Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциЗа изчезването на авторските снимки в Google

За изчезването на авторските снимки в Google

Формати:

Google премахнаха снимките на автора от снипетите си при свързано авторство. Новината беше интерпретирана по различни начини от SEO фирмите по света. Целта на текущото видео е да покаже гледната точка на Cloxy по въпроса и защо според нас новината е положителна.

Транскрипция

Здравейте! Аз съм Васил Тошков от Cloxy, а темата днес е посветена на всички митове и легенди, които се носят, покрай изчезването на авторските снимки от Snippet-ите в Google. Google премахнаха снимките на автора при авторството в Google резултатите, тоест снимките, които взимаха от Google+ и естествено това беше един голям шок. Някои хора го възприемат за нещо много негативно. Ще кажа и до къде стигат тези митове и легенди, но според мен е хубаво и ще видите защо. Това е добра новина, според мен лично.

Как бяха старите резултати в Google, които имат свързано авторство? Имаме заглавие, имаме снимка на автора, имаме "by author", тоест с връзка към съответния Google+ профил, в колко кръга участва този автор, описание и връзка. Това, което в момента е ново, че тази снимка я премахват, тоест вече я няма, остават само "by author" и също в колко кръга е съответния автор, изчезва от snippet-а.

Но, това, което трябва да кажем, да успокоим всички е че авторството остава като система, алгоритъм и продължава да работи. При правилно свързване на авторство, това нещо "by author" си остава. Авторството си работи, има си съответната тежест в персонализирани резултати и всякакви такива - author rank и други подобни неща, за които съм говорил и преди.

Първото нещо, което направих лично аз, когато разбрах за това нещо, и след малко ще кажа какви са изводите от това нещо, е че си премахнах свързването на авторство от страници, които не трябваше да има авторство на тях. Няма какво да се лъжем, но примерно на началната страница на Cloxy, ако ние се класираме при търсене на SEO, принципно на тази страница по правило и протокол не трябва да има авторство, но конкуренцията е голяма, свързваме авторство, появява се моята физиономия отпред.

Нямаше как да не използваме това нещо. Чисто и просто малко нарушавахме правилата на търсачката. В момента с въвеждането на тази нова концепция, авторството да няма снимка, просто няма защо да го нарушаваме това нещо. Първото нещо, което ние направихме, дори от чужбина като чуеш, че това нещо се случва, беше да вляза и да махна авторството, което беше изкуствено сложено на страници, които реално няма смисъл да се връзва авторство.

По протокол авторство трябва да има вързано само на публикации, които са наистина написани от някой автор, изразяват мнението на даден автор по дадена тема. Примерно началната страница на даден сайт или контактната страница не изразяват никакво мнение по никаква тема. Това нещо си е една борба със спама, злоупотребите и беше си време да се случи.

Концепцията за авторството из начало беше доста грешно зададена от Google. Плюс е, че когато проучваш дадена тема и виждаш лицата на хората, които са писали по тази тема, с времето просто разбираш кои са авторитетите в нишата и започваш да им вярваш и по снимката да им влизаш в резултатите. Това нещо се изчерпа и след малко пак ще кажа защо.

Авторството продължава да бъде фактор при персонализираните резултати. Това нещо си е факт и всеки забелязва, че когато поради някаква причина има някаква връзка, било то роднинска или просто са приятели с някой, който е писал дадена статия, на този някой статията се класира по-добре, спрямо човека, който търси.

Това, което е добрата новина, според мен е фокусът върху Microdata и това нещо ще го подчертая. Аз много пъти съм говорил на семинари и конференции и казвах, че има един проблем и той е, че при Microdata не е изяснено кога тази снимка отпред в резултатите ще се използва за микроданните и кога ще се използва при авторство.

Тъй като, примерно ако търсите за рецепта, тук ще излезе снимка на дадена рецепта, ако тя има Microdata за рецепта. Имаме видео и за това. При авторство, когато ви излезе една такава снимка, очаквате, че това е снимката на човека, за който се говори в съответната статия, а не че е авторът на статията.

Имаше едно объркване. Не може едно и също нещо да се използва за две коренно различни неща. И аз тогава съм предлагал авторството да го сложат на края или нещо подобно. Според мен решението да е просто текст, а не снимка, си е напълно адекватно от страна на Google. Пак казвам, плюсът е това, че се фокусира. Бъдещето в Интернет са микроданните, семантичното търсене. И именно върху това се фокусират Google за това, че тази снимка си остава единствено и само за резултатите с микроданни.

Някои от митовете, които се носят из пространството. Първото е, че това нещо Google го махат, защото се развалял фокусът от рекламите. Според мен те биха направили рекламите си по-цветущи, мигащи и т.н., което го и правят. Не мисля, че е чак толкова заради рекламите. Ако беше заради рекламите, щяха да махнат и snippet-ите от Microdata, а това нещо не са го направили.

Естествено нямаше как митовете за затваряне на Google+ да не тръгнат. Ще затварят Google+ и затова започнаха да махат всичко свързано с него. Авторството идва от Google+ и снимката и т.н. Говори се, но Google+ съществува и е факт, че не са го затворили.

И мит, който идва от самите в Google - сега не помня как му беше името на човека, техният инженер, който го изпълнява, но с това премахване на снимката на автора нямало да падне CTR. Много изследвания има в Интернет, че при старите резултати с вързано авторство едно 20-35 % повече се кликаше на тези резултати. В момента това нещо е факт, че излъгаха Google.

Това нещо остава резервирано за Microdata и ако искате Rich snippet-и вече не е толкова лесно просто да си вържете едно авторство, да сложите една снимка отпред и т.н., дори снимка с оранжев фон, което Ранд Фишкин го правеше и аз го правех и още повече вдигаше CTR. Ето вижте сега още една причина да си махна оранжевия фон при профилите навсякъде, включително и в Google.

Не са спрели авторството напълно. Ако търсите резултати в търсачката на Google и ви се класират пост от Google +, ще видите, че авторството при него работи и то по стария начин. Целият алгоритъм не е спрян, просто е спряна визуализацията на снимки и то на частни сайтове с цел да не се злоупотребява.

Това е моят съвет. Продължавайте да градите авторитет. Алгоритъма за авторство има бъдеще и ще има все по-голямо бъдеще. Това, че няма снимка отпред не мисля, че е нещо сериозно. Фокусирайте се върху Microdata.

Аз пак го казвам и преди съм го казвал, че балансът е между тези двете и че имаше неизяснени конкуретни неща между тях. По-важното в случая е Microdata-та. Но ако имате и зад конкретната добре описана статия и автор с достатъчен авторитет, то това нещо е безценно и това нещо са резултатите на бъдещето. Това е. До следващия път! Чао!

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 4 / 5 (6 гласа)

6 коментара

Peter Nikolow

Име: Peter Nikolow

Дата: 17.07.2014 13:48:46

Оценка: 4 / 5

Само authorship снимките не са достатъчни за премахване. Винаги може и още! #sarcasm
http://www.seerinteractive.com/blog/did-google-end-video-snippets

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 17.07.2014 14:12:32

Оценка: 4 / 5

Това не го знаех. Вече идва много грубо :(

Огнян Цонев

Име: Огнян Цонев

Дата: 17.07.2014 14:14:48

Оценка: 4 / 5

Някакви митове и легенди е това за видеото.

Peter Nikolow

Име: Peter Nikolow

Дата: 17.07.2014 14:52:03

Оценка: 4 / 5

Снощи около 1-2 часа го прочетох и ми се стори грубо.

Peter Nikolow

Име: Peter Nikolow

Дата: 17.07.2014 18:32:02

Оценка: 4 / 5

http://wistia.com/blog/where-did-my-video-snippets-go Точно така ще да е! Първия вече изрева.

Tanya Stankeva

Име: Tanya Stankeva

Дата: 18.07.2014 20:19:57

Оценка: 4 / 5

Васко, на първо четене реагирах много лошо, но след твоето видео съм спокойна за авторството си :-) Благодаря ти!

Добавяне на коментар