Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциCloxy Tools - SEO инструменти

Cloxy Tools - SEO инструменти

Формати:

Информация за уебмастър и SEO инструментите, предоставени от Cloxy на адрес cloxy.net. Какви са спецификите и скритите функционалности на всеки един инструмент от сайта? Какво се очаква в бъдеще като подобрения и нови инструменти? Още гледайте в следващото видео.

Транскрипция

Здравейте! Аз съм Васил Тошков от Cloxy. Днес ще ви представя нашите SEO инструменти, които сме разработили в Cloxy. Повечето от тях са SEO инструменти, като някои са си просто помощни инструменти. След малко ще видите за какво става въпрос. Новината е, че ги преместихме на собствен домейн - Cloxy.net, тъй като първоначално ги слагахме на нашия фирмен сайт, като поддомейни на Cloxy.com.

В един момент станаха прекалено много, с различна функционалност, а когато прекалено много различни скриптове се съберат на едно място става бъгаво. Така че ги преместихме на Cloxy.net. Така или иначе имаме домейна, плащаме го, за да си го пазим. Според мен ще върши идеална работа. На него са изброени публично всички SEO инструменти, които ние предлагаме. Целта на това видео е да представя малко по-подробно всеки един инструмент, за да се знае за какво става въпрос, как се използва и т.н.

Първият инструмент, който ще ви представя, това е най-новият ни инструмент, e onpage.cloxy.net. Ще ви дам като пример какво прави - идва наш клиент и казва, че сайтът му или определен URL адрес не се индексира или класира (най-вече индексира). В тази ситуация какво би трябвало да прави един оптимизатор?

Той започва да търси по кодове, по хедъри, т.е. да се рови в несистематизирана информация, за да търси къде е причината. Идеята на този инструмент е да ни представи цялата свързана със SEO информация и да подчертае най-важната от нея.

Примерно показва ни всички HTTP хедъри и показва тези от тях, които имат някакво отношение с индексирането на сайта. Примерно, ако има X-Robots HTTP хедър, ще ни го подчертае, удебели. По този начин показва всички мета тагове, включително и title тагът, който не е мета таг, но ще го включим, показва линк таговете, които са за някаква специална релация, примерно авторство, publisher, previous, next, canonical и други.

Показва ни всички връзки на сайта, включително и тези със специална релация, показва ни robots.txt файла, в него всички забрани. Този инструмент е в бета версия, но за сега си върши основната задача и работи напълно функционално. Идеята ми е да добавим още функции в него.

Примерно да ти казва всички снимки, които нямат alt таг, по точно alt атрибут. Може да казва колко пъти има включване на външен Java Script и CSS. Най-добрият вариант е да са по един, заради скоростта на сайта. По един CSS и Java Script файл на сайт.

Ако има прекалено много включвания, това нещо да се вижда. Такива неща ще бъдат включени, но в бъдеще. В момента тези неща ги няма. Показва и време за зареждане, от гледище на инструмента, колко време му е отнело да извади текущата страница.

Вторият инструмент, може би нашият най-популярен, е unique.cloxy.net. Пак ще дам пример как работи - имаме текст и искаме да знаем дали този текст вече е публикуван в Интернет или не, тоест дали е уникален или части от него вече не са публикувани, тогава го слагаме в този инструмент и той ни казва дали търси по фрази от текста и в Google и се вижда ясно дали текстът е уникален или не.

Това е най-популярният ни инструмент, с огромен трафик. Може би още дълго време ще остане такъв. Няма какво повече да разяснявам по него. Третият ни инструмент share.cloxy.net. Той е сравнително нов. Има две функционалности. Първата ще дам пак с пример - има адрес, на който искаме да сложим социални сигнали.

Искаме да го отбележим с +1, да го харесаме, да го споделим някъде. Ако този адрес няма социални бутони, от социалните мрежи, интегрирани в него, няма как да се случи това нещо. Идеята на този инструмент е слагане URL адреса, ако искаме да има някакви социални сигнали, ако сме логнати в социалните си профили, той зарежда за нас абсолютно всички бутони, които предлагат известните социални мрежи.

Примерно по този начин може PDF файл, на който няма как да сложим социални бутони, на същия този PDF файл, да го отбележим с +1, да го like-нем във Facebook, да го споделим и всичко, което предлагат социалните мрежи. Ползите са много. Второто нещо, което предлага този SEO инструмент е това, че тъй като тези бутони са пуснати в най-широкия им формат, тоест да се показват и социалните споделяния във всяка една мрежа.

Може да се използва за измерване на социални метрики, тоест слагаме началната страница на сайт и ни показва колко пъти е twit-вана или харесвана в Facebook, колко пъти е споделяна, колко Google+ единици има и други. Това е втората му функционалност и за това се използва.

Четвъртият инструмент, който ще ви представя е headers.cloxy.net. Идеята е проста. Има две функционалности. Първата е - показва response HTTP header-а на даден сайт, тоест ние request-ваме и какво връща сайтът. Плюсът е, че може да откриваме грешки в сайта си.

Примерно на някоя страница пише, че се зарежда отзад, връща 404 - веднага се хваща това нещо. Може да следим пренасочванията си, дали са 301, 302, 303, 307, дали всичко е наред, колко пренасочвания са, тъй като този инструмент следи абсолютно всички header-и, докато не стигне до 200 или до друг стопиращ фактор.

Ако редиректне страница А към страница В, то ще зареди като header-и и страница В, като двете страници са разграничени. Личи си кои header-и от коя страница са. Инструментът е изключително полезен. Могат да се следят всякакви статуси по страниците.

В Интернет има други такива, но те не залепят всички резултати и трябва да се въвеждат едно по едно, което не е удобно. Второто нещо, което прави този инструмент, като нововъведение е, че показва и request header-ите, тоест какви header-и ние пращаме предварително на уеб страниците, спрямо текущият браузър на потребителя.

Чрез което могат да се следят някои много интересни неща, примерно да се види User агента, да търсим грешки при кеширане, тоест при if-modified-since header-а и естествено, връщащият му отговор, 304 header. Това е при кеширането, тоест да се намират някакви грешки при кеширането в браузъра. Кеширането означава скорост. А тя е все по-засилващ се фактор в Google. Може да следим абсолютно всички header-и с този инструмент.

Петият инструмент е editor.cloxy.net. Това представлява прост HTML редактор, като естествено става и за Java Script редактор, тъй като Java Script е в HTML. Аз лично го използвам там, за да пиша Java Script-ове много по-лесно. С всяка една промяна на кода веднага се вижда резултата, без да има нужда да се прави нищо повече. Много е удобно.

Друго, за което се използва, примерно вчера така го използвах. Някой ми изпраща някакъв Widget, някакъв HTML да го вградя в сайта си, преди да го вкарам в сайта си, аз го вкарвам в този инструмент, за да видя какво прави този код, тоест да видя резултата му в една безопасна среда. Той е полезен редактор. Постоянно го използваме, за това и сме го създали. Това са все инструменти, които на нас са ни се наложили да използваме. За това ги създадохме и ги пускаме безплатно.

На края един инструмент, който е доста спорен - spinner.cloxy.net. Спорен, защото го бяхме спряли. Като цяло spinn-ваннето на съдържание е в черната част на SEO, тоест създаването на статии, чрез spin. Въпреки това, много хора се свързаха с нас и искаха да пуснем инструмента, тъй като го ползват за едно или друго нещо. Така или иначе имаме кода - просто го активирахме отново на новия домейн Cloxy.net.

Понякога се налага да се използва. Примерно, ако ще правим споделяне в някакви социални мрежи, но не искаме да се повтаряме. Ако трябва да се spin-ват някакви малки параграфи и абзаци от текст се налага да се използва този инструмент. За това го върнахме. Разбира се, зависи инструментът от какъв човек се използва и по какъв начин ще го използва, за добро или за лошо. Мисля, че може да се използва и без да се нарушават правилата на търсачките. Това са свободните инструменти, които сме пуснали за употреба.

Като цяло инструментите са може би 20-тина. Няма как да ги пуснем всичките, тъй като някои от тях имат лимити. След малко ще дам такъв пример с ping.cloxy.net. Някои от тях използват наши API-та, които са също с лимити и ако ги пуснем, няма да могат да работят за широката аудитория.

Тъй като аз използвам само свободен софтуер и съм фен на Linux, софтуера, който аз пиша, го пускам свободен, ако има такава възможност. Трябва да се отблагодаря на общността. Целта ми е каквото мога да пусна за свободно ползване. Разбира се, ако има такава възможност. Примерно ping инструментът има за идея да вкарваш списък с URL адреси и той да ги прекара през всички услуги на Google - FeedBurner, Goo.gl съкращавания и т.н. Няма как да го пуснем публично, тъй като той има лимит.

Реално погледнато работи с един URL адрес на 15 минути се обработва и всичко, което е по-бързо от това, търсачките няма да възприемат ping-овете толкова бързо. Ще спрат да му обръщат внимание. Не е лесно да се пусне публично подобен инструмент. Ако измислим някакъв начин, ще го пуснем. Това са инструментите.

Всички са безплатни и ще стават все повече. Вече съм поискал всички API-та на Пламен, които ми трябват и ми е разрешил достъп и може да направим инструмент за Jabse, тъй като се показват някои много полезни неща, за които говорих предния път. Всички тези неща да се показват в систематизиран вид с наш инструмент. Надявам се да съм успял да представя всички тези инструменти и да е било полезно. До следващия път!

бутон за споделяне
Публикувано от на

Добавяне на коментар