерявате да я правите? Ще ми е интересно да ни подметнете малко инфо.

icakis

Име: icakis

Дата: 03.07.2012 09:39:49

Оценка: 4 / 5

в сферата на туризма за съжаление се наблюдава точно обратната тенденция, щеше да е хубаво да е истина горе написаното ;)

Evgeni Bohachek

Име: Evgeni Bohachek

Дата: 03.07.2012 12:35:31

Оценка: 4 / 5

Година две така и после пак инъче. Аз пък ще се възползвам от екзакт мача. Стига да намеря добър.

homecleaners

Име: homecleaners

Дата: 03.07.2012 17:31:32

Оценка: 5 / 5

 

Ето ти една компания която се казва HomeCleaners ... Всичко
съм си правил сам, както мога и от където мога... Плагиатствал съм нещата,
които не мога да си направя, плагиатствал съм и текст, но съм го преработвал с
дни пускал съм стотици линкове пак сам, преоптимизирах сайта, наказаха го, е
здраве да е. Най-важното обаче за мен е, че клиента ми казва "доволен съм
от услугите Ви и от сайта Ви, всичко е написано така, че да може човек да
разбере за какво става въпрос и какво предлагате". Сайта, който най-много
на мен ми харесва е именно на Cloxy за почистване, мисля всички знаят кой е.
Изчистен, добре структориран, без нищо излишно, та клиента да се изгуби в него,
оптимизацията му - Съвършена, няма какво да кажа просто! Браво Тошков!

realcoverletter

Име: realcoverletter

Дата: 04.07.2012 07:09:16

Оценка: 5 / 5

Крайно време беше. Абсурдно е да виждаш сайтове с по 30 символа в домейна, че и повече на 1ва страница само, защото съдържат ключовите думи. Сещам се още миналата есен Огин беше написал във форума. Градете бранд, а не просто сайт.

Pano Kondoyiannis

Име: Pano Kondoyiannis

Дата: 06.07.2012 06:36:24

Оценка: 5 / 5

Изграждането на brand е логична стъпка и там ще манипулираш търсачката, постоянни. Временно решение с сайтове exact match е да направиш нов и да пуснеш силни линкове към него. Ще работи без проблем до следващата смяна на алгоритъма, после търсачката ще те накаже, и ти ще направиш нов, по същата схема.

homecleaners

Име: homecleaners

Дата: 07.07.2012 01:16:11

Оценка: 4 / 5

А някой гледал ли е в серп за "видеонаблюдение" земи тея 6 домейна на 1 страница, а да видим кога ще изчезнат, че нещо не го вервам...

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 07.07.2012 07:57:49

Оценка: 4 / 5

Воде се една дума, а какво вече казах, при домейните с една дума има оцелели. И аз разчитам на много такива домейни. Опитай се обаче да намериш такъв пример с две думи :)

homecleaners

Име: homecleaners

Дата: 07.07.2012 11:44:46

Оценка: 4 / 5

 Ами има оцелели но са с две думи написани слято... тези с "-" между такива са в канала повечето... Пример ти давам домейн "професионално-почистване.net" в канала беше на 1 страница; "професионалнопочистване.org" още седи...

seo Георги Стефанов

Име: seo Георги Стефанов

Дата: 08.07.2012 10:58:48

Оценка: 4 / 5

Потвърждавам написаното. Васко, за разлика от теб, на SEO конференцията аз бях напълно съгласен с Христо. Дори не знам дали помниш, във втора зала имаше "SEO на живо" за един сайт мисля, че беше за самолетни билети и тогава аз направих забележка, че на този сайт му липсва бранд - тогава никой не обърна внимание на това ;)

Napred.BG

Име: Napred.BG

Дата: 18.07.2012 01:00:52

Оценка: 5 / 5

IDN с една дума все още са супер мощни и ценни :) 

seo Георги Стефанов

Име: seo Георги Стефанов

Дата: 03.08.2012 20:23:12

Оценка: 5 / 5

При ключовите фрази "оптимизиране на сайт" и "оптимизация на сайт" все още се държат г*тините и ми "дишат във врата". Сигурно още пингвина не ги е настигнал с тези къси крачета... :)))

AstroData.bg

Име: AstroData.bg

Дата: 01.06.2013 14:01:00

Оценка: 5 / 5

Има страшно много логика в написаното в тази статия !

Добавяне на коментар