Cloxy

CloxySEO Блог и Видео УроциВидове анкър текстове на връзки (anchor text)

Видове анкър текстове на връзки (anchor text)

Формати:

В днешното видео ни гостува Славчо Панов от WebsiteDesign. Темата е анкър текстовете на връзките. Какви са различните видове текстове на връзки? В кои случаи какви текстове да използваме? Важни ли са процентните съотношения на различните видове анкъри и как да се предпазим от наказания?

Транскрипция

Здравейте, аз съм Славчо Панов - SEO оптимизатор на сайтове за търсачки. Това го казах нарочно така, заради текстовата транскрипция отдолу под видеото. Работя за WebsiteDesign, на гости съм в Cloxy и днес ще ви дам изключително интересна и полезна информация за анкър текстовете.

Какво е анкър или котвен текст?

Това е видимия и кликаем текст на всяка хипер връзка

Защо това е важно?

Докато линковете имат някакво значение, а те в момента за гугъл играят доста съществена роля - и анкър текстовете ще имат своята роля също, те са неминуемо свързани с всяка една хипер връзка.

Сега, тук трябва да ви кажа, че преди първия алгоритъм Пингвин, точно анкър текстовете играеха ключова роля за това, Гугъл да разбере кое в важното съдържание за дадена страница и ключовите думи. А пък сега, точно тези котвени текстове биха могли да бъдат една добра предпоставка за наказания. - Ето казах ви го, можете и да прочетете подобни твърдения в специализирани за целта медии НО...

Нещата не стоят точно така.

поне в момента на заснемане на това видео

Виждал съм, сигурен съм че и вие сте виждали, едни кръгли графики с процентно отношение на това, какви и колко трябва да бъдат вашите анкър текстове, за да изградите един хубав, богат правилен, разнообразен анкър профил и разбира се, да се предпазите от наказания. Проблема, обаче не е в процентите. Проблемът е в бройката и непрофесионализма. В неправилното преценяване на ситуацията.

Веднага давам пример: представете си, че към вашия сайт имате линкове от 10 домейна, като половината от тях са с един и същи анкър текст, а именно на най-важната ключова дума или фраза за вашия бизнес. Това е абсолютно възможно. Никой не би го оспорил, дори и Гугъл.

Сега, същия пример, само че към сайта ви видят линкове от 100 домейна, като половината са с напълно еднакъв анкър, на важната за вас ключова дума. Това също е възможно, макар че вече започва да става леко подозрително.

Последно, представете си сега, че към сайта ви има линкове от един милион домейна и половината са с абсолютно еднакъв анкър текст - на важната ключова дума или фраза. Това вече е съвсем очевиден и брутален опит за манипулация на резултатите в търсачката и почти сигурно наказание.

Обърнете внимание, че в процентно отношение и трите примера са напълно еднакви.

А ето сега и 9-те типа анкър текстове, които бих ви посъветвал всеки един уважаващ себе си анкър профил да има, в полза на успешната ваша SEO стратегия.

1. Бранд

Обикновено компаниите налагат изписването на брандовете им да става само по един начин, което е правилно, но е възможно да се види, например при нас в България, изписване, както на кирилица, така и на латиница. Може да срещнете само с малки или само с главни букви, ако бранда е повече от една дума е възможно да го видите написан отделно или слято, срещат се и абревиатури.

Значи бранда като анкър текст е изписването само на бранда върху сами линк - нищо друго. Един от най-добрите, най-силните анкър текстове. Ползвайте смело, без да се притеснявате.

2. Домейн и вариации

Става дума за всички възможни начини за изписване на вашия домейн. Например:

  • vashiasait.com
  • www.vashiasait.com
  • http://vashiasait.com
  • http://www.vashiasait.com/
  • https://www.vashiasait.com/
  • https://vashiasait.com/

... и така нататък. Наистина всеки един възможен начин за изписване на вашия домейн.

Също - силен, натурален, правилен начин. Използвайте смело!

3. Общи анкъри

Такива биха могли да бъдат следните:

  • Вижте тук
  • Сайта
  • Кликнете тук
  • Хубава публикация по темата

и някакви други такива подобни.

Добри са само като разнообразяване на анкър профила и в един по-малък процент. Ако прекалите с тях, това би могло излишно и съвсем без смислово да разводни вашия профил, което няма да доведе до нищо добро.

4. Връзки чрез изображения

Чудесен начин за диверсификация на вашия линк и анкър профил.
Гугъл използва алт таговете на изображенията като анкър текстове. Ако някое изображение няма алт таг, но има линк, се получава нещо, което се нарича noText анкър или noAnchor текст, което всъщност е чудесно. Това в един по-дългосрочен план, би могло да ви донесе добри дивиденти за вашия бранд.

Не оставайте с впечатлението, че съм ви посъветвал, вашите изображение да нямат алт тагове - напротив, нека да си имат. Но, някъде там една снимчица, която сте решили да изиграе ролята на но текст анкър - само тя може да няма.

Значи, обобщавам - тук имаме 2 варианта - анкър чрез изображение с алт таг и анкър чрез изображение без алт таг. И двата варианта са интересни - ползвайте ги, но не прекалявайте с тях.

5. Бранд + ключова дума

Още един чудесен начин, който хем съдържа вашия бранд, хем важните ключови думи - какво повече може да се иска от един анкър текст?
Ще дам примери от нашия бранш:

  • оптимизация за сайтове от вашия бранд;
  • SEO услуги от вашия бранд;
  • вашия бранд: seo оптимизация на сайтове за търсачки.

и така нататък...

6. Точно съвпадение

Това е анкър с точното съвпадение на важната за вашия бизнес ключова дума, за която искате да се класира определена страница. Тези анкъри имат мощта да влияят на класирането в търсачката, но също така имат и силата да водят до наказания. За това - внимавайте с тях!

Ако искате определена страница да се класира по-напред, например по фразата "дигитален маркетинг", то може точно тази фраза да е анкър текста, който води към определената за целта страница.

В момента положението е малко разпуснато, но не разчитайте на това. Съвсем скоро ще се появи някоя актуализация на любимите ни алгоритми и ако сте прекалили с нещо, с което не трябва, то е много вероятно да последват наказания. Пак повтарям, внимателно с тези анкър текстове, нека да бъдат един малък процент от общия.

7. Частично съвпадение

Единствената разлика с 8 точка е, че тези ги измисляте вие самите, а долните ги откриват определени инструменти.

Ако важната за вашия бизнес ключова фраза е "дигитален маркетинг", ето и какви биха могли да бъдат анкърите с частично съвпадение:

  • научете повече за дигиталния маркетинг;
  • пълен гайд за дигитален маркетинг;
  • чудесна публикация за онлайн маркетинг

и така нататък...

8. Семантични текстове

Ако приемем, че важната за вас ключова фраза е "дигитален маркетинг", ето какви биха могли да бъдат семантичните анкър текстове.

  • дигитален маркетинг обучение;
  • дигитален маркетинг примери;
  • онлайн маркетинг;
  • дигитален маркетинг и социални медии.

Много лесно можете да ги откриете, с помощта на Google съджест, keyword planner и други подобни инструменти... Тези двата, които ви споменах, са абсолютно безплатни.

9. Връзки с дълги текстове

Добри са, всъщност те доста приличат на така наречените long-tail ключовите фрази, което ги прави да изглеждат съвсем натурални. Състоят се от няколко думи, даже може и малко повече да са - 4, 5, 6, 7, 8 думи!

Ще дам 2 примера:

  • дигиталния маркетинг - задължителна част от off-page оптимизацията;
  • какво е добре да включите във вашия дигитален маркетинг микс

Така, това бяха 9-те типа анкър текстове, които бих ви посъветвал вашия анкър профил да има, а ето и нещо важно, което е добре да знаете и не трябва да забравяте:

Релевантността е кралицата на линк билдинга и респективно - на анкър текстовете.
За да получите най-добър ефект от това, което правите, разположете в близост до вашите анкъри ключови думи, но съвсем смислово разбира се. Нека да звучат съвсем правилни и нормални изречения.

Да отдадем дължимото и на разнообразието. Разнообразие и релевантност - не са синоними, но чудесно се допълват. При изграждане на връзки към даден сайт, ако се сетите само за тези 2 неща и се съобразите с тях, пак има добър шанс за успех на вашето начинание.

И на последно място, но не и по значение:
Ако искате да сте сигурни в успеха на вашата seo стратегия, да изградите един, наистина силен, богат, разнообразен анкър профил и да се предпазите от наказания, използвайте като най-голям процент брандовите анкъри, последвани от вариациите на домейна и така нататък.

Хватката е по-големите проценти да са заети от такива анкъри, които изглеждат съвсем правилни и натурални, и в които никой не би се усъмнил, респективно, тези, който изглеждат все едно нарочно сте ги сложили, а то най-вероятно е и така - да са един съвсем малък процент от общия.

Това беше всичко за днес от мен. Благодаря ви, че изгледахте до края... Успех и до нови срещи.

бутон за споделяне
Публикувано от на
Средна оценка 5 / 5 (9 гласа)

9 коментара

Славчо Панов

Име: Славчо Панов

Дата: 01.06.2017 10:27:00

Оценка: 5 / 5

Благодаря на Cloxy за поканата и за доверието! Надявам се, че се получи едно наистина полезно видео за потребителите, с информация, която не може да се види често - за анкър текстовете на връзките (линковете).

Vlad

Име: Vlad

Дата: 01.06.2017 23:56:00

Оценка: 5 / 5

Интересно и приятно поднесено!
С благодарности.

Елица Калоянова

Име: Елица Калоянова

Дата: 03.06.2017 13:21:00

Оценка: 5 / 5

Много полезно видео. Благодаря!

Иван Петров

Име: Иван Петров

Дата: 05.06.2017 12:26:00

Оценка: 5 / 5

Браво! От доста време търся информация на тази тема. Благодаря ви, много лесно и приятно е обяснено :-)

Деяна Илиева

Име: Деяна Илиева

Дата: 17.08.2017 09:13:00

Оценка: 5 / 5

Здравейте,

Въпросът ми е малко страничен, но ще съм благодарна да споделите как правите транскрипцията на видеото - с ръчеб запис или използвате някакъв специализиран софтуер?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 17.08.2017 14:01:00

Оценка: 5 / 5

Деяна Илиева, ръчно се прави.

Стилян Иванов

Име: Стилян Иванов

Дата: 06.10.2017 13:29:00

Оценка: 5 / 5

Много полезна статия браво!

10grad.eu

Име: 10grad.eu

Дата: 07.12.2020 13:27:00

Оценка: 5 / 5

Дали все още е актуално?

Васил Тошков

Име: Васил Тошков

Дата: 21.12.2020 21:34:00

Оценка: 5 / 5

Да, актуално си е видеото. Нищо не се е променило при текстовете на връзките през последните години и няма изглед скоро да има нещо ново покрай тях.

Добавяне на коментар