Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциОтказване на лоши връзки с Disavow Links Tool

Отказване на лоши връзки с Disavow Links Tool

Формати:

Стъпки при отказване на лоши връзки към сайт. Полезни инструменти за откриване и мониторинг на връзките. Как да структурираме правилно Disavow файла си и да пуснем молба за преразглеждане (Reconsideration)? Продължение на темата за негативното SEO, която засегнахме с Георги Стефанов. Още гледайте в следващото видео.

Транскрипция

Здравейте! Аз съм Васил Тошков от Cloxy, а темата днес е отказване на лоши връзки. Разделил съм темата на няколко прости точки, по които вървим от лично нашия опит и по този начин ние следим и отказваме лошите връзки към сайтовете, които наблюдаваме и контролираме.

Първата стъпка е откриването на лоши връзки. Аз съм изброил няколко инструмента, които са най-често използваните и които съветвам да се използват и чрез които, според мен могат да се намерят абсолютно всички връзки към даден сайт.

Първо, естествено, използваме данните от самия Google Webmaster Tools, които са най-непълни от всички останали инструменти, но това са, със сигурност, данните, които Google чете, така че, това са най-важните връзки, които трябва да следим и да анализираме. Данните от Google Webmaster Tools излизат средно един-два пъти на месец.

Обновява се самия списък с нови връзки. Така, че не е чак толкова сложно да се прави един мониторинг - дали към нашия сайт идват някакви връзки, които не са контролирани, с цел негативно SEO или пък някаква услуга да слага нецеланосочено лоши връзки. Причините може да са много. Следим с Google Webmaster Tools и нямаме голям поток от връзки, така че можем да го следим.

Majestic SEO е инструмент, който дава, може би, абсолютно всички връзки към даден адрес. Това е най-полезният инструмент. Ahrefs също дава изключително много данни. И OSE, който уж е на най-известната компания, но дава най-малко резултати. Поне по времето на заснемане на това видео.

Естествено, използваме абсолютно всички източници, за да си следим връзките към сайта и какви връзки идват. След като си съберем лошите връзки, естествено, трябва да внимаваме какви връзки отказваме и имаме намерение да откажем. Ако слушаме Google, те казват, че, ако нямате ръчно наказание или някакво друго  наказание, изобщо да не отказвате връзки.

Практиката и реалният свят са много различни неща. Има негативно SEO и ние няколко пъти сме страдали от подобни кампании. По-добре да си правите някакъв, дори и няколко пъти на месец, мониторинг само на връзките и да ги отказвате без да чакате Google да ви накаже и тогава да си оправяте лошите връзки. По-добре е още преди Google да е предприел каквито и да е действия да отказвате всякакви негативни връзки към сайта.

След като сме събрали връзките и сме сигурни, че тези връзки искаме да откажем, че те са негативни, че не са естествени или че въобще не ни харесват поради някаква причина (но пак казвам, че трябва да сме сигурни), е време да си подготвим като втора точка - файл за отказване на връзки. Файлът има следната структура:

- с # се отбелязват коментари;
- с domain: се изброяват и отказват цели домейни, тоест всичко от този домейн. А могат и да се изписват цели хипер връзки във файла.

Това, което се греши много често е, че се отказват само хипервръзки. Моят съвет е да се отказват на ниво домейн. Тъй като, ако поради някаква причина някой е спамил даден форум, (повечето форум платформи са чисто като пример, генератори на много адреси и няма как да знаете абсолютно всички тези адреси в рамките на сайта и да ги откажете) и сте сигурни, че е форум, от който не бихте получили натурална връзка никога, защото е на друг език или на друга тема, просто откажете целия домейн. Аз лично винаги отказвам на ниво домейн.

Второто важно нещо, когато правите файла за отказване на връзки това е винаги да отказвате домейните с име и без w отпред, тъй като това за Google са два отделни домейна. Ако използвате само първия вариант, а сайтът е с www, тогава не сте отказали връзките. Т.е това нещо не включва този вариант. Отказването е на ниво домейн и поддомейн, а не на ниво цялото дърво на домейните.

Изброявате абсолютно всички домейни с и без w. Ако са поддомейни са проблемни, тъй като инструментите понякога връщат. Домейнът, който вниква е произволен поддомейн, пак по същия начин трябва да са изброени.
Третото нещо, което е важно при изграждането на тоди файл е да пишете коментари. Много хора просто изписват някакви хипервръзки и това е.

Първото нещо, ако имате проблем, първото място, на което идват хора от екипа на Google, които проверяват дали да накажат сайта или да махнат наказание, това именно е disavow файла. Пишете в този файл, пишете коментари за вас и мислете, така, все едно ще ги четат хора от Google, защото ще ги четат хора от Google, групирайте връзките.

Примерно при нас има негативно SEO, на нашия сайт Cloxy.com, доста такива кампании са се мъчили да правят, поне две-три и си ги изброяваме в една секция "Negative SEO", даже си имаме и подсекции за всяка една кампания. Имаме стари, няма какво да го крием, submission-и по директории, когато беше модерно да се submit-ва в огромни количества. Имаме такава секция и изброяваме. Имаме от Article директории много връзки, които сме отказали,  отказваме ги.

Google съветват, ако можем да се свържем със собствениците на тези сайтове и наистина да премахнем връзките, но нашата практика показва, че това просто няма как да стане. Успеваемостта е под 10%, а енергията, която се влага е огромна. До сега ние сме изчистили и продължаваме да чистим поне 5-6 клиентски сайта. Не е имало клиентски сайт, който е дошъл от друг оптимизатор или пък от предишна оптимизация, която е била малко по-агресивна, който да не сме успели да изчистим.

Никога не сме премахвали самите връзки. Просто ги Disavow-ваме с файл. След като е готов файла ни, трябва да го качим. Адресът за качване е доста дълъг, но е следния (google.com/webmasters/tools/disavow-links). Тук съм го изписал, за да се знае. Качваме файла и следим за грешки, тъй като е възможно да възникнат някакви грешки, чисто синтактически, по време на изграждането на този файл. Следим дали системата няма да ни каже дали имаме някакви излишни интервали, странни знаци или нещо подобно.

След като пише "successful", тоест че всичко е наред, тогава би трябвало да се приключи до трета точка. Но, ако сайтът ви има ръчно наказание и гледате това видео, именно, защото искате да премахнете такова наказание, тогава трябва да пуснете и молба за разглеждане на сайта. Адресът е същия, но вместо /disavow-links се пише /reconsideration. Те са аналогични.

Подавате си молба, като по наши наблюдения няма нужда тази молба да е нещо особено. Често се греши, като се пишат някакви фермани и подробности вътре.  Просто си напишете "Имахме лоши връзки примерно от директории. Премахнахме ги. Надяваме се всичко да е наред!". С едно кратко изречение кратко и просто си кажете. Хората на Google нямат време да четат и да разглеждат такива хиляди, милиони молби на ден.

Това е за сега. Надявам се да е полезно и дано изобщо не ви се налага да прибягвате до тази схема, но все пак действителността е различна. Има си негативни кампании, има сайтове, които по естествено си натрупват лоши връзки с времето. Няма е лошо да ги отказвате. Това е до следващия четвъртък. Чао!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4.4 / 5 (5 гласа)

5 коментара

SeoKungFu

Име: SeoKungFu

Дата: 05.06.2014 06:46:28

Оценка: 4 / 5

The best defense is offense, the best protection is preemptive strike !

Teodor Zahariev

Име: Teodor Zahariev

Дата: 05.06.2014 08:26:52

Оценка: 4 / 5

Браво колега, време беше някой да направи подробно видео. Какво ти е мнението за wildcard за описване на поддомейни. domain:*.site.com Отдавна не ми се е налагало да почиствам, но преди 2-3 месеца като го правих даваше грешка.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 05.06.2014 10:23:47

Оценка: 5 / 5

Според мен няма как да стане по този начин, не и в момента.

Google искат да опишеш поотделно всеки домейн/поддомейн.

Egu

Име: Egu

Дата: 02.12.2014 07:14:08

Оценка: 5 / 5

Всичко е прекрасно, но аз не разбрах как да преценим кой линк е лош? Инструментите ни дават просто един списък от връзки без да казват кои са добри и кои лоши.

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 02.12.2014 10:12:23

Оценка: 4 / 5

Не е лесно наистина, трябва си опит. Но най-просто казано, ако изглежда връзката като поставена с цел SEO (с точна ключова дума, във Footer/Sidebar, безплатна регистрация в нискокачествен сайт...), значи е за отказване.

Добавяне на коментар