Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциСвързване на авторство в Google+

Свързване на авторство в Google+

Формати:

Какви са начините за свързване на авторство в Google Plus? Кой начин на свързване в кои случаи е подходящ? Как да използваме релациите author и me за свързване на авторство с повече от един социален профил? Можем ли да направим свързването само чрез email? Отговорите в следващото видео.

Транскрипция

Здравейте! Аз съм Васил Тошков от Cloxy, а темата днес е свързване на авторство и по-точно свързване на авторство в Google+. Не е нещо сложно като тема, но доста често забелязвам този въпрос в българското Интернет пространство, така че реших да направя едно видео, в което да обясня колкото се може по-бързо и лесно, надявам се, как се свързва авторство в Google+. Има три начина за свързване на авторство - два стандартни и един не чак толкова стандартен, така че, започвам направо с начините.

Първият вариант е - имаме сайт, в този сайт имаме публикации. От всяка една публикация слагаме връзка с релация author към Google+ профила. Тоест, имаме публикация, в края на публикацията пише: автор, име, фамилия. Това име и фамилия го правим да е кликаемо, тоест връзка към Google+ профила с релация author. Това, което Google изискват е от Google+ профила да има обратно връзка към сайта.

Тоест, в Google+ профила има секция "Сътрудничи на", където, зависи сега как са го сложили, постоянно сменят дизайна, но в тази секция изброявате абсолютно всички сайтове, в които пишете и там трябва да е въпросния сайт изписан. По този начин двупосочно потвърждавате тази връзка. Нека да обобщим, имаме сайт с публикации в него, всяка публикация с релация author към Google+ профила. Google+ профила с връзка от "Сътрудничи на" слагаме обратно към сайта, на който връзваме авторството. Това е първият вариант.

Вторият вариант е малко по-сложен, но лично аз го предпочитам. Това е, когато в самия сайт имаме страница, която е профилна на отделните автори, които пишат в сайта. Тоест, имаме примерно новинарски сайт, в него има новини и всеки журналист си има профил, тоест снимка на журналиста, информация за него, връзки към последните новини, които е написал, връзки към социалните мрежи и нали, такава страница имам предвид.

Тогава не линкваме директно към Google+ профила с relation author, а от всяка една публикация линкваме към тази въпросна профилна страница на съответния автор вътре в нашия сайт. Тоест, примерно профила на журналиста в новинарския сайт, който даваме за пример. Релацията е author при тези връзки и това, което правим е, от тази авторска страница, профилна, линкваме с релация me, линкваме към Google Plus профила.

Нека пак да го обобщим. Всеки пост линква към страницата на автора вътре в самия сайт и тази страница вече линква към Google+ профила. В първият случай релацията е author, във вторият случай релацията е me. "me" е една много интересна релация, която какво ни казва, казва "това съм аз в съответната социална мрежа". В смисъл релации me може да се използват за връзване на хора, тоест по този начин един вид да кажете "това е моят профил в съответната социална мрежа.

Може да се използва и за връзване на цели брандове, тоест "това е нашата страница" примерно на брандът Х във Facebook, в Google+ и така нататък, но това е друга тема за релация me. Както виждате, релация me може да се използва и за връзване на авторство. Този начин аз лично предпочитам, защото този начин ни дава възможност да линкваме и свързваме авторство не само към Google+, но и към Facebook, и всякакви други социални мрежи.

Какво имам предвид - на всяка една профилна страница, ако ние примерно сме блогъри и имаме профилна страница "за нас", на която има повече информация за нас, напълно логично е на тази страница да няма връзка само към Google+, а да има връзка към Facebook, Twitter и към всички други социални мрежи, които, всеки блогър би си изброил на профилната страница в своя сайт.

И няма нищо лошо още от сега да ги вържем тези връзки, да им сложим релация me. Тоест, това съм аз в Twitter, Facebook, в съответната социална мрежа. И един ден, ако съответната социална мрежа започне както Гугъл да чете авторство, нали, просто авторството ще се свърже автоматично. Ако не се случи това нещо, отново, семантично е правилно, тъй като няма нищо лошо да си линкваме всичките профили по този начин с relation me.

Третият начин, и това е начина, който честно казано аз не препоръчвам, тъй като би работил само в Google, и това е начина чрез добавяне на e-mail от съответния сайт в Google+ профила. Тоест, ние пишем за медия, която се казва "медия Х", трябва да имаме e-mail от тази медия, тоест, нашето име, маймунка, медията.com, примерно. И този e-mail го добавяме в Google+ профила си.

Най-лесно става чрез този адрес - plus.google.com/authorship. Нали, това, което прави този адрес е просто, че ни добавя нашия e-mail в Google+ профила. Добавяйки го това нещо, ние вече в профила си имаме e-mail, който е от въпросния сайт и вече можем да претендираме, че сме автор във въпросния сайт.

Но това нещо би работило само, тоест няма как друг сайт да го види това нещо, то е частно и си го вижда само Гугъл, така че аз не препоръчвам да разчитаме само на този вариант, тъй като, пак казах какви са недостатъците, но това, което препоръчвам е да се използва.

Тоест, когато връзваме авторство, винаги да имаме e-mail вътре в профила си от съответния сайт, тъй като това е много силен тръстов сигнал за Гугъл и че ние наистина сме автор във въпросния сайт. Така че, примерно ако имаме блог, правим си e-mail - нашето име @ домейна на блога и този e-mail си го добавяме и верифицираме в Google+ профила. Нали, това нещо е много силно и аз препоръчвам да се прави заедно със стандартното свързване на авторство.

Мисля, че това е засега. До следващия четвъртък, чао.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 5 / 5 (2 гласа)

2 коментара

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 29.05.2014 11:22:11

Оценка: 5 / 5

Презентацията ми за авторство от SEO конференция 2013 : http://www.slideshare.net/cloxy/authorship-17557907

Иван Борисов

Име: Иван Борисов

Дата: 29.05.2014 18:51:56

Оценка: 5 / 5

Аз лично ползвам author релацията, като вместо да добавям линка под всяка публикация, ползвам Google бадж за профил. Сложил съм го в блога ми и няма проблем, авторството се появи в резултатите от serp-а още на другия ден, разбира се не на всички :). Според мен това е удачен вариант за сайт в който единствен автор сте вие, тъй като хем получавате аявторство, хем потребителите могат да ви последват в google plus чрез баджа.

Добавяне на коментар